X

BMB MX: Titelkoorts stijgt in Nationale klassen

September betekent voor zowat alle motorcrosscompetities de finalemaand. Ook voor de nationale klassen van de BMB is dat niet anders. Met nog een Belgian National, nu zondag in Tessenderlo en een Inter BK-wedstrijd voor de boeg komt het einde van het motorcrossseizoen 2010 nu wel erg dichtbij. Toch zijn nog niet alle prijzen verdeeld.

Bij de Beloften is de kampioen al een tijdje gekend. Kemea-Yamaha rijder Kevin Van Geldorp domineerde het seizoen en eigende zich maar liefst zeven dagzeges toe. Toch beloven er in Tessenderlo en Mont-Saint-Guibert nog spannende reeksen te komen. In de strijd om de tweede plaats tussen Thomas Van Tichelen en Jordan Hebette lijkt nog alles mogelijk. Van Tichelen heeft momenteel 7 punten voorsprong op de Waal, maar er zijn in totaal nog 150 punten te verdienen. Ook Nick Van Den Bergh maakt in theorie nog aanspraak op het eindpodium, maar dan moeten Van Tichelen en/of Hebette wel erg veel tegenslag hebben.

Benoît Neyrinck is al een tijdje mathematisch zeker van de Belgische titel bij de Juniors MX2. Mathieu Guitoun lijkt op weg naar het vice-kampioenschap, al zijn ML MX Team rijder Jelle Wijns en Michael Dehoux en Alan Lemmens ook nog mogelijke kandidaten.

In de grotere Juniors klasse leidt Dimitri Sep. Hij heeft 43 punten voorsprong  op de Franse MX Only rijder Pierre-Louis Costich. Ook hier kan het op papier nog alle kanten uit dus. En met de nieuwe puntentelling van het BK, waarbij reeksen op Belgian National wedstrijden dubbel tellen, komt een DNF meteen erg hard aan. Quentin Wester lijkt met 135 punten voorsprong op Glenn Graulus relatief zeker van de derde plaats in de eindstand.

Ondanks zijn verplichte promotie naar de Nationalen leidt Blancquaert nog steeds bij de Seniors.

De ontknoping van het BK bij de Seniors is op zijn minst vreemd te noemen. De huidige BK-leider is nog steeds Jan Blancquaert. Bizar want Blancquaert werd drie maanden geleden door de BMB-sportcommissie naar de Nationalen MX1/MX3 gepromoveerd. Naaste achtervolger Stijn Verbauwhede moet op de twee volgende zondagen  111 punten goedmaken. Het is maar te hopen voor de BMB-sportcommissie dat de Waregemnaar daarin slaagt….  De kans is dus niet ondenkbeeldig dat Jan Blancquaert alsnog Belgisch kampioen bij de Seniors wordt. Het laatse podiumtrapje lijkt naar Christophe Hempte te gaan.

Arnaud Wauters was dit jaar de “patron” bij de Nationalen MX2.

Het verschil tussen BK-leider bij de Nationalen MX2, Arnaud Wauters en Danny De Baets bedraagt 59 punten. De Limburgse veteraan heeft dan weer wel het voordeel dat hij al vaker op de Looise Oosterbergen heeft gereden.  Olivier Vandergugten prijkt op de derde plaats in de tussenstand op ruime afstand van De Baets. Zelf heeft Vandergugten echter ook een comfortabele voorsprong op Thomas Vilvorder. De titel van Arnaud Wauters zou voor het MX Dream Team meteen een mooi succes zijn in het eerste jaar van hun bestaan.

Steven Engelen zit stevig in het zadel als BK-leider bij de Nationalen MX1.

Bij de Nationalen MX1 leidt Steven Engelen met 78 punten voorsprong op Jilani Cambré. Afwachten of de Grobbendonkenaar die kloof nog kan dichten. Kristof Loverix is nu al zeker van de derde plaats. Mocht Engelen Belgisch kampioen worden betekent dat meteen de tweede titel voor het KEMEA-Yamaha team in hun eerste jaar in de BMB.

Foto Credits: Photo Impact, CDS Images