X

Mika Ahola overleden

Afgelopen nacht is in een ziekenhuis in Barcelona Mika Ahola overleden. De vijfvoudige wereldkampioen Enduro werd vorige maand  opgenomen in het ziekenhuis na een crash bij het testen van de Jotagas tweetakt enduromotor waarmee hij in het WK E2 zou gaan rijden. Bij die crash liep de 37-jarige Ahola verschillende inwendige blessures op.

Zondagavond werd in een spoedoperatie een nier verwijderd bij Ahola. Het is tengevolge van complicaties bij die operatie dat Ahola overleed. Twee weken geleden had Ahola al te kennen gegeven een streep onder z’n actie carrière te trekken.

Mika Ahola behaalde z'n vijf wereldtitels telkens op een Zanardo HM Honda.

Ahola werd in totaal vijfmaal wereldkampioen Enduro. In 2007 won hij de wereldtitel in de E2-klasse. In 2008 en 2009 volgden titels in de E1. In 2010 keerde Ahola terug naar de koninginneklasse (E2) om opnieuw wereldkampioen te worden. In oktober van vorig jaar veroverde hij z’n vijfde opeenvolgende wereldtitel in de E3. Daarmee was Ahola niet alleen de oudste wereldkampioen Enduro ooit, maar ook de eerste rijder die alledrie de klassen de wereldtitel pakte. De Fin veroverde zijn vijf wereldtitels op een HM Honda van het Italiaanse Zanardo-team.
Ahola was bovenal ook een van de publiekslievelingen van het EWC. Altijd vergezeld van z’n vrouw Marika stond hij dicht bij de fans.
Foto: ABC Enduro