X

Interview met coming man Nathan Renkens

Tijdens de Coupe de l’Avenir stond er geen maat op hem. Ook tijdens het Junior WK in Italië viel hij in positieve zin. We hebben het over Nathan Renkens die een heel mooi 2011 seizoen achter de rug heeft. Dat mondde uit in een nieuw team: Kemea-Yamaha-Reytec waar hij zal worden begeleid door Marnicq Bervoets. In 2012 mogen we dus opnieuw één en ander verwachten van deze jonge belofte!

Stel jezelf eens voor?
Nathan Renkens:
“Ik ben Nathan Renkens, (lacht) dat wist je waarschijnlijk al? Ik ben 13 en kom uit Momalle, da’s dichtbij Waremme in de provincie Luik, niet ver van de grens met de provincie Limburg. Ik heb twee zussen en een broer die ook crosst. Op mijn twee jaar en half zat ik voor het eerst op een motor. Met competitie ben ik begonnen toen ik vier was . Bij de jeugd heb ik vooral in de JMS gereden om daarna over te stappen naar de BMB.”

Nathan Renkens stapt dit seizoen over van de 85cc naar de 125cc.


Tijdens de grote afspraken, het Junior WK en de Coupde de L’avenir in de 85cc stond je er vorig jaar. Vertel daar eens meer over?
Renkens:
“ Het WK  in Italië was echt de race van het jaar. Daar rijdt je tegen de allerbeste jonge rijders ter wereld. In 2010 had ik al eens kunnen proeven van de wedstrijd en van het niveau. Mijn eerste doel was dan ook om met te kwalificeren. Dat is zonder al te veel moeite gelukt. Tijdens de manches waren mijn starts telkens dramatisch slecht. Ik heb de tanden op elkaar gezet en ben telkens kunnen terugkomen, één keer werd ik 10de en één keer 14de. In de tweede manche zette ik mijn snelste ronde neer in de voorlaatste ronde, dat was zeker niet slecht! De Coupe del’Avenir is altijd leuk. Toen ik het zag regenen op zondagmorgen kon mijn blijdschap niet op. Dan wist ik dat ik er goed voor stond. In de manches heb ik 2-1-1 gereden en zo heb ik de eindstand gewonnen.  Daarenboven won we ook als team samen met Bryan Engelen en Yannick Heylen. Die ervaring was zeker één van mijn beste wedstrijden ooit!”

Wat verandert er nu voor jou nu je in het Kemea-Reytec-Yamaha team zit. De manier van trainen en zo?
Renkens:
“Eigenlijk is het vrschil enorm want daar zit ik in een heel professionele structuur. Ik krijg een trainingsprogramma dat is aangepast aan mijn leeftijd. Bijna dagelijks word ik opgevolgd door Marnicq Bervoets. Ook het materiaal is super en ik kan het goed vinden met mijn teamgenoten. Helemaal top dus!”

Hoe combineer je een druk sportief programma met jouw school?
Renkens: “Da’s niet altijd evident om trainingen en reizen te verzoenen maar gelukkig is de schooldirectie heel begrijpend. In dat opzicht heeft mijn status als talent die ik kreeg van de FMWB zeker geholpen om te doen begrijpen waar ik mee bezig ben. Ik zit in het tweede jaar aan het IPES in Crisnée waar we les krijgen in het Nederlands, dat komt ook voor de motorcross wel van pas!”

Nathan (links) samen met Marnicq Bervoets aan tafel tussen zijn Kemea teammaten.

Hoe zit jouw kalender er uit dit seizoen. Gaan we jou in België of Nederland zien?
Renkens: “Het hoofddoel is natuurlijk het EK 125cc, maar ik ga ook het ook het ONK 125cc rijden en in het BK ga ik Beloften rijden. Als er dan nog een gaatje is in de kalender, zal ik ook wel in eigen land rijden.”

Heb je hier nog iets aan toe te voegen?
Renkens:
“Wel, ik zou graag iedereen bedanken die me van ver of dichtbij heeft geholpen. Zonder hen zou ik nooit zoveel verbeterd zijn. Ik denk aan het Kemea-Reytec-Yamaha team die me hun vertrouwen gaven, aan  Yves Devlaminck voor de voorbereidingsstages en zijn goede raad tijdens de grote wedstrijden. Ook Patrick Caps heeft me regelamtig geholpen met heel nuttig advies. Verder wil ook Freddy Beauclaire, de families Foguenne en Castellano vermelden. Natuulijk mag ik mijn ouders, sponsors en vrienden niet vergeten. Merci!”

Veel succes dit seizoen Nathan en bedankt voor de babbel.
Renkens:
“Graag gedaan, ik ga er in ieder geval alles aan doen!”

Credit foto’s: CDS, Gino Maes