X

België boven tijdens het eerste EK Jeugd van het seizoen!

In Korskroen Esbjerg, denemarken werd de eerste wedstrijd voor het EK Jeugd verreden. Tenminste voor onze regio. Zo is Europa opgedeeld in 4-regio’s en is België onderverdeeld in de Noord-West regio. De beste tien rijders per regio mogen afzakken naar de finale tijdens de GP van Finland in Hyvinkaa, waar gestreden zal worden voor de Europese titel bij de 65 & 85cc klassen. Met twee wedstrijden in Denemarken en wedstrijden in Duitsland, Nederland, Tsjechië en Slovakije is het best veel reizen voor onze Belgen. Toch kwamen er 3 landgenoten uit in deze wedstrijd, alle drie stonden ze ingeschreven voor de 85cc klasse.

 

Alle Belgen in de top-15 gekwalificeerd.

In de kwalificaties was het al duidelijk dat de Belgen het goed gingen doen. Zo won Jago Geerts zijn kwalificatie wedstrijd en mocht hij als eerste een plekje achter het starthek zoeken. Jarni Kooi die uitkomt voor het Grizzly racing team was derde in de kwalificatie reeks. Maar door een opsplitsingen in twee groepen kwam dat neer op een 5e kwalificatie. Tallon Verhelst werd zevende in de groep B kwalificatiereeks en mocht als 14e naar het starthek.

Perfect weekend voor Geerts.

Aan Sahktar ktm rijder Geerts was niet te tippen in Denemarken. Jago die vandaag (21 april) 14 is geworden wist in beide manches te winnen. In beide reeksen was onze jonge Belg sneller dan het Finse talent, Kim Savaste, die we vorig jaar nog enkele keren aan het werk zagen in België en Nederland. De andere Belg aanwezig, Jarni Kooij, wist een 6e en 4e plaats bij elkaar te sprokkelen. Hij is daarmee goed voor een 6e plaats algemeen. Tallon Verhelst is helaas uitgevallen in de eerste reeks en kwam niet meer aan de start in de tweede reeks. Best wel jammer na zo’n goede kwalificatie op zaterdag.

Wat hadden onze Belgen te vertellen?

“Het circuit was voor een deel zanderig en een ander deel was echt super diep zand, dus echt wel iets wat mij ligt.” Aldus winnaar Jago Geerts. “De eerste reeks vertrok ik als vijfde, ik kon snel naar voor rijden en nam vrijwel meteen de leiding over toen de eerste er bij ging liggen. Dan heb ik mijn voorsprong uitgebouwd en ben ik als eerste over de finish gekomen. De tweede reeks had ik een mindere start en vertrok ik als zevende. In minder dan drie ronden tijd kon ik mezelf naar de eerste plaats knokken, maar viel dan. Na die valpartij lag ik derde, meteen hierna ben ik terug naar de kop gereden maar ben ik wederom gevallen en lag ik wederom derde. Na een spannende finale kon ik in de allerlaatste ronde nog de leiding overnemen en won ik de reeks. Bedankt aan het Sahktar ktm team en mijn familie en vrienden voor de ondersteuning!”

Jarni Kooij wist het volgende te vertellen: “Ik was best wel nerveus voor de eerste reeks. Ik heb nog niet zo veel wedstrijden gereden dit jaar en zo’n EK is altijd nog iets groter en anders. De tweede reeks had ik minder stres en kon ik iets vlotter rondgaan waardoor mijn resultaat ook beter was. Wat ik verwacht van de finale in Finland? Ik heb er vorig jaar met het EK85cc al eens gereden en het is wel een baan die mij ligt. Ook zijn bijna alle toppers ingeschreven in onze regio en ligt het niveau best al hoog tijdens een gewone EK wedstrijd. Een top-10 plaats tijdens de finale moet wel lukken. Alvast bedankt aan mijn ouders, Grizzly racing, hgs en Rino.”

Pechvogel Tallon Verhelst kon het volgende kwijt: “De kwalificatie verliep goed, ik ging als vijfde door de eerste bocht, maar in de derde bocht ging er iemand voor mij liggen waardoor ik twee plaatsen verloor. Dan heb ik de manche rustig aangepakt en soepel gereden omdat er op zondag nog twee manches op het programma stonden. In de eerste manche liep het echter mis. Toen ik voor de veertiende plaats een aanval inzette veranderde de tegenstander van lijn. Zo kwam mijn knie tussen mijn en zijn motor gekneld, daardoor is mijn knie beginnen opzwellen en zijn mijn kruisbanden geraakt. Om erger te voorkomen hebben we dan ook besloten niet meer de starten in de tweede reeks. Ik wil hierbij ook mijn familie en vrienden bedanken die er altijd voor mij zijn!”

Nederlanders doen het goed bij de 65cc

In de jongste klasse kan je zien dat het Nederlands Kampioenschap jeugd van een uitstekend niveau is. Zo wist Kay Karssemakers een podium plaats bij elkaar te knallen met een tweede en vierde plaats. Sem de Lange werd dan weer 8e algemeen. Ryan de Beer veroverde een zeer knappe vijfde plaats in de eerste manche, maar wist helaas niet aan de aankomst te komen in de tweede reeks, zo werd hij 12e algemeen. Jens Walvoort, Eloy van Rijkevoorsel en Scott Smulders werden op hun beurt 13e, 15e en 16e. De Nederlanders waren dus alom vertegenwoordigt in de 65cc klasse!

De volgende wedstrijd voor het EK jeugd is op 10 & 11 mei in het Duitse Waechtersbach-Aufenau.

 

Tekst & Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven