X

Aus der reihe: Smarry macht Spaß!

Marvin Van Daele trok dit weekend naar het Duitse Schnaitheim, ten oosten van Stuttgart, om mee te rijden in het Duits kampioenschap. Niet zonder succes trouwens want Smarry veroverde er een podiumplaats. En nog belangrijker: de sympathieke Honda-piloot heeft zich goed geamuseerd. Dat beloofd voor komend weekend in Gemert…

Gefeliciteerd Marvin, of moeten we eerder zeggen: oef eindelijk?
Marvin Van Daele: “(lacht) Bedankt, maar dat laatste mag inderdaad ook! Tot nu toe was er altijd wel iets verkeerd gelopen waardoor ik nooit twee deftige resultaten kon neerzetten. In Mill had ik problemen met mijn bril, een spierscheurtje in mijn bil voor Halle, sneeuwpret in Lommel… In Duitsland kon ik ten minste twee regelmatige reeksen afwerken. Ik werd twee keer vierde en zo mocht ik op het eindpodium. De toppers ontbraken natuurlijk omdat het een GP-weekend was, maar ik denk dat je het niveau kan vergelijken met een Belgian National (ex-JRT). Filip Neugebauer won en Dani Siegl werd tweede, toch ook mannen die het gas weten staan.”

Smarry on Ice, tijdens de Openingscross in Lommel.

Hoe kwam je in Schnaitheim terecht?
Marvin Van Daele: “Om mijn kalender aan te vullen met leuke wedstrijden naast het BK en het ONK ben ik altijd op zoek naar internationale wedstrijden met een goed niveau, die niet té ver weg zijn. Op internet vond ik informatie dat Schnaitheim ook open was voor buitenlanders. Ik heb er dan een kaart bijgenomen en het bleek zo’n 600 kilometer rijden, dus dat is nog te doen. Op voorhand had ik niet al te veel verwachtingen, maar het is super goed meegevallen. De baan was betonhard, het was al heel lang geleden dat ik op zo’n hard circuit had gereden. Schnaitheim is een soort van klassieker waar veel rijders en publiek op afkomt. In de Inter klasse stonden er maar liefst 78 rijders aan de start! Gelukkig hadden ze een troosting voorzien voor de niet gekwalificeerde rijders en er was ook een internationale sidecarklasse. Het was echt zo’n traditionele klassieker waar iedereen uit de buurt eens naar de crossers komt kijken! De mensen waren er heel enthousiast ook al zijn ze niet de grootste kenners. Méér dan anders kreeg ik er vragen als: Op welk soort motor rijd je nu, en hoe hard loopt hij? Dat soort reacties is wel plezant. Je merkt dat motorcross die dag hét evenement is van het dorp. En nog een leuk detail, de lokale bierbrouwer Nattheimer verkocht voor de gelegenheid Pils met een aangepast ticket op de fles waarop een motorcrosser stond.”

Je reed in 2008 voor een Duits team, Teka-Suzuki, ben je nog oude bekenden tegengekomen?
Marvin Van Daele:
“Niet meteen en veel mensen hebben me niet herkend want ik ben niet bepaald een Bekende Duitser! Toch kom ik graag in Duitsland. Ze hebben er veel mooie banen en in het algemeen zijn de wedstrijden super goed georganiseerd.”

Vorig seizoen werd Van Daele knap vierde in het BK.

Wat verwacht je van de derde ONK wedstrijd in Gemert komend weekend?
Marvin Van Daele: “Om te beginnen zou het leuk zijn om eens in Gemert te rijden in normale omstandigheden. Modder, sneeuw, in Gemert hebben ze de voorbije jaren zeker de weergoden niet mee. Ik zie er in ieder geval naar uit, zoals in Duitsland wil ik twee fatsoenlijke reeksen rijden. Naargelang de gastrijders ligt het tempo nog wat hoger van wedstrijd tot wedstrijd, maar zoals Bas Verhoeven rond reed in Halle is dat toch iemand om in het oog te houden. Söderström heeft ook al mooie dingen laten zien in het ONK… Daarom had ik ook meer verwacht van hem in het WK.”

Over de GP’s gesproken, wat vond je de eerste twee wedstrijden?
Marvin Van Daele: “In de MX1 zal het heel erg moeilijk worden om Cairoli te stoppen zoveel is duidelijk. Nagl staat er ook zoals verwacht, Philippaerts is sterk en Desalle is regelmatig bezig. De andere Belgen hebben nog geen topresultaten kunnen neerzetten. Maar met Valkenswaard komt er  een wedstrijd die de Belgen beter moet liggen. Daar verwacht ik ook toch iets van Ken (De Dycker) en Steve. Het meeste verwacht ik van Desalle, al rijdt hij nog niet met dezelfde agressiviteit als vorig jaar op de Honda. Misschien voelt hij zich nog niet 100% op de Suzuki? Dan zal daar in de komende wedstrijden wel een oplossingen voor gezocht én gevonden worden! Suzuki is ten slotte één van de meest professionele teams in de paddock. Nu probeer ik ook maar te gissen uiteraard. Als GP-rijder weet je zelf veel meer wat er speelt bij jouw concurrenten: technische problemen, een kleine blessure… Wie alleen de resultaten bekijkt, krijgt maar één deel van het verhaal.”

Derde keer, goede keer! Na Mill en Halle mikt Marvin op een sterk resultaat in Gemert.

Wat vind je van de MX2 GP’s totnogtoe?
Marvin Van Daele: “Ik heb genoten van de GP in Italië. In de MX2 ben ik net als iedereen overdonderd door Jeffrey Herlings! Nauwelijks te geloven wat hij nu al klaar speelt. Jammer van dat slippertje op het einde. Als hij iets beter z’n zenuwen onder controle had, won hij in Mantova waarschijnlijk zijn eerste reeks. Bovendien reed hij in die tweede manche zo 14, 15 seconden weg van Roczen. Heel indrukwekkend. We gaan dit jaar nog mooie dingen zien van Herlings en Roczen!”

Credit foto’s: CDS