X

Samenwerking tussen Kawasaki en KTM

Volgens de Indiase krant Business Standard stuurt Bajaj Auto, India’s tweede grootste fabrikant van motorfietsen, aan op een samenwerking tussen KTM, Bajaj en Kawasaki. Bajaj verhoogde onlangs zijn aandeel in KTM Powersports tot 38.09%.

Momenteel zitten de drie bedrijven rond de tafel om tot een gezamenlijke ontwikkeling van motoren en onderdelen te komen. Daarnaast zou het ook tot een samenwerking kunnen komen op distributie- en marketinggebied.

Het drietal zou daarmee de toer van de gedeelde platformen, (frames, motorblokken) op kunnen gaan. Een proces dat al langer gebruikt wordt in de autoindustrie. In de praktijk kan eenzelfde motorblok dan in drie verschillende modellen van de drie fabrikanten gebruikt worden.

Het is op termijn ook de bedoeling dat  er in de Bajaj fabriek in het Indische Pune, Kawasaki’s en KTM’s van de band rollen. Nu al gebeurt de distributie in India van bepaalde Kawasaki modellen via Bajaj-dealers. In 2011 zal KTM een aantal 125cc viertakt Duke  lanceren op de Indiase markt. De Dukes zullen verkocht worden via het dealernetwerk van Bajaj. Op haar beurt gaat Bajaj zijn motoren in Europa en de VS verdelen via KTM-dealers.

Of de samenwerking ook repercussies zal hebben op sportief gebied is nog onduidelijk. Maar het is niet ondenkbaar dat Kawasaki en KTM op termijn ook over een gezamenlijke sportpolitiek zullen onderhandelen.