Published On: 22 april 2011

Het Europees kampioenschap MX2 en zijn voorganger het EK 125cc spraken jarenlang niet echt tot de verbeelding in de Lage Landen. Toegegeven, sommige Belgische en Nederlandse rijders leerden er het vak en blonken er in uit. Daarbij denken we dan aan Marco Stallmann die zich in 1995 tot Europees kampioen 125cc kroonde, Kevin Strijbos die in 200O de Europese titel pakte. De laatste titel van een rijder uit de Benelux kwam er in 2006 toen Dennis Verbruggen op de Van Gerwen Yamaha de Europese kroon wist te veroveren. Later waren er nog ereplaatsen voor Joël Roelants, Ceriel Klein Kromhof en Jeffrey Herlings.

In 2010 bleek de fut echter uit het EK te zijn. Het reguliere deelnemersveld werd aanzienlijk kleiner.  Bovendien kreeg het EK MX2, concurrentie van dat andere EK voor jongeren: het EK 125cc. De wedstrijden van het tweetakt EK werden bovendien nog eens in het voorprogramma van de MX1/MX2 GP’s verreden. Het feit dat Youthstream eind 2010 besloot om het EK MX2 bij de MX1/MX2 GP’s onder te brengen kon dan ook op meeval rekenen bij rijders en teams.

Brent Van Doninck combineert het EK MX2 met het EK 125 en de Radson Trophy.

Brent Van Doninck combineert het EK MX2 met het EK 125 en de Radson Trophy.

Vooral in België lijkt het EK MX2 nu al een echte hit te worden. Met 7 ronden waaronder Valkenswaard en Lommel, is het EK MX2 er een stuk betaalbaarder op geworden. In het voorprogramma kunnen de rijders bovendien rekenen op Live Internetcoverage via  MX-Life TV. Het enthousiasme is dan ook groot bij de Belgische en Nederlandse rijders. In totaal schreven 28 rijders uit de Lage Landen zich in voor de openingswedstrijd van het EK MX2. Met maar liefst 18 rijders hebben de Belgen sowieso de grootste delegatie in Noord-Brabant.

De meest in het oog springende namen onder de Belgen zijn die van Kenny Van Dueren, Jens Getteman en Brent Van Doninck. Van Dueren maakte reeds in 2005 zijn debuut in het EK en is dus al aan zijn 7e seizoen toe. Vorig jaar wist de Beringenaar de openingsproef in het Portugese Cortelha op zijn naam te schrijven. Blessures gooiden echter roet in het eten en de Limburger zou later niet meer in actie komen in het EK MX2. Oostvlaming Jens Getteman eindigde vorig jaar als 14e in het EK MX2. Dit jaar wil de Reytec-Kemea-Yamaha rijder beter doen. Brent Van Doninck tenslotte is de enige Belg die het EK MX2 met het EK 125cc combineert.

Doet Jens Getteman dit jaar mee  voor de podiumplaatsen in het EK MX2?

Doet Jens Getteman dit jaar mee voor de podiumplaatsen in het EK MX2?

Bij de thuisrijders verwacht MXM alvast één en ander van Michael van Wezel. De kersverse vader bewees zich vorig jaar al tijdens de MX2 GP in Valkenswaard. Op een baan die hem ligt moet van Wezel mee kunnen spelen voor de overwinning. Nog een Nederlander om naar uit te kijken is Brian Bogers. De Europees kampioen 85cc van vorig jaar, leek eerst voor een seizoen in het EK 125cc te opteren, maar koos uiteindelijk toch om op een 250F machine aan de slag te gaan.

In Valkenswaard diende de organisatie het uurschema van het EK MX2 om te gooien vanwege het hoge aantal inschrijvers. De rijders zullen in twee groepen trainen om daarna in twee kwalificatieraces en een tijdstraining onderling te beslissen wie er maandag aan de eigenlijke manches mag deelnemen. Het spektakel in deze klasse lijkt ons dan ook nu al verzekerd. Voor het gehele kampioenschap lijken de kansen van de Laaglanders zeker reëel. Met twee zandcircuits op het programma moet de editie 2011 van het EK MX2 hen alvast beter liggen dan de voorgaande.

Foto Credits: CDS Images