X

KEMEA Yamaha Race Report: GP 11 Teutschenthal, Germany

Het Duitse Talkesselcircuit in Teutschenthal was afgelopen weekend het strijdtoneel voor de elfde GP van het seizoen. Op de harde en snelle omloop greep Petar Petrov net naast een top 10 notering in de eindstand. Luke Styke kende een sterke comeback race nadat hij enkele weken langs de zijlijn moest toekijken. Cyril Genot tenslotte deed ook ditmaal een berg ervaring op in de 125cc klasse en finishte als twaalfde.

Na een zesde tijd in zijn groep te hebben gereden kende Cyril een goeie start in de eerste manche op zaterdag. Genot ging als 13e van start maar verloor al snel twee plaatsen. Er ontstond een treintje van de 9e tot de 15e plaats en deze rijders bleven tot het einde samen. Cyril kon makkelijk volgen maar slaagde er niet in om nog plaatsen goed te maken.
In de tweede manche klokte hij in de eerste ronde als 14e af bij de finishlijn. Ook ditmaal ontstond er een groepje rijders die de ganse wedstrijd geen meter van elkaar weken. Cyril ging zo veel mogelijk in de aanval en wist uiteindelijk als 12e te finishen. In de eindstand wordt hij 12e met 15 punten en staat nu ook in de tussenstand van het EK op de twaalfde plaats.

Na zijn goede prestatie vorige week in Maggiora werd het al snel duidelijk dat Petar zich in zijn sas voelde op de Duitse omloop. In de kwalificatiereeks nam Petar een goeie start. Hij schoof van de zevende plaats op naar de vijfde stek en behaalde hiermee zijn beste kwalificatie van het seizoen. Luke nam geen risico’s en finishte op de 18e plaats.

Ook in de eerste manche op zondag nam Petar een goeie start. De Bulgaar zat in de eerste bochten netjes in de top 10 maar reed verkrampt rond. Hij viel terug naar de 11e plaats en het duurde even eer hij het juiste ritme te pakken had. De Bulgaar gaf niet op en keerde nog terug naar de 9e plaats. Ook Luke voelde zich goed in deze wedstrijd. Hij ging als dertiende van start en wist de manche ook op deze plaats te beëindigen, wat na drie weken zonder training een goed resultaat was.

In de slotmanche ging het al vlug mis voor Petar. Hij probeerde binnendoor enkele plaatsen goed te maken maar raakte een andere rijder waardoor hij ten val kwam. Hij ging helemaal achteraan terug van start en probeerde nog zoveel mogelijk plaatsen goed te maken. Daar de omloop voor de tweede manche plat was gemaakt was het heel moeilijk om te passeren maar toch slaagde Petar er nog in om als 15e te finishen. Hij werd zo 12e in de eindstand en mist de top 10 met 1 punt verschil.
Luke van zijn kant ging als 16e van start en klom al snel op naar de 14e plaats. In het laatste deel van de wedstrijd wreekte het gebrek aan training zich echter en was de Australiër vermoeid. Hij kon niet meer doorduwen en viel nog terug naar de 19e plaats. Luke werd 16e in de eindstand.

In de tussenstand van het WK staat Petar nog op de twaalfde plaats. Met nog 6 wedstrijden te gaan is de top 10 echter nog een haalbare kaart. Luke staat op 18e plaats.

Volgende week zal Petar van start gaan op het BK in Kester op de Yamaha YZ450FM. De volgende GP vindt plaats in Zweden op 5&6 juli.

Petar Petrov: Zaterdag ging heel goed. Ik had mijn beste kwalificatie tot hiertoe en ik voelde mij goed op de motor. Zondag hadden ze veel aan de omloop gewerkt en deze was totaal anders geworden. Ik had een goeie start in de eerste manche maar reed gespannen rond. Ik viel terug naar de elfde plaats maar kon uiteindelijk nog als negende aankomen, wat niet zo slecht was. In de tweede manche raakte ik Ferrandis bij de start en kwam ten val. Ze hadden de omloop weer effen getrokken dus passeren was heel moeilijk. Zonder die val was een top 10 zeker opnieuw mogelijk maar die val was er, dus kunnen we er niks aan veranderen. Ik blijf hard verder werken en kijk al uit naar Zweden.

Luke Styke: Aangezien dit mijn eerste wedstrijd was na de blessure is deze eigenlijk goed gegaan. Ik reed met een goed gevoel rond en had geen last meer van de blessure. In de eerste manche had ik een goeie start en kon ik het tempo van de rijders voor mij lange tijd goed volgen. Ik was dan ook tevreden met deze 13e plaats. In de tweede reeks had ik een deftige start maar halfweg was het vat leeg. Ik heb bijna niks gereden voor deze wedstrijd en had dit eigenlijk wat verwacht. Globaal gezien ben ik wel tevreden van mijn weekend en geeft dit vertrouwen voor de volgende wedstrijden.

Cyril Genot: Dit weekend ging het reeds een stuk beter dan in St-Jean d’Angely. Er zijn nog steeds enkele puntjes waar ik moet aan werken maar ook nu week heb ik veel ervaring kunnen opdoen. Mijn starts waren goed maar ik voelde dat ik niet 100% was. Ik heb de voorbije weken amper getraind omdat ik examens had. Afgelopen vrijdag had ik mijn laatste examen en zijn we rechtstreeks doorgereden naar Teutschenthal. Mijn volgende wedstrijd is nu in Loket, dus ik heb nog enkele weken om mij zo goed mogelijk voor te bereiden voor deze wedstrijd.

Foto : CDS