X

Mantova thermometer: wie was Hot, wie Not?

Behalve media-aandacht en een blinkende trofee is de inzet van de Starcross nihil. Toch blijft Mantova ideaal om de temperatuur van de heren GP-rijders op te nemen. Wie nu allesbehalve ‘hot’ is, heeft nog twee maanden om zichzelf en zijn motor klaar te stomen voor  de GP van Bulgarije…

De Amerikanen: Jimmy Albertson &  Mike Alessi

Mike Alessi en hype, dat gaat samen als Lady Gaga en maffe outfits! Het vooruitzicht om Alessi in Mantova aan het werk te zien op de KTM 350 was vooraf één van de topattracties. Zoals MXM eerder schreef hing de deelname van de Amerikaan echter aan een zijden draadje. Tijdens zijn laatste training in de VS ging Alessi er flink af. Uiteindelijk bleek hij ook onvoldoende hersteld van die schouderblessure. Behalve enkele blitzoptredens (zaterdag en training en 1-to-1 op zondag) zagen we Mike jammer genoeg niet in actie.

De Starcross werd een droomstart voor Jimmy Albertson: van ‘nobody’ tot held!

Landgenoot Jimmy Albertson ontpopte zich daarentegen tot revelatie van het weekend. De Honda-Martin aanwinst liet zich opmerken met een schitterende stijl en voelde zich ondanks de zware omstandigheden onmiddellijk thuis op het Circuito Tazio Nuvolari. Over één ronde bleek ‘Albee’ zelfs onklopbaar! Albertson won de one-to-one, waarin hij zelfs Desalle en Cairoli klopte in een rechtstreeks duel. Nu nog zijn uihoudingsvermogen aanscherpen dan heeft Jimmy alles in huis om de verrassing van het WK MX1 te worden.

De Belgische transfers: Clément Desalle & Ken De Dycker

De ene, Desalle, reed  super relax  en met vertrouwen op zijn Suzuki. Keeno was niet in zijn normale doen waardoor hij nooit een rol van betekenis kon spelen. Nochtans is Mantova zeker een kolfje naar de hand van de Lubbekenaar. Zoals enkele andere toppers (Barragan, Strijbos, Philippaerts, zelfs Cairoli!) heeft De Dycker duidelijk nog testwerk voor de boeg. Dat hoeft echter niet te verwonderen, want Ken reed totnogtoe amper op zijn nieuwe Yamaha YZ450F. Daar zijn voorbereidingswedstrijden ook voor bedoeld natuurlijk. De Monster Energy-Ricci Racing- Yamaha piloot vertrok op woensdag terug naar Italië waar de  testen met het team wel vruchten afwierpen. Zo kan De Dycker zondag toch voor eigen publiek aan de slag in de openingscross in Lommel.

Mantova kwam net iets te vroeg voor De Dycker. Revanche in Lommel?

In strijd met zijn temperament wilde ‘MX panda’ zich in Mantova niet ten alle prijzen bewijzen! Het seizoen is nog lang en de revelatie van 2009 wil stap voor stap groeien naar zijn beste vorm. Zowel mentaal als fysiek zit Clément op het juiste spoor. In principe rijdt Desalle dit weekend de eerste ronde van het Italiaans kampioenschap in Montevarchi.

De merken : KTM & Kawasaki

Mantova 2010 stond ook synoniem met MX door een oranje bril! KTM was namelijk nadrukkelijk aanwezig. En dat op alle fronten. Op zaterdagavond vond een teamvoorstelling van de MX fabrieksteams plaats in een lokaal hotel. Tegelijkertijd werd een knappe presentatievideo op het net gegooid. In tegenstelling tot de meeste andere teams had KTM ook al het huiswerk wat betreft hun nieuwe look netjes afgerond. De motoren, trucks en rijders zagen er allemaal piekfijn uit. Alsof Mantova de eerste GP van het seizoen was! Op de baan maakten Cairoli, Simpson en Musquin al een verpletterende indruk. Zelfs WMX-wereldkampioene Steffi Laier was van de partij in Mantova. De Duitse lijkt nu al klaar om haar titel te verdedigen.

Wordt 2010 het jaar van de heropstanding voor Sébastien Pourcel?

Sinds het overlijden van de betreurde Jan De Groot werd de organisatie van Kawasaki Racing Team flink door elkaar geschud. Gaandeweg werd het Nederlandse team steeds Franser, onder invloed van Franse eigenaars en die overgang lijkt nu helemaal voltooid. Dit seizoen treden de groenen in de MX1 aan met twee nieuwkomers (Jonathan Barragan en Xavier Boog), terwijl Seb Pourcel mocht blijven. Barragan werkte anoniem zijn rondjes af in Mantova, terwijl Pourcel wel goede wil toonde maar de voorbije 10 maanden geen enkele wedstrijd reed.  De vraag is echter hoeveel last de Fransman nog ondervind van zijn schouder. Voor Boog wordt 2010 allicht een aanpassingsjaar aangezien hij debuteert in de MX1.

De laaglanders: Bas Verhoeven & Kenny Van Dueren

Van Dueren en Verhoeven hadden het op zaterdag allebei al naar hun zin. Jammer genoeg raakte Kenny in de voorlaatste ronde van de MX2 kwalificatie vast in een spoor en kwetste daarbij zijn knie. Op dat moment lag de DAM-KTM rijder zesde, meer dan behoorlijk voor Van Dueren die bijna 7 maanden op non-actief stond.  Gelukkig bleek bij de diagnose in België dat de schade aan de knie meeviel. Normaal gesproken is Kenny in Hawkstone Park weer van de partij.

Ook Bas Verhoeven zien we zondag terug in Lommel.

Voor Verhoeven werd Mantova een internationale rentree door de grote poort. De Nederlandse VLM-kampioen was snel en gretig. Met een zesde plaats in de vrije training op zaterdag en een tiende plaats in de eerste reeks gaf Bas meteen zijn visitekaartje af. Na een knappe inhaalrace in de tweede race werd hij nog 14de. Alleen  de laatste reeks viel tegen vanwege kramp en een crash.

De MX2 titelkandidaten: Marvin Musquin & Gautier Paulin

Voor de vlieggewicht MX2 wereldkampioen Marvin Musquin was Mantova niet zomaar een tussendoortje. De Fransman moest meteen aan de bak tegen teammaat Shaun Simpson en Ken Roczen. Musquin was echter meteen bij de les. Hij won de MX2 kwalificatiereeks op zaterdag en werd ook 1-to1 winnaar in de MX2. Op zondag ging ie steeds harder naarmate de dag vorderde. In de derde race legde hij zelfs de 450 toppers Philipaaerts en Musquin het vuur aan de schenen. Naar het voorbeeld van Simpson die in de eerste twee reeksen veruit de beste MX2’er was.

Musquin reed als enige fier met het nummer één.

Het Italiaanse publiek moest het in Mantova stellen met de tentoongestelde Yamaha van Paulin. Omdat hij pas op dinsdag was teruggekeerd vaan de VS, verkoos de Fransman om rustig te herstellen van de jetlag en zijn voorbereiding niet in het gedrang te brengen. Het wordt dus nog even wachten voor de eerste confrontatie tussen de MX2 kanshebbers. Paulin treedt wel nu zondag aan in Montevarchi. Ten minste als de sneeuw daar geen spelbreker wordt!

De Esten: Tanel Leok & Gert Krestinov

Gert Krestinov (Silver Action-KTM) staat als zandspecialist te boek. De tengere Est is en blijft tot nader order immers bekend als one-hit-wonder door zijn overwinning in de MX2 GP van Lommel twee jaar geleden. In zijn eerste jaar MX1 en het voorbije weekend in Mantova kon Krestinov niet overtuigen. Deze winter was Gert nochtans hard aan het werk in de States. De voormalige Duitse ADAC 85cc kampioen heeft wel zijn leeftijd mee, want hij is amper 19.

Tanel Leok wilde al langer op Honda zitten. Dit weekend bleek waarom!

Landgenoot Tanel Leok debuteerde ook jong in de MX1. Met het startnummer 40 knoopt de ‘Estonian Express’ dit seizoen opnieuw aan met zijn memorabele doorbraakjaar in 2004 (met Motovision-Suzuki).  De aanpassing naar de Honda CRF450R schijnt moeiteloos te zijn verteerd en Tanel was absoluut één van de rapsten van het weekend. De sterke prestaties van de LS Motors-Honda rijder konden ook in Estland op veel bijval rekenen want  Leok haalde in zijn thuisland op maandag heel wat kranten en websites.

Credit foto’s: CDS