X

Green flag 2: een weekend MX

De start van het weekend is niet compleet zonder MXM’s groene vlag! Het anders zo rustige Mill speelt op zondag een hoofdrol in de Europese motorcross dankzij de aanwezigheid van menig GP-topper. Daarover leest u elders meer. Toch nog dit over de eerste ronde van het ONK; de toevoeging van de damesklasse is een teken dat de KNMV achter de ontwikkeling van het vrouwenmotorcross staat. En dat is niet verwonderlijk want op enkele jaren tijd is crossen voor vrouwen explosief gegroeid. Helaas moeten we constateren dat België  hierin achteraan hobbelt. Lovenswaardige iniatieven zoals dat van Diga Racing vorig weekend in Balen ten spijt, wordt motorcross voor vrouwen nog steeds als een rariteit gezien in België. Al komt daar dit jaar wel verandering in door de komst van een dameskampioenschap dat in het kader van bepaalde VMCF-wedstrijden wordt verreden.

Dubbele shiften

Overigens ging men vorig weekend  al van start in het ONK MX3/Zijspancross/Quadcross. Er moeten nogal wat ijzervreters tussen die MX3’ers zitten want een aantal namen zagen we een dag eerder in de uitslag van de wedstrijd voor het ONK Enduro in Holten! Toeval of niet, Amel Advocaat pakte zowel in Holten (E1) als in Lochem (MX3) de eindzege in zijn klasse.

Beta kon nog eens proeven van MX-succes dankzij Gert-Jan Boekhorst en Oscar Vromans.

Ook jongens als Gert-Jan Boekhorst en Erik Davids waren op beide dagen vooraan te vinden. Trouwens, Boekhorst en teammaat Oscar Vromans werden in Lochem 2e en 3e in de eindstand. Op zich niets bijzonders, zij het dat beide heren op een Beta zaten! Toegegeven de laatste jaren raakt het Italiaanse merk stilaan weer ingeburgerd in de enduro, maar wat motorcross betreft mogen we hier van een ‘exoot’ gewagen. De laatste keer dat iemand in onze Lage Landen zulke hoge ogen  in de motorcross gooide op een Beta dateert wellicht van eind jaren ’70. Toen draaide een zekere André Massant flink aan het gashendel van zijn fabrieks 125cc Beta.

In de rest van Europa

De GP van Gallarate in 2004

Naast het ONK in Mill wordt er nog op diverse andere plaatsen in Europa flink aan het gas gedraaid dit weekend. In Italië wordt de derde ronde van het Internazionali d’Italia in Gallarate verreden. Dit circuit dat dicht bij Malpensa, de luchthaven van Milaan, ligt was de plaats waar Kevin Strijbos in 2004 zijn allereerste reekszege in een GP boekte. ‘The Kid’ was toen 18 en zat op een fabrieks Suzuki. In Gallarate wordt het uitkijken naar de verrichtingen van LS Honda duo Tanel Leok en Davide Guarneri. Aangezien de leider in de Internazionali, David Philippaerts, dit weekend niet in actie komt (Philippaerts rijdt in Mill) is Guarneri nu de virtuele leider. De Hondarijder gaat daarbij Josh Coppins en Tanel Leok vooraf. Van deze laatste kan je overigens hier een interview terugvinden. Ook Manuel Priem, sinds kort de trotse eigenaar van een nieuwe webstek, mag zijn Aprilia de sporen geven in Gallarate.

Op het legendarische circuit van Foxhill nabij Swindon gaan dit weekend de Red Bull Pro Nationals van start. De Red Bull Pro Nationals zijn zowat het nationale kampioenschap van Groot-Brittannië’s derde motorcrossfederatie naast ACU en AMCA: de MC Federation. De MC Federation of kortweg MCF is het geesteskind van ex-topcrosser Matt Bates en DEP-pipes baas Craig Elwell. Dat Bates en Elwell het menen blijkt enerzijds uit de steun van hoofdsponsor Red Bull, maar ook uit het feit dat nogal wat gevestigde namen het kampioenschap rijden. Omdat het Maxxis British MX Championship (ACU), het MMX Championship (ACU), de British Masters (AMCA) en de Red Bull Pro Nationals mekaar niet overlappen kunnen jongens zoals Brad Anderson, Neville Bradshaw, Carl Nunn een heel jaar op hoog niveau rijden in eigen land. Bovendien kunnen de toppers in deze kampioenschappen  er een inkomen uithalen zonder dat ze daarvoor GP’s moeten rijden.

Wat hebben Parijs-Nice en de Rockstar Energy Elite gemeen buiten het feit dat het allebei Franse sportevenementen van hoog niveau zijn? Beiden deden of doen dit weekend het Provencaalse dorp Pernes-les-Fontaines aan. Ook bekend bij de BMX’ers trouwens vanwege de lokale baan. Vanmiddag ging de 5e etappe van Parijs-Nice van start in het dorp in de Vaucluse. Morgen vechten de beste Franse rijders alweer voor een goede trainingstijd. Onder hen ook Jeremy Van Horebeek die stilaan op dreef komt op de Monster Energy Pro Circuit Kawasaki. In Sommières bleken de Kawasaki’s alvast onklopbaar. Van Horebeek’s teammaat Steven Frossard won in MX2, Gregory Aranda deed hetzelfde in MX1. Dit weekend wordt de concurrentie wel iets sterker want dan maakt regerend Frans en Wereldkampioen MX2 Marvin Musquin zijn opwachting in de Rockstar Elite.

The Jerre rijdt dit weekend in Pernes-les-Fontaines.

Ook in Duitsland begint men dit weekend aan het motorcrossseizoen. Dat gebeurt traditioneel in Frankenbach nabij Heilbronn. Ook in deze internationale cross een pleiade aan vedetten met voorop Ken Roczen en Max NaglJeremy Delincé maakt in Frankenbach zijn debuut in het Zwitserse RB Yamaha Team.

We hadden rond deze tijd graag positief nieuws gebracht over het Belgisch Kampioenschap motorcross. Maar helaas valt er momenteel alleen maar slecht nieuws te melden. 720°, het communicatiebureau dat met ingang van dit seizoen het contract voor de promotie van  het BK had binnengehaald, werpt de handdoek nog voor er één officieel persbericht over het BK werd verstuurd. Op minder dan twee maanden voor de start van het BK, op 1 mei in Beervelde, betekent dit dat de BMB op zoek moet naar een oplossing. De BMB zou daarover met een aantal partijen gesprekken voeren. Dat betekent dat er werk van gemaakt wordt om het BK op de koers van de voorbije jaren te houden.  Hoge verwachtingen (lees o.a. live TV) voor de editie 2010 van het BK lijken echter weinig realistisch. Bovendien blijft het afwachten hoe snel er door de Belgische Motorrijders Bond wordt beslist over een alternatief voor 720°.  Anderzijds biedt deze dramatische wending natuurlijk ook perspectieven. Zo zal nu aan de timing gesleuteld kunnen worden en zouden de Nationalen en Inters MX2 ontdubbeld kunnen worden, waardoor beiden hun eigen ‘ding kunnen doen’.  Ook de discutabele kwalificatierace voor de Inters Open zou geschrapt of tot een chronosessie omgevormd kunnen worden.  Of zoals Johan Cruyff zie: “Elk nadeel heb zijn voordeel.”

In de states trekken de rijders over de noordelijke grens naar Canada voor de 10e race van het seizoen. Na enkele jaren afwezigheid staat Toronto opnieuw op de kalender. Door een nieuwe blessure wordt de terugkeer van Chad Reed nog even uitgesteld wat maakt dat Ryan Dungey en Ryan Villopoto het voorlopig nog tussen hun twee mogen uitvechten voor de overwinning. Josh Hill kende enkele mindere races maar moet nu gaan presteren wil hij in de running blijven voor de titel. Bij de Lites domineert Christophe Pourcel maar opgelucht ademhalen kan hij nog niet. Met nog 5 wedstrijden te gaan heeft Cricri maar 9 punten voorsprong op Stroupe, dus 1 foutje kan fataal zijn.

In eigen land trekt de VLM naar de wereldbekende Heeserbergen in Lommel. Wontergem mag de MCLB karavaan ontvangen en de VMCF strandt in Moerbeke-Waas. In Helchteren gaat tenslotte het VBM-seizoen voor een tweede maal van start achter de watertoren. Een foto-terugblik op de MCLB-cross van vorige week in Kachtem kan je trouwens nu hier vinden !

Naast MX worden de Trial motoren dit weekend ook nog eens in gang gestampt. Madrid maakt zich op om op zaterdagavond de beste trialrijders ter wereld te ontvangen voor de voorlaatste proef van het FIM Indoor Trial Kampioenschap.

En last but not least, velen vrezen voor de toekomst van mx in ons land. Maar 1 rijder is steevast op weg om zijn papa na te doen. Hij is vijf jaar oud, heeft al een contract op zak en rijdt met stijl ! Voeg je toe op onze facebookpagina en enjoy !

Credit foto’s: CDS, Beta, Ray Archer