X

La Chinelle: de hoogmis van de Belgische Enduro

De roemruchte 12 heures de la Chinelle ontstonden 30 jaar geleden toen ex-wereldkampioen motorcross Joël Robert een off-road endurance wou opzetten. De mosterd daarvoor haalde Robert oa bij de legendarische 24h de Bretagne. Het was het begin van een groot succes, in de afgelopen decennia passeerden veel grote namen uit de Belgische en internationale motorcross en enduro de revue.

Zoals steeds worden de 12 uren over drie verschillende reeksen gereden.  Traditioneel start de eerste reeks om middernacht. Deze reeks duurt vijf uur.  De tweede reeks start om negen uur ’s ochtends en duurt tot een uur ’s middags. Veel tijd om te recuperen krijgen de deelnemers echter niet want amper een uur later moeten ze terug aan de bak in de laatste reeks.

Naar een duel tussen Gas Gas en KTM?

Zoals wel vaker is het ook bij deze wedstrijd gevaarlijk om een favoriet team naar voren te schuiven daarom even een overzichtje van de sterkste teams.

Zowel in 2008 als in 2009 ging de overwinning naar het team van Gas Gas importeur Danny Crosset. Ook dit jaar mikt Crosset weer op de eindzege met een EC 300 tweetakt machine. Een eerste team bestaat uit Cédric Melotte, Kevin Fors en Kevin Gauniaux, zij zijn duidelijk het speerpunt. Daarnaast is er nog een tweede team met Thierry Wansart, Jérôme Martiny en Frédéric Gauniaux.

Cédric Melotte start als favoriet in de 12 Heures de la Chinelle.

Kawasaki dealer Jadoul Motorsport gokt met Eric Hubin, Dimitri Vanhoenacker en Benjamin Halleux op drie crossers. Het team wordt gemanaged door ex-wereldkampioen Endurance Richard Hubin.

KTM en Husaberg dealer DAM Racing zet maar liefst vier tems in. Het meest in het oog springende is de ploeg met Wim Vanderheyden, Cédric Cremer en Christophe Descamps op een Husaberg FX 450, een heuse Cross-country machine en dus ideaal voor dit soort werk. Daarnaast deelt BK Enduro promotor Thierry Klutz een KTM SX-F 350 met Filip Van Dijk en Pascal Berlingieri. Nog een SX-F 350 is er bij KTM-dealer Fiorentino die good old Jan Blancquaert koppelt aan de broers Detimmerman. Nog een sterk KTM team is het Strike Racing team van ex-Supermoto coryfee Christophe Bertrand. Bertrand zet een EXC 450 in voor Sébastien Soyeurt, Grégory Neefs en Eric Delannoy.

Wim Vanderheyden kan in La Chinelle op heel wat ervaring bogen.

Europese aangelegenheid

 

Sherco importeur Michaël Vukcevic deelt zelf een Sherco 300i met Stéphane Denuit en Corentin Pochez.  TM België zet met Adriën Vandommele, Steve Goblet en Lamberty Karadeg een sterk team op een EN 300 tweetakt.  Met ook Rieju en Beta aan de start zijn daarmee zowat alle Europese merken vertegenwoordigd tijdens deze hoogmis van de Belgische Enduro. Tenslotte nog even vermelden dat ook MX MAG een team inzet. Onze Franstalige collega Olivier Evrard komt samen met Jeremie Fraselle en Vincent Hercot aan de start op een KTM SX-F 350!

De complete deelnemerslijst van de 12 Heures de la Chinelle alsook die van de 2 Heures, de wedstrijd met classic motoren en alle praktische info vind je hier.

Foto Credits: KTM Images/R. Scheidl, Plan-B, Gas Gas Belgium