X

Toni Bou wereldkampioen trial

Na het winnen van de GP van Italië heeft Toni Bou zich opnieuw tot wereldkampioen trial gekroond.  
Het was al de vierde opeenvolgende outdoor titel voor de 23-jarige Spanjaard. Onder ruime publiek belangstelling in Fopppolo werkte de Repsol Montesa rijder een nagenoeg perfecte tweede ronde af. Adam Raga (Gas-Gas) deed zijn best om het feestje van Bou te verstoren maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats als Toni. Sinds de dominante Bou voor Montese tekende in 2007 stapelt hij de wereldtitels op. In totaal  acht FIM wereldtitels, vier binnen en vier buiten.

Met nog één ronde te gaan in het WK ligt de strijd om de tweede positie in het kampioenschap nog moet steeds open. Takahisa Fujinami (Repsol Montesa) hield die strijd in leven door zich naast Raga op het podium te heisen. Hoewel de populaire Japanner geen topdag kende in de Italiaanse bergen. Het verschil tussen Raga en Fujinami bedraagt amper twee punten. Bovendien weet ‘Fuji’ dat hij zijn Spaanse rivaal moet verslagen in Tsjechië wil hij vice-wereldkampioen worden.

Adam Raga wist het Bou knap lastig te maken.

De top drie rijders hadden zich duidelijk afgescheiden van de van het veld. Met nauwelijks zes punten voor de volgende vier plaatsen was de strijd om de ereplaatsen ongemeen spannend. Jeroni Fajardo (Beta) pakte een waardevolle vierde plek en nadert in de stand zo op drie punten van Albert Cabestany (Sherco). De Engelsman James Dabill (Gas Gas) eindigde op gelijke punten met Fajardo vierde net op een gelijkspel de meest reinigt beslisser. Dougie Lampkin  (Beta) de laatste winnaar in Foppolo in 2001 pakte de zesde plaats op slechts één punt van Dabill. Hierdoor eindigde Cabestany zevende.

Hevige regen op vrijdagavond dreigde om de omloop te vernielen, maar een warme en winderige dag op zaterdag zorgde alsnog voor gunstigere omstandigheden voor de Trial op zondag. De zones die over het kleine skigebied verspreid lagen bevatten een goede mix van afdelingen, rotspartijen in de rivier en de omliggende steile gras-hellingen.

Bou legde in de eerste acht zones van de eerste ronde een foutloos parcous af maar ging in de fout op de negende. Raga was de enige die deze zone foutloos doorkwam, maar net daarvoor was de Gas-Gas sterpiloot tegen een vijf aangelopen. Tot de eerste vijftien secties ging de strijd tussen de twee Spaanse titanen gelijk op. Bou had amper één punt voorsprong op Raga. Fujinami volgde op zes punten. Ondertussen was al duidelijk dat Bou aan het eind van de dag kampioen zou zijn. Toch liet de eerzuchtige Bou geen kans aan Raga om alsnog een schaduw te werpen over zijn feest! Toni moest slechts één strafpunt toestaan in de tweede ronde en dat was voor hem de perfecte manier om zijn titel te vieren!

In de juniordklasse was het ook een spannende dag met Jack Challoner (Beta) die zijn vijfde overwinning van het seizoen pakte om zo de leiding in het algemene klassement over te nemen van Alfredo Gomez. Gomez (Montesa) kwam in de Italiaanse GP slechts tot  een vijfde plaats. De Fransman Alexandre Ferrer (Sherco) eindigde als runner-up in een spannend gevecht met drieën om de eerste drie plaatsen in het kampioenschap.

Pol Tarres (Gas Gas) deed een Bouke door één ronde voor het einde van het kampioenschap al de tite lte pakken. Tarres was de perfectie zelve en legde zelfs twee foutloze ronden af om zijn eerste Trial FIM Wereldtitel extra glans te geven. Daarmee volgde Pol in de voetsporen van zijn beroemde oom en begeleider Jordi Tarres.De jonge Engelsman Jack Sheppard (Beta) heeft de beste kaarten voor de vice-wereldtitel in de jeugdklasse.

Voor de vice-wereldtitel gaat het tussen deze Fujinami en Raga.

Het kampioenschap neemt nu haar jaarlijkse zomervakantie, voordat het begin september voor de laatste ronde van de serie naar de Tsjechische Republiek trekt.

Eindstand
1.  Toni Bou 12
2. Adam Raga 18
3. Takahisa Fujinami 26
4. Jeroni Fajardo 43
5. James Dabill 43
6. Dogie Lampkin 44
7. Albert Cabestany 49
8.Matteo Grattarola 53
9. Loris Gubian 59
10. Daniele Maurino 80

Tussenstand WK trial
1. Toni Bou (SPA-Montesa) 185 ptn
2. Adam Raga (SPA-Gas Gas) 152
3. Takahisa Fujinami (JAP-Montesa) 150
4.
Albert Cabestany (SPA-Sherco) 129
5. Jeroni Fajardo (SPA-Beta) 126
6. James Dabill (GBR-Gas Gas) 99
7. Dougie Lampkin (GBR- Beta) 88
8. Loris Gubian (FRA-Gas Gas) 60
9. Michael Brown (GBR-Sherco) 57
10. Matteo Grattarola (ITA-Sherco)

Credit foto’s: Honda, FIM-live