Manu Lettenbichler wint Erzbergrodeo voor derde keer op rij

Manu Lettenbichler wint Erzbergrodeo voor derde keer op rij
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Manuel Lettenbichler van Red Bull KTM Factory Racing heeft de 2024 Red Bull Erzbergrodeo gewonnen en bedwong de Iron Giant voor het derde jaar op rij. Trystan Hart, teamgenoot van FMF KTM Factory Racing, werd tweede in de race en maakte er een KTM 1-2 van in de tweede ronde van het 2024 FIM Hard Enduro World Championship (HEWC) in Oostenrijk.

Een proloog over twee dagen bepaalde de startvolgorde voor het hoofdevenement op zondag: een slopende race van 35 kilometer rond de IJzeren Reus met legendarische secties als Carl’s Dinner, Machine en Dynamite, die rijders in slechts vier uur moeten voltooien. In de editie van 2024 kregen de deelnemers veel onverwachte dingen voorgeschoteld, zoals nieuwe secties en belangrijke wijzigingen in de volgorde van de controleposten. Renners mochten voor de race ook niet over het parcours lopen.

Een tweedaags kwalificatieproces op vrijdag en zaterdag stond de 1300 rijders te wachten die de Iron Giant aandurfden. Josep Garcia van Red Bull KTM Factory Racing zette meer dan 30 seconden op de chrono’s en won met gemak. Mani Lettenbichler zette de vijfde tijd neer op zijn KTM 300 EXC. Trystan Hart verzekerde zich met zijn negende kwalificatie voor de hoofdrace van zondag van een plaats op de eerste rij.

De 500 snelste rijders plaatsten zich voor de hoofdrace van zondag, met zowel Lettenbichler als Hart comfortabel op de eerste rij. Mani had een sterke start en kwam dicht bij de kop van het peloton uit de groeve. De Duitser liet zich niet afschrikken door het zware parcours en gaf een masterclass in Erzbergrodeo om een indrukwekkende voorsprong van 20 minuten op te bouwen terwijl hij enkele van de moeilijkste secties in harde enduro nam. Mani koos zijn lijnen tactisch, behield zijn energie en hield zijn snelheid vast tot het einde van de race, waar hij over de finish kwam met meer dan een uur over.

Teamgenoot Trystan Hart had ook een ongelooflijke dag op de Iron Giant en eindigde 20 minuten achter Mani als tweede. Ondanks dat Trystan bij de start in de eerste bocht betrokken raakte bij een kleine valpartij, toonde hij zijn vaardigheid en ervaring om zich een weg door het peloton te banen en zich op te werken naar de tweede plaats tegen de tijd dat hij controlepost negen bereikte.

Mani’s overwinning vergroot zijn zegereeks naar 10 in het FIM Hard Enduro World Championship en betekent ook zijn derde overwinning op rij in de Red Bull Erzbergrodeo, waarmee hij een van de slechts twee mensen is die ooit deze ongelooflijke prestatie hebben geleverd. De Duitser vergroot zijn voorsprong in de HEWC-stand tot 13 punten na twee ronden. Het FIM Hard Enduro Wereldkampioenschap 2024 gaat verder met de derde ronde in Servië voor de Xross Hard Enduro Rally op 19-22 juni.

Results – 2024 Red Bull Erzbergrodeo
1. Manuel Lettenbichler (GER), KTM, 2:47:23
2. Trystan Hart (CAN), KTM, 3:07:40
3. Mario Roman (ESP), Sherco, 3:21:47
4. Graham Jarvis (GBR), KTM, 3:23:39
5. Wade Young (RSA), GASGAS, 3:39:48
Standings after 2 of 7 rounds
1. Manuel Lettenbichler (GER), KTM, 45 points
2. Mario Roman (ESP), Sherco, 32 pts
3. Wade Young (RSA), GASGAS, 29 pts
4. Mitch Brightmore (GBR), Husqvarna, 24 pts
5. Teodor Kabakchiev (BUL), KTM, 20 pts

Foto’s: Future7media

Uw reacties

Ook te lezen