Published On: 16 april 2018

Op het door regenval heel erg lastig geworden circuit van Agueda heeft Jed Beaton zich op het podium gereden. De 20-jarige Kawasaki-rijder werd tijdens de Grand Prix van Portugal derde en bezorgde het F&H Racing Team hun eerste GP-podiumplaats! De vreugde werd compleet gemaakt door Adam Sterry en Ruben Fernández-Garcia want zij werden respectievelijk zevende en tiende in het dagklassement. Het complete trio van het Zuid-Hollandse team finishte dus in de top tien tijdens deze GP! De overwinning ging naar Jorge Prado, Pauls Jonass blijft de leider in de tussenstand.

Na zijn mindere start op zaterdag is Jed gebrand op een beter begin aan de wedstrijd De Leatt-geklede crosser komt heel goed uit de start en is direct in de kopgroep te vinden. De eerste ronde wordt op een derde plaats volbracht en wanneer tweede man Covington de wedstrijd verlaat komt Jed op de tweede plaats te rijden. Jonass volgt al de gehele wedstrijd achter Jed maar in de tweede helft van de wedstrijd wordt de Let gevaarlijk. De leider in het WK neemt de tweede plaats over waarna Kjer Olsen de aansluiting probeert te vinden bij Jed. Deze verhoogd het tempo en komt hierdoor terug bij Jonass! Het gevecht om de tweede plaats duurt tot aan de finishvlag maar Jonass wordt tweede voor Jed. Adam is als achtste aan de wedstrijd begonnen en halverwege heeft hij de vijfde plaats naar zich toe getrokken. Er volgt een duel met landgenoot Watson en deze weet optimaal te profiteren wanneer Adam even een foutje maakt. Adam probeert terug te komen maar hij moet tevreden zijn met de zesde plaats. Ruben stapt na zijn zware valpartij op zaterdag met wat blauwe plekken op de BO Oil-gesmeerde KX250F. Hij komt als twaalfde uit de start en weet deze positie tot aan de finishvlag vast te houden!
In de tweede manche opnieuw een goede start van Jed die als vierde over de eerste ‘jump’ komt. Hij volgt Kjer Olsen die even later voorbij gaat aan Jonass. Ook Jed kan de leider in de tussenstand passeren en volgt de Deen. Na ruim 15 minuten heeft Watson de aansluiting gevonden en hij neemt niet veel later de derde plaats over. De Brit gaat in de achtervolging op de tweede man maar kan hem niet passeren. Jed wordt vierde en wordt daarmee derde in het dagklassement. Adam komt op een tiende plaats uit de start en heeft gevechten met Cervellin en Jacobi. Heel even komt ook Jonass nog in beeld maar hij kan Jacobi terug pakken. Adam komt als negende over de finish en daarmee wordt hij zevende in het dagklassement. Voor Ruben is Agueda min of meer zijn thuis wedstrijd want hij woont op ruim 200 kilometer van het circuit. Vanuit zijn stad Vigo naar Redsand is het ruim 1000 kilometer. Gesteund door heel veel fans rijdt Ruben een knappe tweede manche, hij lijkt veertiende te gaan worden maar in de laatste ronde weet hij de Belg Geerts te passeren en wordt dus dertiende! Daarna kijkt hij tevreden naar het podium waar zijn teamgenoot gehuldigd wordt. Daar wil hij later dit seizoen ook heel graag plaats nemen!

Volgende wedstrijd:
Na een serie drukke weekenden heeft het F&H Racing Team volgende week geen wedstrijden. De volgende GP wordt op 30 april en 1 mei verreden in Rusland!

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Bavo Swijgers