Aldo Aldini overleden

Aldo Aldini overleden
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Vanuit Italië vernamen we vandaag het overlijden van Iller “Aldo” Aldini. Aldini, de man met de baard, gold in de GP paddock als een legende op technisch vlak. De Italiaanse tuner en monteur was 68 maar al geruime tijd ernstig ziek.

In de jaren 80 maakte Iller eerst furore met het kleine TGM uit Parma. Samen met Michele Rinaldi werd hij vicewereldkampioen 125cc in 1980. Vier jaar later was het raak: Rinaldi werd de eerste Italiaanse wereldkampioen op een Suzuki RM125. Ook toen Rinaldi z’n erg succesvolle eigen team begon, eerst met Suzuki later op Yamaha, stond Aldo hem bij. Samen wonnen ze vervolgens verschillende wereldtitels en Aldini gold als een referentie op het vlak van tweetakt motoren.


Al vroeg had de minzame techneut uit Emilia Romagna begrepen dat zijn talent niet lag in het rijden maar in het tunen. Gedurende de laatste jaren van zijn rijkgevulde carrière was hij aan de slag voor het Jtech-Team van Gabriele Rinaldi. Daar werkte hij o.a. met Nick Kouwenberg, Jens Getteman, Ken De Dycker en Damon Graulus.

“Iller was een onuitputtelijk vat van motorcrosskennis,” herinnert Kouwenberg zich. “Na zijn hoogdagen in de tweetakten groeide hij uit tot een expert op het vlak van viertakten. Hij wist ook goed hoe je met rijders moest omgaan. Want dat menselijke aspect zat net zo veel in hem als z’n technische knobbel. Bovenal was het een heel rustige, vriendelijke kerel op wie je kon bouwen. Ondanks alles wat hij had bereikt, was hij heel bescheiden en nuchter.”


De MXMag redactie betuigt zijn medeleven aan zijn vrouw, kinderen, overige familie en vrienden.

Foto’s: Archief

Uw reacties

Ook te lezen