X

Green Flag: Sin City!

Zaterdagavond vindt in Las Vegas de finale van het Monster Energy AMA Supercross kampioenschap plaats. Van alle Amerikaanse steden is Las Vegas wellicht de meest geschikte plaats om die finale te ontvangen. Sin City is niet alleen de hoofdstad van het gokken (of wat had u gedacht), maar ook entertainment capital of the world. Ja ja, ze weten zich zonder scrupules te verkopen die Amerikanen.  Maar goed, dit weekend is Las Vegas toch wel het middelpunt van de planeet MX. Want naast de Finale in de Supercrossklasse strijden zowel de kids uit de AMA Supercross Lites West als hun tegenhangers uit het Oosten in het Sam Boyd Stadium.

Justin Barcia zorgt altijd voor spektakel, maar kan in Sin City ook de West Coast boys kloppen?

Dat betekent dat er morgen, niet een, geen twee maar drie rijders tot kampioen gekroond zullen worden. Bovendien komen in Las Vegas de Lites rijders gelijktijdig tegen mekaar uit in de befaamde East/West shootout. Een overwinning levert dus ongetwijfeld prestige op. In het AMA Supercross Lites East-kampioenschap heeft Justin Barcia ontegensprekelijk de beste kaarten. De Geico Honda-rijder telt 20 punten meer dan zijn naaste achtervolger Dean Wilson (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki). De Canadese Schot lijkt in de woestijn van Nevada voor een onmogelijke opdracht te staan, al weet je natuurlijk maar nooit in Supercross. Een crash in je heat en je moet je zien te kwalificeren via de Last Chance Qualifier. In die ultrakorte wedstrijd kunnen alleen de eerste en tweede zich plaatsen voor de Finale. Maar goed, het zou evengoed Wilson kunnen overkomen. Maar laten we eerlijk blijven, Barcia is de grote favoriet voor de titel.

Dan heeft aan de  Westkust de titelontknoping toch iets meer om het lijf. Brock Tickle (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki) start in Las Vegas met een minieme voorsprong van twee punten op Eli Tomac (Geico Honda). De zoon van mountainbike legende John Tomac heeft op zijn beurt dan weer twaalf punten voorsprong op Josh Hansen. Hansen stond tot vorige week zaterdag op een tweede plaats in de tussenstand. Een drieste actie van Hansen op Tomac tijdens de finale in Salt Lake City liep echter mis en kostte de Pro Circuit Kawasaki-rijder behoorlijk wat punten. Maar een kloof van 14 punten lijkt ons zeker niet onoverbrugbaar.

Ook Ken Roczen sluit in Las Vegas zijn eerste AMA Supercross-seizoen af. De 17-jarige Duitser werd in Salt Lake City knap tweede achter Eli Tomac. Het Supercross begint dus steeds beter te lopen voor Roczen. Voor hem staat er in Las Vegas niet echt veel op het spel. De Red Bull Teka KTM-rijder maakt geen kans meer op de titel en hoeft ook niet in dienst van een teammaat te ridjen. Aangezien Roczen in Las Vegas dus in een vrije rol start zouden zijn kansen wel eens hoger dan ooit kunnen zijn. Ken Roczen die in Las Vegas de East/West shootout op zijn naam schrijft voor al het aanstormende Amerikaanse talent, het zou wat zijn.

Hoe je het keert of draait, Ken Roczen is op weg om de grootste ster van het WK Motorcross te worden. Want alle gepraat van sommige van zijn collega’s ten spijt is de Duitser de enige die de combinatie AMA Supercross Lites/MX2 GP’s aandurfde. En dan te zeggen dat de GP-kalender van dit jaar daar volledig op afgestemd was…

Maar goed, feit is dat Roczen schijnbaar moeiteloos twee hoogstaande competities, die zich dan ook nog op twee verschillende continenten afspelen, met mekaar weet te combineren. Dat Roczen tussen de GP’s van Nederland en de Verenigde Staten door nog twee AMA Supercrosswedstrijden mag rijden van KTM is allicht tekenend voor het vertrouwen dat in hem gesteld wordt. Roczen geniet niet alleen het vertrouwen van teammanager Stefan Everts en KTM Sport-chef Pit Beirer, maar bij uitbreiding ook dat van het hele KTM-concern.  De Duitser is naast supersnel op zowel een motorcrossbaan als een supercrosspiste ook nog eens mediageniek. En dat had men bij KTM wel al heel vlug door. Overigens, dat Roczen met de media weet om te gaan is niet iets dat pas dit seizoen kwam bovendrijven. Al in 2009 zat hij als 15-jarige samen met Stefan Everts bij Villa Vanthilt. Op zich was het best vreemd dat Everts – toen nog mede-promotor van de GP Limburg in Lommel – niet voor een Vlaamse MX1-rijder had gekozen. Hoedanook, Roczen stond talkshowhost Marcel Vanthilt in het Engels te woord alsof hij nooit iets anders had gedaan.

Roczen is zonder twijfel het uithangbord van de Duitse motorcross en heeft dankzij zijn media-friendliness ook de Duitse motorpers mee. Spijtig genoeg hebben bepaalde Duitstalige media echter de neiging om de tiener uit Mattstedt over het paard te willen tillen. Roczen nu al het predikaat King Kenny op willen kleven gaat ons toch net iets te ver.

Ryan Villopoto start morgenavond met de beste kaarten.

Overigens wordt er morgen in Las Vegas ook gestreden voor de AMA Supercross (450) titel. Bij de grote kannonen lijkt Ryan Villopoto (Monster Energy Kawasaki) op weg naar zijn allereerste titel. Eigenlijk was de rosse Kawasaki-rijder vorig jaar al op weg naar de AMA Supercross titel, maar een harde klapper in de Supercross van Saint-Louis besliste er anders over. Ook morgen kan het nog anders lopen. Chad Reed (22 Motorsports Honda) volgt immers op 9 punten van Villopoto en Ryan Dungey (Rockstar Makita Suzuki) op 12 punten. In theorie heeft zelfs James Stewart (San Manuel Yamaha)nog een mathematische kans op de titel. Maar met een verschil van maar liefst 23 punten is dat eigenlijk niet meer dan een waterkansje. Mocht Villopoto zich morgenavond tot AMA Supercross-kampioen kronen, dan heeft hij die titel zeker niet gestolen. De Kawasaki-rijder kwam namelijk een keer minder aan scoren dan zijn drie voornaamste tegenstrevers. Door crashes in de heat en in de LCQ in de Supercross van Jacksonville kon Villopoto zich niet voor de Finale kwalificeren. Hoe vaak ze ook tegen de bodem gingen, toch wisten zowel Reed, Dungey als Stewart in elke ronde punten te scoren.

David Segers behoort bij de AMA Mini Moto SX tot de favorieten.

Eigenlijk begint het crossfeest in Las Vegas vanavond al. Dan staat in de Southpoint Arena in Las Vegas de 7e AMA  Mini Moto SX op het menu. Voor wie deze ronkende titel niet onmiddellijk kan duiden: dit is de allerbelangrijkste Pitbikerace ter wereld. Zeg maar het officieuze wereldkampioenschap Pitbike. Overigens, België zal vanavond in Las Vegas vertegenwoordigd worden door David Segers. Segers heeft drie AMA pitbike titels achter zijn naam staan en geldt in de Southpoint Arena dus als een van de favorieten. Ook daar wordt dus om titels gestreden straks en wie weet krijgt het Supercrossweekend dankzij David Segers ook nog een Belgisch randje.

Foto Credits: Supercross.com, Geeco Bikes