X

Voorbeschouwing Lotto Trophy Mont-St Guibert

Precies één week na de Motocross of Nations kent ook de Lotto Trophy/BK Motorcross haar beslag in Mont-Saint Guibert. Sinds 2008 vomt de Shanks zandgroeve het indrukwekkende decor voor de finale van het Belgisch kampioenschap. Door omstandigheden kregen de rijders vorig seizoen een compacter circuit voorgeschoteld. Aanstaande zondag mogen rijders en publiek zich echter opmaken voor één van de mooiste banen van ons land: breed, snel, modern, overzichtelijk en technisch! Tel daar een uitgelezen deelnemersveld en de spannende de strijd in de Radson MX2 Trophy bij en het wordt duidelijk dat het Belgisch Kampioenschap Motorcross afsluit met een spetterende hoogtepunt.

Shaun Simpson op weg naar titel

Voor de beslissing in de Lotto Trophy zijn alle ogen gericht op Shaun Simpson (LS Honda Racing). De 23-jarige Brit was de afgelopen 6 wedstrijden de meest regelmatige en kon met de blessures van Clément Desalle en Ken De Dycker ook rekenen op een flinke dosis geluk. Simpson, die bezig is aan zijn eerste seizoen in de MX1 werd eerder al Brits MX2 kampioen. Voorafgaand aan de finale in het Waals-Brabantse Mont-Saint Guibert heeft Shaun een voorsprong van 53 punten op de Italiaan Davide Guarneri (Bud Racing-Kawasaki). Aangezien er maximaal 75 punten te verdienen zijn, heeft Simpson de titel zo goed al binnen handbereik. Daarmee zou hij de eerste buitenlander zijn die de Open Belgische titel pakte sinds Billy Liles. Guarneri zal zich echter allesbehalve makkelijk gewonnen geven. De Italiaan verkeert immers in bloedvorm en schreef de BK-manche van Mont-Saint Guibert vorig jaar al op zijn naam!

Ken De Dycker maakt komend weekend zijn rentree!

Spektakelmaker Ken De Dycker, derde in de tussenstand, is kansloos voor de titel maar de LS Honda Racing rijder zal er na een afwezigheid in Balen en Orp-le-Grand opnieuw bij zijn. De nekblessure van Keeno is helemaal hersteld, bovendien had hij tijdens een training op het Shanks circuit in Mont-Saint Guibert op woensdag ook meteen een goed gevoel. Meespelen voor de eindoverwinning lijkt echter te hoog gegrepen want Kevin Strijbos (Rockstar-Suzuki) liet vooral tijdens de tweede manche in Saint-Jean d’Angély zien dat hij nog steeds één van de snelste rijders ter wereld is. Ook Strijbos’ MX of Nations teamgenoot Marvin Van Daele (Honda) verschijnt in Mont-Saint Guibert aan de start. Van Daele pikte in de aanloop van de landenwedstrijd ook de GP van Italië mee en liet zich in het BK eerder al positief opmerken. Kan hij straks voor een verrassing zorgen met zijn eerste podiumplaats van het seizoen?
Van buitenlandse zijde wist RMC Pierreux met Rui Goncalves (Honda World Motocross), Tanel Leok (TM Racing) en Anthony Boissière (Gariboldi-Yamaha) drie stevige kandidaten op de eindoverwinning aan te trekken. Leok was drie jaar geleden trouwens al eens de sterkste op het Shanks circuit. Zoals steeds wordt het ook voor de ereplaatsen dringen. David Cools, Nick Triest, Jeremy Delincé en Manuel Priem zullen de degens kruisen met o.a. Petar Petrov en de Fransman Cyril Coulon.

Radson MX2 Trophy: nog niet voorbij!

In de MX2 zijn er in Mont-Saint Guibert precies 50 punten te verdienen. BK-leider Kevin Fors was vooraf ook de grote favoriet voor de Belgische titel, maar de jonge KTM-rijder had het niet onder de markt. Door pech en een gebrek aan regelmaat moest hij van in het begin van het seizoen in de achtervolging op Mark Boot. Boot staat nu derde op 22 punten van Fors. Het meeste gevaar lijkt echter van Boot’s landgenoot Mike Kras te komen. De Beursfoon-Suzuki rijder schreef de twee afgelopen BK-manches op zijn naam. Hij volgt op 19 punten van Fors. Ondanks een driedubbele sleutelbeenbreuk tijdens de GP van Duitsland kwam Kras vorig weekend indrukwekkend terug met een zege in de Strandrace van Vlissingen.

Kan Mike Kras in laatste instantie de titel nog afsnoepen van Kevin Fors?

Behalve de strijd voor de titel belooft ook de strijd om de dagzege en de podiumplaatsen vuurwerk. Coming man Jens Getteman, vierde in de Radson MX2 Trophy tussenstand, kan mits een sterke prestatie in Mont-Saint Guibert zijn seizoen nog wat glans geven. Topprestaties zijn met het oog op volgend seizoen blijven uiteraard ook het beste argument voor rijders die hengelen naar een nieuw contract. Kenny Vandueren, Julien Lieber, Yerki Janvier en Jeffrey Dewulf lieten eerder al zien dat ze de snelheid hebben om het podium te halen. Dat de beste moge winnen!