X

Preview ONK Mill

In Mill gaat zondag het ONK MX1/MX2 van start. Naast de grote jongens komen ook de iets minder grote jongens op 85 cc motorfietsjes en de meisjes aan de start in het Noord-Brabantse dorp. Dat voor Nederlandse rijders het ONK nog steeds erg belangrijk is, mag duidelijk zijn. Jeffrey Herlings staat zondag als topfavoriet voor de Open Nederlandse MX2 titel achter het starthek. Vorig jaar al verbaasde het 15-jarige talent uit Elsendorp vriend en vijand met zijn astronomische snelheid in de zandbakken van het ONK. Was Herlings niet uitgevallen in de eerste reeks in de wedstrijd in Emmen dan had hij wellicht het laken naar zich toe getrokken. Dit jaar aast de Red Bull KTM rijder op sportieve revanche en gaat hij de strijd aan met tweevoudige Open Nederlands Kampioen Joël Roelants. Ook teammaat Dennis Verbruggen zit goed in vorm. Crusty verraste vriend en vijand in Valence en in Hawkstone Park werd hij tweede na Ken Roczen.

Vuurdoop voor ONK debutanten

Het wordt in Mill uitkijken in hoeverre jongens als een Ceriel Klein Kromhof, Glenn Coldenhoff en Herjan Brakke geëvolueerd zijn t.o.v. van vorig jaar.  Ook Donny Bastemeijer en Nick Triest zouden afgelopen winter een stap vooruit gezet moeten hebben. Als we de deelnemerslijst van Mill overlopen hebben we de indruk dat er meer MX2-Belgen dan ooit tevoren op prijken. Naast de hierboven genoemde rijders bestaat het merendeel van de Belgen uit Inter-rookies. Sommigen onder hen zaten vorig jaar zelfs nog op een 85 cc motor. Afgaand op wat we vorige zondag op de Keiheuvel zagen zou Jeffrey De Wulf wel eens een sterke beurt kunnen maken. Puristen komen nu waarschijnlijk met het argument, dat het ‘maar’ een amateurcross betrof en dat de echte concurrentie op dat moment in Hawkstone Park zat, aandraven.  Maar ons inziens kan je beter op het podium staan in een sterkbezette Open amateurcross winnen dan pakweg anoniem in de buik van een Internationaal MX2-peloton te eindigen.

Yamaha invasie met Paulin, Philippaerts en De Dycker

De grootste naam in de MX2-klasse in Mill is echter geen Nederlander of Belg, maar een Fransman. Dat de reguliere ONK-deelnemers op beide oren slapen, Gautier Paulin komt gewoon even zijn conditie meten in het donkere zand. In zijn kielzog volgen nog 3 Fransen in Belgische dienst. Axel Alletru en Jordi Tixier bij Nestaan-JM Racing en Steven Lenoir bij Vamo Racing-Suzuki.

We zijn benieuwd of Paulin in Mill een rol van betekenis kan spelen.

In de MX1 keert Marc De Reuver voltijds terug naar het ONK. De Reuver vertrekt als favoriet in het ONK MX1. Dat dit seizoen wel eens crunch time zou kunnen worden voor De Reuver blijkt uit een interview dat hij aan het Eindhovens Dagblad gaf.  Bovendien heeft de Lommelaar er sinds vorig weekend een teammaat van formaat bij. Kevin Strijbos maakt in Mill zijn debuut op de Beursfoon Suzuki. Dat betekent ook dat het ONK MX1 een prioriteit wordt voor Strijbos.In Mill krijgen de Beursfoon boys alvast een paar sterke tegenstanders voorgeschoteld. Ken De Dycker en David Philippaerts komen in het zand proefdraaien met hun Monster Energy Yamaha’s. De beide Yamaha-rijders maken echter maar een eenmalig optreden in het ONK. Toch betekent dat nog niet dat De Reuver en Strijbos zomaar vrij spel zullen hebben. Jongens als Bas Verhoeven, Mike Kras, Patrick Roos, Rob Van Vijfeijken, Marvin Van Daele en Kristof Salaets azen ook op podiumplaatsen. Daarnaast zijn er nog heel wat outsiders die in het verleden al hun waarde hebben bewezen in het ONK. Zeker de moeite dus!

Praktisch

De inkom bedraagt 20 euro
Adres Circuitpark De Kuilen: Fazanteweg 15, 5453 JM LANGEBOOM

Tijdsschema ONK Mill

Training tussen 9u en 11u 15

09u 00: Dames (10min Vrije training + 20 min tijdtraining)
09u 35: 85cc (10min Vrije training + 20 min tijdtraining
10u 10: MX2 (10min Vrije training + 20 min tijdtraining)
10u 45: MX1 (10min Vrije training + 20 min tijdtraining)

11u 20: Pauze

12u 00: Dames (20min + 2 Ronden)
12u 30:  85cc (20min + 2 Ronden)
13u 00:  MX2 (30min + 2 Ronden)
13u 40:  MX1 (30min + 2 Ronden)

14u 15: Pauze

14u 45: Dames (20min + 2 Ronden)
15u 15: 85cc (20min + 2 Ronden)
15u 45: MX2 (30min + 2 Ronden)
16u 25: MX1 (30min + 2 Ronden)

17u 00: Prijsuitreiking

Credit foto’s: JP Acevedo, Offroad Pro Racing