X

Het Belgische Jeugdrapport: deel 2

We gaan verderder met ons jaarrapport van de Belgische jeugdtalenten. In het tweede deel laat BMB jeugdcoach Yves Devlaminck zijn licht schijnen over Daymond Martens (16), Nathan Renkens (13) en Jordi Van Mieghem (14). Het eerste deel van dit interessante dossier vind je hier.

Nathan Renkens zal in het Kemea-Reytec-Yamaha team kunnen rekenen op de ervaring van manager en coach Marnicq Bervoets.

Nathan Renkens
Yves Devlaminck: «Enkele top-vijf plaatsen in de ADAC, 9de in het Junior WK en individueel winnaar in de Coupe de l’Avenir… De sportieve balans van Nathan was in 2011 zéér positief, proficiat ! Tijdens het Junior WK in Cingoli heeft Nathan me zelfs aangenaam verrast. Niet alleen door zich 110% te geven, maar ook door zijn snelste ronde neer te zetten helemaal op het einde van de wedstrijd. Daarnaast maakte hij ook indruk door zijn koersinzicht en hoe hij zijn inspanningen weet te doseren. Ook hij terugkomt na een slechte start is knap. Zowel Nathan als de mensen uit zijn omgeving hebben geleerd van vroegere fouten en ze houden rekening met goede raad. Mooi zo.
Gewoon verder doen zoals hij bezig is en blijven professionaliseren zowel wat betreft de sportieve aspecten als het materiaal. Nathan moet zich ook blijven bijschaven wat betreft sporen rijden en moeilijke sprongen. De volgende uitdaging is het EK 125cc. Ik weet hoe hoog de lat daar ligt op technisch niveau. Meedoen met de toppers is voorlopig nog te hoog gegrepen. Handen uit de mouwen en aan de bak dus ! »

Daymond Martens zal in 2012 helemaal overstappen op de MX2. Hier zie je hem nog eens op de 85cc…

Daymond Martens
Yves Devlaminck: «
Daymond heeft het eerste deel van het seizoen nog in de 85cc gereden, tot de zomer. Dan is hij met een 240 viertakt beginnen rijden. Hij heeft zich nog eens kunnen tonen en pakte ondermeer top 5 plaatsen in het Franse Cadet kampioenschap. Op stage heb ik gemerkt dat hij over een degelijke technische bagage beschikt : mooi recht op de voetsteunen en nauwkeurig tijdens technische jumps.Hij begint ook oog te hebben voor andere lijnen en te springen door diepe sporen. Mooi ! Ook positief is zijn goesting om er in te Vliegen. Zelfs op training weet hij snelle rondetijden neer te zetten en hij spaart zichzelf niet. De keuze voor een viertakt is een heel andere kwestie. Oké, langs de ene kant past een viertakt wel degelijk bij zijn rijstijl. Aan de andere kant helpt het niet om zichzelf te verbeteren wat betreft pure snelheid en zijn gebrek aan agressie. In zware omstandigheden zal hij ook benadeeld zijn door zijn kleine gestalte. Daymond moet daarom blijven verder werken aan zijn techniek, in afwachting van een groeispurt en spiermassa. »

Jordi Van Mieghem herken je meteen aan de gele helm van Motorsport Future!

Jordi Van Mieghem
Yves Devlaminck: “Ik kende Jordi alleen van de BMB wedstrijden en ik moet toegeven dat ik misschien geen compleet beeld van hem had. Tijdens de Supercross stage viel Jordi in de positieve zin op ! Enerzijds kan hij terugvallen op een goede basis voor sprongen, controle van het gas en driften. Anderzijds was hij ook leergierig en stelde hij heel gerichte vragen. Technisch gezien heeft Jordi geen grote tekortkomingen. Wat nog beter kan is zijn beweeglijkheid tijdens sprongen om de achterrem los te laten en zijn gevoel voor evenwicht in sporen dat hij moet verbeteren. Dit jaar, pardon in 2011, won hij al de meeste BK races in de 85cc. Het zou dus kunnen dat hij daar nu te weinig concurrentie heeft. Ik ken zijn kalender nog niet maar een combinatie ONK/ADAC/BK zou sportief gezien heel intéressant zijn. »

Volgende week gaat Yves verder met het derde en laatste deel van het niet te missen jeugdrapport !

Credit foto’s: Gino Maes /archief Daymond Martens