X

EWC Chili: Vive la France!

KTM begon met hoge verwachtingen aan het nieuwe WK Enduro. Met Antoine Meo en Christophe Nambotin trok het twee nieuwe toprijders aan. Meo moet 2 jaar na z’n eerste wereldtitel in de E1 dit nog eens dunnetjes over doen op een KTM EXC-F 250. Christophe Nambotin mag de eerste wereldtitel sinds jaren op een tweetaktmachine op z’n naam proberen te zetten in de E3.

Tijdens de seizoensopener in het Chileense Talca verliep alles naar plan voor KTM, Meo en Nambotin. Maar in de E1-koningsklasse verliep het niet helemaal volgens plan. Juha Salminen ging op zaterdag met de zege aan de haal en op zondag pakte Pierre-Alexandre Renet de zege in de E2. Concreet betekende dat dus dat Johnny Aubert de prestaties van z’n land- en teamgenoten Meo en Nambotin niet kon evenaren.

E1: Meo begint sterk

Even mocht Rodrig Thain leiden in de eerste ronde op zaterdag. Maar dan vond Antoine Meo het welletjes en nam de KTM-fabrieksrijder de leiding over. Nochtans kampte Meo met koorts en had hij last van hoofdpijn. Maar Meo gaf alles wat erin hem zat en dat bleek genoeg om de winst op zaterdag te pakken. Met beroepsmilitair Marc Bourgeois op plaats 3 kleurde het E1-podium op zaterdag helemaal ‘Blue, blanc, rouge’. Iets waar we wellicht aan zullen wennen in de loop van dit seizoen, want de Fransen beheersen momenteel het mondiale enduro.

Nog steeds koortsig, maakt Antoine Meo op zondag toch weer een ijzersterke indruk. De EXC-F 250 lijkt hem duidelijk te liggen. Want hoe moeilijk zal een gezonde Meo het de tegenstand wel niet maken?  De hete en stofferige omstandigheden waarin deze WK-opener plaats vindt moeten Simone Albergoni ook wel liggen want voor het eerst sinds 2010 kan de Italiaan een podiumplaats pakken en nog wel voor z’n kopman bij HM Honda, Rodrig Thain.

E2: Cervantes doet beste zaken

Salminen won na een slechte start toch de E2 op zaterdag.

Het leek er lang op dat Ivan Cervantes in Talca z’n eerste E2-zege met de Gas Gas zou gaan boeken. Maar dat was buiten Juha Salminen gerekend! Na een slechte start van de dag bleef de Fin kalm en regelmatig rijden. Een taktiek die zich op zaterdagavond cash terugbetaalde. De verrassing van de dag komt van de Italiaan Oscar Balletti op de Beta.  Balletti weet de oprukkende KTM-fabrieksrijders Guerrero en Aubert af te houden en pakt zo z’n eerste podiumplaats in de E2. Het is meteen ook de eerste podiumplaats in E1 voor Beta! Jean-François Goblet wordt 12e. Hans Vogels valt uit.

Weer is Ivan Cervantes in de voorste regionen te vinden. Maar nu moet hij het opnemen tegen een van de outsiders voor de E2-wereldtitel Pierre-Alexandre Renet. Renet zal uiteindelijk winnen, maar Cervantes doet wel een heel goede zaak en verlaat Chili als WK-leider! Ex-crosser Alex Salvini wordt derde op de CH Racing Husqvarna. Goblet wordt nu 10e, Hans Vogels pakt met een 13e plaats z’n eerste punten. Aubert verliest kostbare minuten in de Enduro-test en zal pas 11e worden. Meteen krijgen z’n kansen op de wereldtitel al een flinke dreun.

Pierre-Alexandre Renet: kandidaat voor de wereldtitel?

E3: Nambotin domineert

Vanaf begin tot einde domineerde kersvers KTM-fabrieksrijder Christophe Nambotin.  De ex-crosser uit Picardië bewees dat je ook met een tweetakt nog steeds competitief kan zijn op wereldniveau. Achter hem vochten Aigar Leok  (TM Racing) en Oriol Mena (Husaberg Factory) een stevig robbertje uit om de tweede plaats. Met een kanontijd in de Xtreme-test trok Leok het laken naar zich toe.

Ook op zondag stond er geen maat op Nambotin. Twee op twee dus voor de tweetaktrijder. Al kwam teamgenoot David Knight tegen het einde aan nog opzetten.  Ook nu moet Aigar Leok knokken voor het podium met een Husaberg-rijder. Dit keer met de Zweed Joakim Ljunggren. Leok trekt aan het langste eind.

Uitslagen vindt u hier.

Foto’s: KTM Images/Jonty Edmunds, Husaberg Images/Jonty Edmunds, BMW Group Press