X

VIDEO: Een test met de exotische Aprilia V Twin MXV450

Volgend jaar komt Triumph naar de motorcross met een compleet MX2-team en er zijn ook steeds sterker klinkende geruchten dat Ducati diezelfde stap wil zetten in 2025. Het is echter niet de eerste keer dat motormerken uit de wegrace de stap naar de motorcross zetten. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2007 toen Aprilia op de proppen kwam met een exotische machine met de typebenaming MXV450.

De Aprilia was in alle opzichten anders dan een gewone crossmotor. De motor hing wel in een buizenchassis maar was onderdeel van de dragende structuur. Vooral die motor was best speciaal want het was een V-vormige tweecilinder met elektronische brandstofinjectie. Het Italiaanse merk was daarmee geen pionier want in 1981 hadden zowel Honda als Gilera een experimentele tweecilinder crossmotor maar die werd al snel verbannen door de FIM.

Joshua Coppins op de Aprilia MXV450

Toen Aprilia uitkwam met de MXV450 werd die regel weer ingetrokken maar even later werd de tweecilinder verbannen door de AMA. De regels in de VS zijn anders dan die van het WK motorcross. Om mee te doen aan de AMA Supercross  en Nationals wordt een merk pas toegelaten als het aangeboden model er minstens 400 exemplaren van produceert. Van de MXV450 zijn geen exacte cijfers bekend maar het heeft er alle schijn van dat ze nooit de drempel van 400 stuks bereikt hebben. Nadien nam de American Motorcycle Association alle twijfels weg door de tweecilinders definitief onwettig te maken voor de competitie.

Cédric Melotte en Alessio Chiodi

Wij hier in Europa herinneren ons vooral de prestaties van enkele Belgen en een Nieuw-Zeelander op de Aprilia. Zowel Manuel Priem als Cédric Melotte waren actief op de machine van de Italianen maar ook Alessio Chiodi, Julien Bill en Joshua Coppins waren fabrieksrijders voor Team Aprilia. Die laatste wilde de eerst rijder worden in de geschiedenis die een GP motorcross won op een tweecilinder. Het idee was geweldig maar helaas wat te hoog gegrepen. “The Lizard” eindigde in 2010 als 12de in het WK MX1 en stopte daarna definitief als motorcrosser.

Onze Britse vrienden van 999lazer konden een MXV450 bemachtigen voor een test. Ze keken ook wat gedetailleerder naar de gebruikte techniek die de ingenieurs hebben toegepast op de crosser van Aprilia.

Tekst: Danny Hermans
Foto’s: archief