X

DIGA Racing Race Report: EMX125cc, Loket, Tsjechië

De uitdaging was niet van de minste voor de jonge 125cc piloten aan de start van de voorlaatste proef voor het EK in het Tsjechische Loket met een wel bezet deelnemers veld. Het hele weekend was één grote oefening in het draaien aan het gashendel en het zoeken naar de beste lijnen en tractie. Na zijn Crash in Zweden was Thomas Sileika weer helemaal fit om de strijd aan te gaan voor zijn plaats in de top vijf van het kampioenschap. Nolan Cordens was vastberaden om zijn naam toe te voegen aan de lijst van piloten met punten.

Bij de indeling van de deelnemers in twee groepen werden de twee DIGA Racing piloten in de ‘A’ groep ingedeeld voor de vrije en tijds trainingen. Thomas plaatste zich vlot met een op één na snelste tijd maar Nolan werd met een 24ste tijd naar de herkansingen doorverwezen. In de herkansingen werd Nolan opgehouden door een grote valpartij in de start en verspeelde daarmee kostbare tijd en posities. In vier ronden tijd knokte hij zich terug naar een 9de plaats maar moest nog twee piloten laten gaan. Daarmee eindigde hij als 11de en eerste reserve.

In de eerste reeks zagen we hoe Thomas het beste maakte van een bijna verloren situatie. Opnieuw ging er een grote groep piloten tegen de vlakte in de start en dit keer stond Thomas achter deze bende. Hij begon uiteindelijk aan zijn race op een 35ste plaats en knokte terug tot hij, net buiten de top 10, als 11de de finish overschreed. Er was gewoon niet meer tijd om de piloten vlak voor hem in te halen.

De tweede reeks op Zondag had hij wel een goede start en kwam als derde voorbij de pitlane in de eerste ronde. Hij had veel moeite om de juiste lijnen en tractie te vinden en moest twee plaatsjes prijs geven om als 5de te finishen. Goed genoeg voor een 7de in de dag uitslag en de 6de plaats in het kampioenschap.

Nolan Cordens: “Ik ben natuurlijk ontgoocheld over het weekend. Ik had dit keer echt geen geluk. Met deze ronde tijd in de tijds-trainingen had ik in de andere groep als 13de gekwalificeerd, nu was ik 24ste en moest ik weer aan de bak in de herkansingen. In de ‘LCQ’ reeks reed ik zo hard als ik kon maar dit keer had ik nipt niet genoeg tijd. Nu ga ik me volledig focussen om op het Junior WK te proberen te kwalificeren, misschien nog een grotere uitdaging dan een EK maar niet is onmogelijk tenzij je het niet probeerd! Ik wil ook nog eens graag iedereen bedanken die in me gelooft want zonder hun was dit allemaal niet mogelijk.”

Thomas Sileika: “Ik kan vrij kort zijn over het weekend. De tijdstraining was goed met een tweede snelste tijd maar daarna ging het alleen minder goed. Na die crash in de start van de eerste reeks kon ik wel goede ronde tijden rijden maar de achterstand was gewoon te groot en de tijd te kort om verder te geraken dan de 11de plaats. Mijn start van de tweede reeks was wel goed maar ik leverde een gevecht met het parkoers en ging achteruit in plaats van vooruit. Ik kijk er al naar uit om in Lommel te rijden en ik ga er alles aan doen om nog wat plaatsen in het kampioenschap te winnen.”

Team manager, Dirk Saelen: “De resultaten van afgelopen weekend tonen aan dat er altijd nog verbetering mogelijk is voor beide piloten. Thomas deed er alles aan om zijn achterstand in de eerste reeks weg te werken maar de wedstrijd is maar zo lang als hij is. In de tweede reeks was het duidelijk dat hij zich op dit parkoers niet geweldig voelde. Nolan had de pech om met de tijdstrainingen in de sterke groep te zitten maar dat mag geen excuus zijn. Het parkoers is hetzelfde voor iedereen en aangezien dit een zeer sterke competitie is, is er geen ruimte voor foutjes. Het is een ‘leer jaar’ voor hem dus hij zal alsnog een kans krijgen tijdens de laatste proef van het EK in het diepe zand van Lommel.
Ook Thomas heeft een belangrijk weekend voor de boeg, hij staat op 5 punten van de top 5 dus alles is nog mogelijk. In de EMX250 klasse zal Santtu Tiainen aantreden, we moeten helaas Jaap Corneth missen die niet voldoende hersteld is van zijn blessure, opgelopen in Zweden. We hopen jullie allemaal in Lommel te mogen verwelkomen voor een drankje tijdens de finale van het kampioenschap en willen bij deze nog eens iedereen die ons in 2014 steunde bedanken voor het goede team werk.”

EMX125 Overall Top Ten: 1. Brian Hsu (GER, SUZ), 50 points; 2. Alvin Östlund (SWE, YAM), 44 p.; 3. Josiah Natzke (NZL, KTM), 38 p.; 4. Joakin Furbetta (ITA, KTM), 33 p.; 5. David Herbreteau (FRA, YAM), 33 p.; 6. Davy Pootjes (NED, KTM), 31 p.; 7. Tomass Sileika (LAT, KTM), 26 p.; 8. Richard Sikyna (SVK, KTM), 26 p.; 9. Dan Houzet (FRA, KTM), 22 p.; 10. Bas Vaessen (NED, KTM), 17 p.

EMX125 Championship Standings Top Ten: 1. Brian Hsu (GER, SUZ), 228 points; 2. Davy Pootjes (NED, KTM), 216 p.; 3. Alvin Östlund (SWE, YAM), 202 p.; 4. David Herbreteau (FRA, YAM), 169 p.; 5. Joakin Furbetta (ITA, KTM), 162 p.; 6. Tomass Sileika (LAT, KTM), 157 p.; 7. Dan Houzet (FRA, KTM), 112 p.; 8. Michael Ivanov (BUL, KTM), 102 p.; 9. Filippo Zonta (ITA, KTM), 96 p.; 10. Max Engelen (NED, KTM), 85 p.

Foto : CDS