X

EK jeugd in Waechtersbach-Aufenau + reacties

Goed of slecht weer, de kampioenen van morgen stonden in Duitsland aan de start voor de tweede wedstrijd van het Europese kampioenschap 65 en 85cc. In de 85cc klasse stond ons Belgisch talent Jago Geerts aan de leiding en in de jongste klasse was het de Deen Rasmus Pedersen die de rangen leidde.

65cc
Beginnen doen we met de 65cc. Niemand in deze klasse was al geboren in 1998, maar de motorcross der naties in Foxhill zullen ze ongetwijfeld wel kennen! Indien ze het niet kennen hebben deze jonge rijdertjes het in ieder geval al beleeft hoe het is om in zo’n modderpoel rond te rijden.
In de kwalificatie reeks was het Rasmus Pedersen die won voor Duitser Paul Bloy en Rus Nikita Kucherov. Kay Karssemakers was de enige Nederlander in de top-10 met een 9e plaats. Op zondag begonnen dan de echte manches, op een verkort circuit weliswaar. Het was wederom Pedersen die de beste modderduivel was, ditmaal voor de twee Zweden Max Palsson en Noel Nilsson. Nederlanders Scott Smulders en Dave Kooiker nestelde zichzelf ook in de top-10 en finishten als 5e en 6e. In de tweede manche, wie o wie, wederom Rasmus Pedersen die de overwinning pakt. Duitser Ben Hess en Deen Magnus Smith pakten plaatsen twee en drie. Kay Karssemakers, Ryan de Beer en Eloy van Rijkevoorsel houden de Nederlandse eer hoog door op plaatsen 4, 6 en 9 te eindigen.
In de daguitslag is het Rasmus Pedersen op kop met een perfecte score, voor Nikita Kucherov en Noel Nilsson.

85cc
In de 85cc klasse kregen we deze keer vijf Belgen aan de start. Jarni Kooij, Tallon Verhelst, Emilio Vannieuwenhuizen, Wesley Smolders en Jago Geerts gingen in het modderige Duitsland onze nationale eer hoog houden. Echter dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Zo stonden er maar 4 dappere rijdertjes klaar om vanaf minuut één in de baan te duiken tijdens de eerste vrije training, waaronder nieuwkomers in het EK Vannieuwenhuizen en Smolders. In gigantisch moeilijke omstandigheden had Jago Geerts het moeilijk in de kwalificatie reeks, maar sleepte hij er toch nog een 3e plaats uit de brand. Een zieke en nog geblesseerde Tallon Verhelst reed dan weer boven verwachtingen en knalde een 13e plaats bij elkaar. Wesley Smolders en Emilio Van Nieuwenhuizen deden het super in hun aller eerste EK wedstrijd, zij finishten op plaatsen 23 en 28. Jarni Kooij is deze reeks niet gestart. De Spanjaard Jorge Prado Garcia schreef de polepositie op zijn naam.

In de eerste reeks was het Nederland boven, Roan van de Moosdijk bekend van de film ‘Living For The Weekend’ ging Jorge Prado Garcia voor. De Zweed Adam Einarsson kwam als derde over de finish. Geerts kende een moeilijke wedstrijd met twee valpartijen en eindigt als negende, Tallon Verhelst werd 13e, Emmilio Van Nieuwenhuizen werd 22e en Wesley Smolders 31e. In de tweede reeks was het Prado Garcia die de puntjes op de i zette en met 47 seconden voorsprong won voor Roan van de Moosdijk. De Italiaan Gianluca Facchetti werd derde, Jago Geerts werd 6e, Tallon Verhelst wederom 13e, Van Nieuwenhuizen pakt in zijn EK debuut meteen 2 punten mee naar huis met zijn 19e plaats en Wesley Smolders eindigde als 29e.

In de daguitslag was het Jorge Prado Garcia voor Roan van de Moosdijk en Adam Einarsson. Geerts geeft 20 punten toe op Prado Garcia en eindigt als 5e en Tallon Verhelst mist net de top-10 en strand op een 11e plaats. Het Belgisch nieuwkomers duo Vannieuwenhuizen, Smolders mogen trots zijn op hun prestaties, want zij  werden 24e en 31e in deze aartsmoeilijke omstandigheden.

Reacties
Tallon Verhelst: “Het was een modderfest daar in Duitsland, maar dat vond ik niet erg. Ik vind het zelfs leuk om in de modder te ploeteren. In de kwalificatie reeks had ik een mindere start en ben ik van plaats 20 naar plaats 10 gereden, helaas viel ik nog in de laatste bocht waardoor ik als 13e over de finish kwam. Op zondag was het nog steeds ploeteren in de modder, op een verkort circuit weliswaar. In de eerste reeks had ik een mindere start maar kon ik wederom goed opschuiven. Zo kon ik nog de 13e plaats claimen. In de tweede reeks net hetzelfde verhaal, een slechte start en terug gekomen tot een 13e plaats. Dus nog een beetje oefenen op die starts en dan komt dat helemaal goed!”

Jago Geerts: “Zaterdag ging het nog goed met een derde plaats in de kwalificatie reeks. Zondags was het nog steeds aan het regenen en het circuit lag er nog steeds erg modderig bij, toen ging het helaas een stuk minder goed. Ik had een slechte start in de eerste reeks en ben toen naar plaats 10 gereden. Uiteindelijk ben ik nog twee keer gevallen en heb ik mezelf terug geknokt naar de 9e plaats. In de twee reeks heb ik het ook moeilijk gehad, twee keer ben ik gevallen, maar toch nog zesde kunnen worden. Hopelijk is het weer de komende maanden iets beter, want ik rij toch liever op een gewone droge baan. In ieder geval blijf ik in de top-10 en kunnen we volgas gaan in Finland!”

Jarni Kooi: “Ik heb al een tijdje last van pijnlijke elleboog, maar de pijn gaat steeds op en af. De ene dag kan ik niks met mijn arm doen en de andere dag lijkt het genezen. Toen ik vorige week harde pijnscheuten kreeg ben ik naar de dokter gegaan, die wist mij te vertellen dat ik een tenniselleboog heb en heeft mij enkele spuiten gegeven. Toen ik vorige week ging trainen in Genk viel het goed mee met de pijn, maar twee dagen voor het EK werd het ondragelijk. Ik heb toen pijnstillers genomen en geprobeerd de trainingen te rijden, maar dit ging niet. De pijn was te hevig en het was niet te doen om hier wedstrijden mee te rijden, dus hebben we besloten om naar huis te keren. Tijdens het ONK in Harfsen zal ik er ook niet bij zijn, ik ga mijn elleboog laten behandelen en ervoor zorgen dat ik tegen het volgende EK (de week erna) er klaar voor ben!”

Alvast veel beterschap gewenst aan Jarni Kooij! Hieronder enkele sfeerbeelden ;-).

Tallon Verhelst vond de modder nog best leuk.

Jago Geerts gaat vol voor de kwalificatie om dan te gassen in Finland.

Van Nieuwenhuizen #432 en Smolders #421 maken zich als één van de weinigen op voor de eerste training.

 

Bij de familie Smolders weten ze weer wat poetsen!


Tekst & artikelfoto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven