X

Green Flag: Grote Vakantie

De Grote Vakantie heeft genadeloos toegeslagen. Ettelijke handelaars ontvluchtten het land. Allicht ging die vlucht in de meeste gevallen richting zon, al zou het ons niet verbazen dat er sommige mensen een ticketje “regenweer” boekten bij de plaatselijke reisboer.  Door al die lege winkels moest Green Flagger heel wat extra kilometers maken om een brood te vinden.

Ryan Dungey zit stevig in het zadel als leider in de Motocross class.

Ook in de motorcross is het dezer dagen even stil. Stilte voor de storm? Allicht wel. Op internationaal en nationaal niveau kunnen we even spreken van een adempauze tenminste als we het dan over de nationale motorcrosskampioenschappen in Europa hebben. In de States beginnen ze er morgen terug aan in Milville, Minnesota. Een circuit dat bekend staat om zijn lange whoopsection en zijn whoop monster!

Supercrosskampioen Ryan Dungey is ook in de outdoorwedstrijden op dreef. Net halfweg heeft hij in de Motocross klasse (het Amerikaanse equivalent van onze MX1) een voorsprong van 64 punten op naaste achtervolger Chad Reed, die op zijn beurt op de hielen wordt gezeten door landgenoot Brett Metcalfe. Wellicht dat de titel tussen die drie rijders beslist zal worden want Ben Townley, vierde in de tussenstand, volgt al op 79 punten van leider Dungey.

Bij de Lites (MX2) lijkt de strijd iets spannender. Ex-wereldkampioen Christophe Pourcel leidt er de dans voor de Britse Canadees Dean Wilson en Tyla Rattray. Pourcel heeft 33 punten meer dan Wilson, terwijl Rattray al 48 punten minder telt. Pikant detail: alledrie deze heren rijden voor het Monster Energy Pro Circuit Kawasaki team van Mitch Payton.  We kennen allemaal het spreekwoord “Als twee honden vechten om een been, dan loopt een derde er mee heen…” , maar zou dit ook toepasbaar zijn op “drie honden”? In dat geval lijkt Trey Canard nog een outsider voor de  Lites titel te worden. Momenteel heeft Canard 55 punten achterstand, maar met nog 300 punten te verdienen kan de titelstrijd nog alle kanten uit.

Wat ons toch opvalt is dat zowel in de  Lites als in de Motocross class er maar liefst drie buitenlandse rijders in de top 5 staan. Vooral bij de Lites is de buitenlandse dominantie opvallend. Faalt het Amerikaanse systeem of hebben we gewoon even te maken met een mindere generatie?

Christophe Pourcel, de Franse leider in de Lites klasse.

Dichterbij staat zondag in het Franse Saint-Mamet, de tweede Franse Zijspancross GP van het seizoen op het programma. Het mag enigszins verbazen maar Frankrijk is toch een echt zijspancrossland.  Zo is er naast de twee nationale GP’s een florerend nationaal kampioenschap en zijn er nog steeds lucratieve Internationale wedstrijden. De populariteit van de zijspancross in Frankrijk dateert al van de jaren ’50 toen Belgische zijspancrosstoppers als Leon Liekens en Karel Dom haast wekelijks crossen reden bij onze zuiderburen. Hieronder beelden van de eerste Franse zijspancross GP van dit jaar in Plomion.

Maar goed, dat was toen, zondag gaat de strijd om de wereldtitel 2010 verder. Met nog 6 ronden te gaan, kan er uiteraard nog veel gebeuren maar de strijd om de wereldtitel lijkt toch steeds meer tussen Willemsen-Eggink en Hendrickx-Liepins te gaan. Slechts vijf punten scheiden hen in de WK-stand. Hendrickx-Smeuninx volgen al op 54 punten van de leider, een achterstand die allicht niet simpel weg te werken valt.

Wordt er dit weekend maar beperkt gecrosst op Internationaal niveau dan is dat zeker niet het geval op regionaal niveau in België. Vooral de Inters van de MCLB gaan drukke tijden tegemoet. Zowel zondag in Burst als woensdag in de Motorcross van de West-Kust in Middelkerke staan er kampioenschapspunten op het spel. Steve Seronval is zonder enige twijfel de grote man bij de Inters MX1/MX3 en won tot hiertoe maar liefst 7 van de 8 manches. Met zo’n dominantie verwacht je dan ook een gigantische voorsprong, maar dat is eigenlijk niet het geval. Seronval telt op dit moment 20 punten voorsprong op Christophe Descamps en 47 op David Vantornout. Het lijkt er dus op dat de titel tussen beide Waalse rijders beslecht zal worden.

Steve Seronval, de te kloppen man bij de MCLB Inters MX1.

Bij de Inters MX2 is er meer spanning, Jurgen Wybo leidt daar met een puntje voorsprong op Kenny Dult en 12 op Torpjurn Van Hoe. Woby lijkt echter in een supervorm te zitten, getuige daarvan zijn winst in de tweede reeks van de Radson MX2 Trophy in Tongeren.  Maar op vier reeksen kan er veel gebeuren en kan een klassement op zijn kop gezet worden.  Jaimy Deleersnijder is de autoritaire leider in de tussenstand bij de Inters B.

Na vier ronden is Marco Stallmann de aanvoerder van de tussenstand bij de Inters MX2 van VBM.  De VB Racing-Suzuki rijder heeft 37 punten voorsprong op Bjorn Nouwen. De Brusselse gymleraar Michael Vozza volgt op 47 punten. Zondag gaan deze jongens terug op puntenjacht in Zoutleeuw.

De VMCF Inters zijn dan aan de slag op het spectaculaire circuit van Werchter. Voor de VLM-rijders staat de klassieker op de Duinberg in Retie op het programma. De vlaggen zullen echter halfstok hangen daar op de Duinberg want deze week verloor VLM de 20-jarige Jeroen Van Looveren (Juniors MX2) tengevolge van een verkeersongeval. MXM biedt bij deze dan ook zijn condoléances aan de nabestaanden en vrienden van Jeroen.

Foto Credits: Supercross.com, CDS