Verslag EK65/85/EWMX in Svebolle, Denemarken

Verslag EK65/85/EWMX in Svebolle, Denemarken
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De eerste kwalificatieproef voor het EK 65 en 85cc voor de zone Centraal werd dit weekend verreden op het circuit van Svebolle in Denemarken. Ook de dames reden hier hun eerste proef voor hun EK.

Het weer was ideaal om te crossen. Fris, droog overdag. Het circuit lag er behoorlijk goed bij. De lijst met inschrijvingen langs BMB-kant was groot.  Er waren 3 65cc’s aangemeld en 9 85 cc’s. Ook bij de dames noteerden we één Belgische inschrijving. Op vrijdag was iedereen tijdig aanwezig voor de technische en administratieve controles.

65cc:

Bij de tijdstraining scoorde Timéo Mohring een 7de tijd. Xen Temmerman klokte af op 12 en Cedric Fleerackers werd 26. Op zaterdag in de qualifying-race reed nieuwkomer Xen Temmerman mooi naar een 5de plaats. Timéo Mohring kwalificeerde zich als 13de en Cedric Fleerackers als 27ste.

Bij de eerste reeks op zondag wist Xen Temmerman zich te onderscheiden door een goede start te nemen. Hij reed een tijdje op de 5de plaats, stootte door naar 4 maar maakte dan een foutje om als 11de de geblokte vlag te passeren. Timéo Mohring vertrekt behoorlijk rond de top tien. Maakte een foutje waardoor hij buiten de top 20 verzeilde, maar tikte dan toch als 17de de finish aan. Cedric Fleerackers werd als 27ste afgevlagd.

In de 2de reeks nam Xen Temmerman weer een goede start. Nu kon hij deze goede positie wel behouden en eindigde hij als 6de. Mooi voor een eerste EK-deelname. Timéo Mohring reed ook een sterke reeks. Hij zat op plaats 7. Een val sloeg hem op het einde echter terug naar de 18de plaats. Cédric Fleerackers scoorde een 25ste plaats.

LEES MEER  VIDEO: Highlights MXGP Tsjechië 2024

85cc:

Hier waren in totaal een kleine 50 deelnemers aanwezig zodat er in 2 groepen moest gekwalificeerd worden.

In groep A reed Torre Van Mechgelen op zaterdag, als eerstejaars 85, een mooie 4de tijd in de qualifying-practice. Tony Oliveira klokte af op 18 en Joshua Weigert op 21. In Groep B was het de Finse BMB-rijder Victor Leppala die de snelste tijd reed, de Oostenrijkse BMB-rijder Moritz Ernecker reed de derde tijd. De Britse BMB-rijder Bryan Gyles was 13de en Sacha Goblet 14de. Thibo Vleugels en Noam Mezzavilla eindigden niet buiten de top 20.

In de Qualifying Race A werd Torre Van Mechgelen 4de, Tony Oliveira 15de en Joshua Weigert 20ste. Bij de B groep won Leppala, met Ernecker op 3. Goblet op 12 en Vleugels op 17. Geen kwalificatie voor Gyles en Mezzavilla. Bij de Last Chance wist Bryan Gyles zich als 4de alsnog te kwalificeren. Joshua Weigert werd 6de, hetgeen hem een plaats als 2de reserve opleverde.

In de eerste reeks toonde Viktor Leppala zich de sterkste. Moritz Ernecker werd 4de, na enkele foutjes. Torre Van Mechgelen, die een minder start nam kwam nog terug naar de 14de plaats. Tony Oliveira werd als 27ste genoteerd. Sacha Goblet, Bryan Gyles en Thibo Vleugels maakten wat foutjes en eindigden rond de dertigste plaats.

In de tweede reeks toonde Leppala zich weer de sterkste. Torre Van Mechgelen had nu wel een goede start maar viel eventjes terug naar 9 om daarna toch terug op te rukken naar 5. Moritz Ernecker werd 7. Bryan Gyles en Tony Oliveira vielen net naast de top 20 als 21ste en 23ste. Sacha Goblet en Joshua Weigert maakten wat foutjes en haalden de finishvlag niet.

LEES MEER  Lotte van Drunen wint opnieuw de Zwarte Cross

EMXWomen

Slechts één Belgische rijdster aan de start, Maxime Breugelmans. Maxime had de laatste tijd heel wat last van blessures en voor haar was het, zeker in het EK een wederoptreden na een behoorlijk lange tijd, ondanks haar nog altijd jonge leeftijd. Het was voor haar weer ook wat wennen aan het wedstrijdformat en het circuit. In de Qualifying Practice scoorde ze dan ook pas de 28ste tijd.

In de Qualifying Race werd dit toch al verbeterd naar een 19de positie. In de eerste reeks naam Maxima een goede start en reed even op een 6de plaats. Ze zakte een klein beetje weg naar 8 en maakte dan een fout wat resulteerde in een behoorlijke 12de plaats. In de 2de reeks verraste Maxime iedereen, en misschien ook zichzelf door de kopstart te nemen. Het was evident dat ze dan even wegzakte tot een vrijwel zeker 7de plaats. Echter in één van de laatste ronden crashte ze nog wat een 20ste plaats tot gevolg had, toch wel jammer!

Conclusie:

Voor de eerste EK proef schreven er zich behoorlijk wat BMB-rijders in. Op 1 rijder na, kwalificeerden ze zich allemaal (1 als reserverijder). Mooie resultaten van eerstejaars EK-rijders of eerstejaars in hogere categorie (overstap van 65 naar 85). Ook beloftevolle (her)start bij de dames.

En nu naar Valkenswaard: dicht bij huis, gekend circuit. Kom onze jeugd aanmoedigen binnenkort op het Eurocircuit !

Tekst: Robert Gielis

Uw reacties

Ook te lezen