X

5 minuten met… Damon Graulus

Vorige week raakte bekend dat Damon Graulus volgend jaar zal uitkomen voor het KEMEA Yamaha team. De regerende Franse MX2 kampioen is momenteel out met een elleboogblessure maar kijkt nu al uit naar volgend seizoen. Wij hadden een kort gesprekje met Damon.

Damon, een plotse verandering voor jou ?
DG171: Ja dat klopt. Het waren enkele bewogen weken maar uiteindelijk is alles snel op zijn plooi gekomen. Spijtig genoeg ben ik met Tim niet tot een consensus kunnen komen en moest ik op zoek naar iets anders. Ik had enkele mogelijkheden maar uiteindelijk heb ik voor KEMEA Yamaha gekozen. Het is een team dat de laatste jaren veel gegroeid is en iedereen is super gemotiveerd. Het is bovendien ook een Belgisch team en dat is wel belangrijk voor mij. Het is veel leuker en makkelijker werken als er nederlands gesproken wordt onder de tent.

En je treft er Marnicq Bervoets als mentor
DG171: Klopt! Marnicq heeft zelf jarenlange ervaring op het hoogste niveau. Hij is dan ook de ideale persoon om mij te helpen in het leerproces om nog beter te worden. Ik kijk er dan ook naar uit om met hem samen te werken.

Door jou blessure heb je de Yamaha wel niet kunnen testen vermoed ik ?
DG171: Nee, maar ik ben ervan overtuigd dat de motor mij wel zal liggen. Het is raar maar ik heb altijd al graag met Japanse motoren gereden. Deze lijken mij net iets beter te liggen dan de KTM. Let op, de KTM is een topmotor, maar de Japanse motoren passen gewoon iets beter bij mijn rijstijl. Ik kijk er dan ook naar uit om de Yamaha te testen, en vooral om opnieuw te beginnen met rijden !

Hoe zit het nu met de blessure?
DG171: Na de crash in Finland waar ik mijn elleboog uit de kom had moest ik eerst twee weken in het gips. Daarna heb ik een brace gekregen en daar ben ik nu sinds twee weken vanaf. Het kapsel en de ligamenten genezen goed en normaal gezien zit ik eind september terug op de motor.

Hoe kijk je terug op je eerste complete GP-seizoen ?
DG171: Het was een jaar met ups en iets te veel downs… Ik begon al niet ideaal aan het seizoen nadat ik in de winter sukkelde met de naweeën van klierkoorts. Het positieve is dat ik erin geslaagd ben om Frans kampioen te worden na een spannend slot. In de GP’s  had ik enkele goeie reeksen maar ik lag er ook regelmatig af. De overstap van de EMX naar de GP’s was eigenlijk iets groter dan ik had verwacht en ik heb dat ook een beetje onderschat. In de EMX2 waren we met enkele snelle rijders en kon je een slechte start nog vlot rechtzetten. Maar in het wk geeft iedereen van de 1e tot de 30e goed gas en is dat niet mogelijk. Bovendien vergen die langere wedstrijden ook extra fysiek. Maar ik heb enorm veel bijgeleerd dit jaar. Ik weet nu waaraan ik nog moet werken en daar zal ik mij in de winter dan ook op focussen.

Wat zijn der vooruitzichten naar volgend jaar toe ?
DG171: Eerst en vooral wil ik deze winter hard werken om goed aan het seizoen te kunnen beginnen. Voor het wk-seizoen moet het volgens mij mogelijk zijn om top 10 te finishen met hopelijk hier en daar een uitschieter. Het wordt zeker een grote uitdaging maar ik zal er alles aan doen om mijn doelstelling te behalen!

Het komt dus goed met Damon Graulus!
DG171: Ik hoop het toch! Het ziet er allemaal veelbelovend uit voor volgend jaar en het zal nu aan mij zijn om het waar te maken. Ik wil alvast mijn ouders en vrienden bedanken om mij te blijven steunen. En ook Tim Mathys. Ondanks het feit dat onze wegen nu na vele jaren gescheiden zijn stopt de samenwerking onder goede verstandhouding. Tim heeft mij jarenlang geholpen en gesteund en ik ben hem daar dankbaar voor. Hij heeft mij alvast veel succes gewenst in deze nieuwe uitdaging bij KEMEA.