X

Mathias Van Hoof Belgisch kampioen Enduro

Gisteren, zondag 27 Juli, is Mathias van Hoof (20) Belgisch kampioen geworden bij de Randonneurs. Hij wist tijdens de 7de wedstrijd voor het BK in Lierneux, opnieuw het maximaal aantal punten te scoren, waardoor zijn voorsprong met nog 2 races te gaan, onoverbrugbaar geworden is. Met 4 overwinningen in evenveel proeven verzekerde hij zich van zijn titel nog voor het einde van het kampioenschap. Met meer dan 60 punten voorsprong kan hij niet meer ingehaald worden en zo viert de jonge Yamaha rijder uit Halle-Zoersel, net voor zijn 21ste verjaardag, de titel bij de startersklasse. Zowaar een zeer mooie prestatie gezien het zijn eerste jaar is in het Endurokamioenschap en hij voordien geen enkele ervaring had met de sport. Van een geweldig talent gesproken!

Het zag er een jaar geleden heel anders uit toen hij bij een val op een regionale crosswedstrijd in Pulderbos zijn ligamenten en kruisbanden afscheurde in zijn rechterknie. Een tijdje rolstoel en zes maanden revalidatie waren de pijnlijke gevolgen, van motorrijden en competitie was toen helemaal geen sprake. Maar de jonge man uit de Kempen gaf niet op en werkte heel hard aan zijn herstel tijdens de wintermaanden. Met de hulp van een speciale, op maat gemaakte kniebrace begon hij na de winter terug te trainen en kracht op te bouwen. Begin 2014 besloot hij dan te starten met enduro rijden, als test voor zichzelf en zijn conditie. Maar al vlug werd duidelijk dat de karaktervolle jonge kerel zijn zinnen had gezet op een topplaats in het kampioenschap. En ondanks het feit dat hij amper enduro ervaring heeft en dat hij nog maar goed 18 maanden in het bezit is van een motorrijbewijs, heeft Van Hoof dit kampioenschap bij de Randonneurs gedomineerd. Hij won niet alleen 4 van de 7 wedstrijden in zijn klasse, maar won ook niet minder dan 17 van de 27 te rijden speciale proeven dit jaar. Daarbij won hij zelfs de lange en zeer zware enduro van Rocroi (F) over een afstand van bijna 150 km. Alle tijden opgeteld van de 4 speciale proeven had hij bijna 2 minuten voorsprong op zijn eerste concurrent,..maar wist eveneens alle Fransen achter zich te laten en op eigen terrein te verslaan! Het spreekt voor het talent en doorzettingsvermogen van de jonge Yamaharijder die in het dagelijkse leven inspecteur is bij de technische autocontrole in Brasschaat. Maar zijn 10 jaar ervaring en meerdere titels in de fiets BMX en het feit dat hij minimaal 4 keer per week gaat trainen, zullen niet vreemd zijn aan deze nieuwe titel in deze harde, moeilijke maar zeer mooie tak van motorsport.

‘Nee, dat had ik niet durven dromen. Een jaar geleden, dag op dag lag ik in het hospitaal en kon niet meer gaan…en nu ben ik kampioen, 2 wedstrijden voor het einde van het kampioenschap. Ik ben overgelukkig, dit is een droom die in vervulling gaat! Met meer dan 60 punten voorsprong, kan niemand mij nog inhalen! Ik heb voor elke meter, voor elke seconde gevochten en altijd alles gegeven wat ik kon. Ja, dan smaakt deze eerste titel heel zoet.Volgend jaar ga ik bij de beloften rijden. Daar is de concurrentie zwaarder, rijden we meer rondes, maar ik heb een goede conditie, dus dat is in mijn voordeel. Ik kijk er al volop naar uit. ‘

Maar dat het dit jaar zo goed zou gaan had hij nooit durven dromen. Sommige wedstrijden zoals in Buzancy in Frankrijk en Hautrage in België, waren extreem zwaar …waarbij van mens en machine het uiterste gevergd werd om het einde te halen. Niet geziene modder en slijk zorgden er toen voor dat bijna 1/3 van de rijders moest opgeven of ver buiten de tijd arriveerden. Maar Van Hoof reed als een volleerde endurorijder zelfs deze moeilijkste wedstrijden uit en scoorde zowaar nog heel veel punten voor het kampioenschap. Ook afgelopen zondag won hij weer met een zeer ruime voorsprong van 48 seconden op de tweede rijder en pakte de winst in 3 van de 4 proeven in het harte van de Belgische Ardennen, net voor de Barraque Fraiture.

Zijn zinnen zet hij de volgende weken op de voorbereiding van 2015 en is nu al op zoek naar nieuw materiaal en sponsors om het budget rond te krijgen. En dat hij volgend jaar bij de beloften voorin zal rijden is vrijwel zeker want de tijden die hij dit jaar reed, als beginner, waren top-5 tijden bij de beloftes…en in sommige spécials was Van Hoof zelfs sneller dan alle anders rijders uit de hogere categorieën, buiten de inters! Zowaar een hele sterke prestatie, zeker met in het achterhoofd dat dit zijn eerste, leerjaar nog maar was… Dus dat belooft voor 2015!

Tekst: Erwin Van Hoof