X

6e plaats voor Petar Petrov in thuiswedstrijd

In het Bulgaarse Sevlievo heeft Petar Petrov met een zesde plaats in de eindstand zijn reeks van tegenslagen doorbroken. Petar reed voor eigen publiek twee sterke reeksen en bezorgde het KEMEA Yamaha racing team het beste GP-resultaat tot hiertoe in 2014. Luke werd 19e in de eindstand en Cyril finishte op de 21e plaats.

De anders supersnelle omloop van Sevlievo werd door hevige regenval eerder deze week herschapen in een technisch moeilijke omloop met diepe sporen. Het slechte weer van de voorbije week kon de Bulgaarse fans echter niet weerhouden om voor Petar te komen supporteren gedurende het weekend.

De jongste telg van het team Cyril Genot, had in Sevlievo zijn tweede wedstrijd voor het EK 125cc. Cyril had zaterdag morgen wat moeite om de juiste lijnen te vinden op de omloop en had zo met een 29e geen al te beste startpositie voor de wedstrijden. In de eerste manche nam Cyril een goede start maar in de eerste ronde viel hij terug naar de 26e stek. Van daar keerde hij ronde na ronde terug om uiteindelijk als 18e te finishen. Zondag voelde de 14-jarig Genot zich veel comfortabeler op de omloop. In de start werd hij echter naar buiten gedreven en hij kwam na 1 ronde als 24e door. Net als de dag ervoor kon Cyril een pak plaatsen goedmaken en hij finishte uiteindelijk als 15e, goed voor een 21e plaats in de eindstand en een voorlopig 19e plaats in de tussenstand van het EK. 

Petar en Luke hadden een degelijke kwalificatiemanche op zaterdag. Met Petar als 9e en Luke als 12e hadden beide KEMEA rijders een goeie uitgangspositie voor de wedstrijden op zondag.

Petar nam in de eerste reeks een goeie start, maar in de vierde bocht werd hij geraakt door het achterwiel van een andere rijder en ging tegen de vlakte. Hij kon pas ver achter de voorlaatste rijder terug van start gaan maar begon een indrukwekkende inhaalrace. De Bulgaarse toeschouwers schreeuwden hun landgenoot luidkeels toe en Petar keerde uiteindelijk nog puik terug naar de achtste plaats. Luke kwam na de eerste ronde op de 15e plaats door en streed de ganse wedstrijd voor de 14e stek. Pas in de voorlaatste ronde viel de Australiër terug naar de 15e plaats.

In de tweede manche kregen we ditmaal een goeie start van Petar. Hij ging op de 10e plaats van start en kon vrij snel opklimmen naar de zevende plaats. Daar ging hij ronden lang in duel met Glenn Coldenhoff. Pas in de slotfase wist Petar de Nederlander te verschalken om als zesde over de finish te rollen. Petar wordt hiermee zesde in de eindstand en behaalde zijn beste resultaat dit seizoen. In de WK-stand klimt Petar naar de 13e plaats.

Ook Luke had in deze tweede manche een goede start met een 13e positie na 1 ronde. Doordat hij even door zijn pols gegaan was bij een sprong, nam Luke geen risico’s en viel enkele plaatsen terug. Hij kwam als 16e over de streep, goed voor een 17e plaats in de eindstand. Styke staat nu 19e in de tussenstand van het WK.

De volledige resultaten kan u hier terugvinden.

Het Kemea Yamaha racing team keert nu terug naar België om zich voor te bereiden op de ONK wedstrijd in Axel volgende week zaterdag en de GP van Valkenswaard op 26 en 27 april. Volgende week zondag zal Petar Petrov ook deelnemen aan de internationale wedstrijd in Wuustwezel.

Petar Petrov: Eindelijk eens een opsteker! En dat dit in Bulgarije gebeurt is super! Normaal rijdt ik altijd slecht hier, maar dit jaar was het helemaal anders. De anders zo snelle omloop was nu door de regen veel technischer en moeilijker, waardoor je het verschil kon maken. In de eerste manche viel ik en moest ik helemaal achteraan terug van start gaan. Ik heb echt alles gegeven en heb van de wedstrijd genoten. Ik kon het publiek horen schreeuwen en dat was kicken, het gaf mij een extra boost. In de tweede reeks lag de omloop er verraderlijk bij door de regen. Ik wou niet te veel risico’s nemen maar na een mooi duel met Coldenhoff finishte ik zesde. Dit zijn de rijders waarmee ik moet strijden en ik ben vooral blij dat ik na die teleurstellende weekends twee goeie uitslagen heb kunnen neerzetten. Op nu naar Valkenswaard !

Luke Styke: Zaterdag verliep vrij goed voor mij. Ik reed een goeie kwalificatiemanche en finishte twaalfde. Op zondag verliep het moeilijker, ik vond de juiste lijnen niet en ging bovendien nog eens door mijn pols bij een sprong. Ik reed daarna gespannen rond en iets te voorzichtig om mijn pols niet extra te belasten. We gaan nu terug richting België waar we opnieuw hard zullen werken en ik mij zo goed mogelijk zal voorbereiden op de volgende GP.

Cyril Genot: Ik heb opnieuw een moeilijk weekend gehad. Ik mis duidelijk nog wat ervaring op omlopen als deze. Net zoals vorige week ging het op zondag veel beter dan op zaterdag. Ik had een slechte trainingstijd en moest daarom in de wedstrijden ver aan de buitenkant vertrekken. Mijn start in de eerste reeks was vrij goed maar in de eerste ronde ging alles tegen. Ik werd opgehouden bij valpartijen van anderen, maakte zelf wat foutjes en verloor vele plaatsen. Ik finishte nog als 18e maar na zo’n start moest dit beter geweest zijn en ik was dan ook niet tevreden. In de tweede manche was mijn start dan slecht maar ging het rijden veel beter. Ik kwam als 15e aan maar ben tevreden over die reeks. Het is wat spijtig dat het een tijdje duurt eer ik mijn draai kan vinden op de omloop, maar dat maakt deel uit van het leerproces denk ik… Volgende wedstrijd is in Valkenswaard en ik hoop dat het daar beter zal verlopen !

Marnicq Bervoets: Ik ben echt blij dat we eens een goed resultaat mee naar huis kunnen nemen. Na de vele tegenslagen was het eens een goeie opsteker voor het ganse team. Iedereen blijft hard werken en het is altijd fijn als dit beloond wordt met goeie resultaten. Petar reed een hele sterke eerste manche. Hij was één van de snelsten op de omloop maar crashte spijtig genoeg in de eerste ronde. In de tweede reeks denk ik dat hij in de eerste manche iets te veel pijlen verschoten had, anders had er nog meer in gezeten. Hij finishte op een handvol seconden van de derde plaats maar goed, het is goed voor het vertrouwen dat hij twee goeie resultaten heeft kunnen neerzetten. Luke reed zaterdag goed maar had het moeilijk op zondag. Hij bezeerde ook zijn pols waten probeerde die dan ook wat te sparen. Ook Cyril heeft goed gereden. Hij moet enkel nog iets agressiever worden in de eerste ronden. In de tweede helft van de wedstrijd komt hij onder stoom en rijdt hij heel goed. Als hij dat van in het begin kan doen kan hij de top 10 volgens mij halen. Maar we mogen niet vergeten dat hij pas 14 is en alles nu voor het eerst ontdekt. Het belangrijkste voor hem is nu zoveel mogelijk ervaring opdoen en leren uit de fouten.

Foto’s Bavo Swijgers