Published On: 26 mei 2021

Aan concurrentie in eigen huis geen gebrek. Toch was de 35-jarige Kevin Strijbos, papa van twee ondertussen, het voorbije weekend in Crisolles de snelste van het Gebben Van Venrooy Yamaha Racing. Dat wil wat zeggen met aanstormend talent als Calvin Vlaanderen en Brent Van Doninck als teammaten.

Meer zelfs eind vorig jaar zag de toekomst van Kevin Strijbos als GP rijder er erg onzeker uit. Het seizoen met z’n eigen KSRTmx Suzuki team had door blessures niet verwacht wat er in zat. Toch sleepte de zesvoudige GP winnaar in januari alsnog een overeenkomst met het Nederlandse Yamaha MXGP team uit de brand.


Strijbos had niet meer gereden sinds de MXGP van Valkenswaard vorig jaar. Zijn debuut voor zijn nieuwe team tijdens de internationale race van Crisolles in Frankrijk mocht er absoluut zijn. Het ging dan ook erg goed. Kevin liet zien dat hij het tempo heeft om vooraan mee te doen, hij eindigde zelfs tweede na MXGP vicewereldkampioen Jerey Seewer. Op z’n minst een bemoedigend debuut in een meer dan behoorlijk deelnemersveld.

“Het was een goede dag, het was mijn eerste race sinds Valkenswaard vorig jaar. Alles ging goed, ik had een goede tijdstraining waarin ik de pole pakte. In de eerste manche reed ik naar de holeshot en hing het grootste deel van de manche aan de leiding, totdat de achtergebleven rijders een groot probleem werden. Ik had een probleem met één van hen. Hij ging niet aan de kant en daardoor kwam Jeremy (Seewer) er voorbij. Hij ging aan de buitenkant en ik kwam achter de gedubbelde rijder vast te zitten in een spoor.  Het was ook een beetje mijn eigen schuld, misschien had ik een andere lijn moeten kiezen. Maar je moet op dat moment een beslissing nemen. Hoe dan ook, ik probeerde weer aan de leiding te komen door Seewer te passeren maar dat lukte niet, ik zat aan het eind van de manche vlak achter hem,” vertelde Strijbos aan GateDrop.com.

Strijbos is blij met de manier waarop de samenwerking met het team verloopt. Tegelijk weet hij ook dat er nog wat werk aan de motor op de plank ligt. Als dat éénmaal gedaan is, hoopt Strijbos vooraan mee te kunnen doen in het MXGP wereldkampioenschap. Er zijn zoveel toppers dat het sowieso niet makkelijk zal worden. Voor de Belgische veteraan, die eind 2019 met het Belgische team nog tweede werd op de MX of Nations, zou het een enorme opsteker zijn na een periode van blessures.

Kevin Strijbos: “Ik was best tevreden met hoe het ging. Aan het einde van die manche kreeg ik wel een beetje last van mijn armen. De start van de tweede manche was niet zo geweldig. Ik zat rond de dertiende of veertiende plaats, maar ik werkte me vrij gemakkelijk op tot een zesde plaats of zo. Ik moest andere lijnen vinden toen ik dichter bij de kopmannen kwam, ik moest zoeken maar zodra ik betere lijnen vond, passeerde ik ze ook wel. In twee of drie ronden passeerde ik een paar snelle jongens. Dat was dus zeker positief. Ik had een goed gevoel met die tweede plaats in de eindstand.”

Het was meteen ook een goede start voor mezelf en het team.  We hebben al hard gewerkt aan de motor en dat doen we nog steeds. Ik denk dat het alleen maar beter kan worden in de toekomst. Het is nog geen 100%, we moeten nog steeds verder maar voor Rusland kunnen we hopelijk dicht bij 100% komen. Iedereen is blij met hoe de motor is, ik kijk er dus echt naar uit om naar Rusland te gaan. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik mijn plaats op het hoogste niveau waard ben en ik heb er zin in om het seizoen te beginnen. We zien wel hoe het gaat, misschien race ik de week voor Rusland wel mee in het Franse kampioenschap Ernée. Dat moet ik nog bekijken, maar het plan is wel om misschien nog één race  te rijden voor het seizoen begint om te zien hoe het gaat”, aldus ’the Kid’.

Tekst: Andy McKinstry & Tom Jacobs
Foto: Eric Laurijssen & DBMX photography