Published On: 22 juni 2011

Na zes edities zoekt de Motorcross van Tongeren een nieuwe locatie aan de Driekruisenweg in Tongeren op. Het organiserende MC Lauw maakt zich op voor een heuse topwedstrijd, want deze vierde ronde van het Belgische Kampioenschap Motorcross wordt ongetwijfeld een belangrijke scherprechter in de titelstrijd. Tweevoudig Belgisch kampioen Marc Velkeneers tekende in Tongeren een ruim en overzichtelijk circuit uit.

BK Inters Open: Desalle als favoriet

Met drie wedstrijden, die langer worden naarmate de dag vordert, staan er maar liefst 75 punten op het spel voor de rijders in de Inters Open klasse. Clément Desalle presteert momenteel op topniveau in de GP’s. De Rockstar-Suzuki sterrijder gaat dan ook aan de leiding in zowel het WK als het BK. Hiermee is Desalle ook de gedoodverfde kandidaat om zichzelf op te volgen op de erelijst in Tongeren. Zijn naaste achtervolger, Ken De Dycker (LS Honda Racing), verloor tijdens de vorige wedstrijd in Kester kostbare punten. De Limburgse Brabander zal er dan ook alles aan doen om in Tongeren terug te slagen. Keeno is immers nog steeds gebrand op zijn eerste Belgische titel na eerder nationale successen in Duitsland en Groot-Brittannië. Ook De Dycker’s teammaat Shaun Simpson liet zich in het BK al van zijn sterkste zijde zien dit seizoen. De MX1 rookie prijkt in de tussenstand op een knappe derde plaats na Desalle en De Dycker. Regerend kampioen Steve Ramon (Rockstar-Suzuki) moest de tweede wedstrijd in Beervelde missen, maar de ervaren West-Vlaming  maakte in Kester een goede beurt. Ramon won op de Kesterheide de tweede manche en was al twee keer eerder eindwinnaar in Tongeren.

Davide Guarneri (Bud Racing-Kawasaki) is de man van de onopvallende efficiëntie, en dat op alle mogelijke circuits. De snelle Italiaan was er niet bij in Kester. Tijdens de tweede ronde in Beervelde stond hij echter op het podium. Of wat te denken van Kevin Strijbos. De Delta-Suzuki rijder begon sterk aan het WK-seizoen. Helaas ging het de voorbije weken door gezondheidsprobleempjes wat minder, The Kid zal zich dan ook maar al te graag revancheren in Tongeren. Strijbos is bovendien ook een ex-winnaar in Tongeren. Ook voor de ereplaatsen in het kampioenschap gaat de strijd onverminderd verder. De jonge DIGA-KTM rijder Jeremy Delincé brengt zijn snelheid van het WK mee, maar de ervaren cracks David Cools, Marvin Van Daele en snelstarter Jurgen Van Nooten kunnen op hun dagje met de besten mee! In de categorie outsiders vermelden we zeker ook regerend MX2 kampioen Nick Triest. Triest lijkt gelanceerd want tijdens de voorbije GP in Spanje eindigde zelfs één manche als 8Ste. Last but not least maakte ook Jeremy Van Horebeek, naar verluidt sterk bezig op training, zijn rentree in Tongeren.

BK MX2: Met drie voor de titel

De titelstrijd in de Radson MX2 Trophy blijft open. De verrassende Nederlander Mark Boot voert momenteel het kampioenschap aan met 6 punten voorsprong op Kevin Fors. Fors schreef de wedstrijden in Beervelde en Kester op zijn naam, maar vaak ontbreekt de regelmaat bij de getalenteerde KTM-rijder. Jens Getteman, derde in de tussenstand,  kwam tijdens de tweede manche in Kester niet tot scoren. Als Getteman z’n titelkansen gaaf wil houden, zal hij in Tongeren twee sterke resultaten moeten neerzetten. Aangezien Kenny Vandueren er niet bij was in Beervelde, zijn z’n kansen op de titel minmaal. Toch moeten hij en en EK MX2 collega’s Brackman en Poppe in staat zijn om mee te spelen voor een podiumplaats.  Voor Nederlandse fans wordt het behalve naar de prestaties van de sympathieke Mark Boot ook uitkijken naar Jeffrey Meurs en Mike Kras. Kras reed in La Baneza het voorbije weekend immers zijn sterkste GP van het seizoen.

Palmares Inters Open Tongeren

2010: Clément Desalle (Suzuki),
2009: Ken De Dycker (Suzuki),
2008: Steve Ramon (Suzuki),
2007: Ken De Dycker (Honda),
2006: Kevin Strijbos (Suzuki),
2005: Steve Ramon (KTM)

Credit foto’s: Ray Archer & CDS