X

De Dycker & Simpson kijken uit naar thuis-GP

Hoewel de ene rijder een Schot (Shaun Simpson) is en de andere een Belg (Ken De Dycker) staan beide LS Honda mannen dit weekend toch voor een thuisopdracht. Zowel De Dycker als Simpson wonen immers op nauwelijks meer dan een steenworp afstand van het circuit van Lommel waar de 11de ronde van het MX1 Wereldkampioenschap plaats vindt. Vanzelfsprekend is de GP van Limburg ook voor LS Honda Racing een thuisrace.

Het Belgische Honda-team heeft in Lommel bovendien flink wat aansprekende resultaten neergezet in de afgelopen twee seizoenen. Zo was er het MX2 podium van Dennis Verbruggen in 2009, Clement Desalle’s pole in de MX1 datzelfde jaar en de knappe tweede plaats van Tanel Leok in de tweede MX1 manche vorig jaar. Zowel Ken als Shaun houden van het circuit aan de Heeserbergen. Allebei streven ze dan ook naar hun beste resultaat van het seizoen in het diepe en zware Lommelse zand.

De Dycker, die momenteel negende staat in het WK MX1 klassement, gaat zijn thuis-GP met vertrouwen tegemoet. De  27-jarige publiekslieveling pakte in Lommel reeds een tweede plaats (in 2008) en een eindoverwinning (2009). Keeno was donderdag voor het plezier aan de slag tijdens de Everts & Friends Charity race, maar genoot van een racevrij weekend. Teamgenoot Simpson kwam wél in actie. Tijdens de Franse Internationale wedstrijd in Iffendic werkte ‘Braveheart’ verder aan zijn snelheid. Shaun sloot zijn dag in Bretagne af met constante resultaten (4/3/4) in een veld met  GP collega’s Aubin, Guarneri, Boissière en sterke Franse rijders.

Ken De Dycker: “Ik voel me helemaal klaar. Lommel is fysiek zwaar, het is zanderig en het is mijn thuisrace, maar ik weet dat iedereen hier goede resultaten van mij verwacht! Vanaf de Franse Grand Prix had ik bijna overal de snelheid om voor een podiumplaats te vechten, maar een topstart nemen is in dit veld gewoon héél moeilijk. 
Voor elke Belgische motorcrosser is Lommel een speciaal weekend. Toch denk ik dat wij (Belgen) en de Nederlanders echt niet alleen zijn om weer uit te kijken naar het zand. Na de hardere banen die we de laatste tijd hadden, brengt het weer wat leven in de brouwerij om afwisseling te krijgen met een zachte ondergrond. Als ‘klein manneke’ herinner me nog dat Everts en Bervoets het goed deden in Lommel en natuurlijk was er ook die verrassende overwinning van Avo Leok in de GP van ’97. Ik denk dat die 500cc Grote Prijs de eerste wedstrijd was die ik live heb gezien in Lommel, ik was toen 12 jaar oud!”

Shaun Simpson: “Veel rijders zullen het niet met me eens zijn, maar eerlijk gezegd kan ik eigenlijk niet wachten tot Lommel! Ik denk dat het een heel mooie GP gaat worden. Ik woon in Overpelt en dat is ongeveer tien minuten van Lommel, daarom is het echt mijn tweede thuis Grand Prix. Het is ook de enige echte zandrace die we dit jaar hebben want iedereen weet dat Valkenswaard te hard is geworden om het een echte zandbaan te noemen. Ik ben er van overtuigd dat we ook een aantal verrassende resultaten gaan zien dit weekend. Maar ik heb echt het gevoel dat het in Lommel een goede GP wordt voor mij. Het zandrijden gaat op zich wel lekker op dit moment. Ik mik op twee degelijke races en hopelijk kan ik een aantal plaatsen in het kampioenschap goed maken. 
Oké, aan de ene kant is Lommel een baan waar alle GP-rijders meer dan 1000 ronden hebben gedaan. Maar aan de andere kant is het onmogelijk om de GP te verwarren met training. Als je dit weekend achter het hek staat, wordt het gewoon menens. Er is geen enkele manier waarop je denkt dat het net zo voelt als vorige dinsdag of woensdag… Racen is zoveel intenser, je hebt de sfeer, alle vrachtwagens in de paddock en natuurlijk de fans die je opjutten!”

Credit foto’s: CDS