X

Het Junior WK op Zaterdag

Door het bijzonder slechte weer dan deze regio kende en de decimeters modder die er bij horen kwamen echter de kwalificaties van vandaag nooit in gevaar. De paddock mag dan door de prachtige trucks verwoest zijn en enkel nog één grote blubberpartij zijn. Gelukkig ligt het parcours er een stuk beter bij.

Het schema werd ingekort en we begonnen dan ook pas om 11.00u. Maar dat mocht de pret niet drukken voor de 125cc piloten die het nog iet wat natte parcours mochten drogen. Met o.a. Alex Frye uit Amerika en Cyril Genot, Bas Vaesen en Brian Hsu kent deze klasse een enorm boel talent. In kwalificatiegroep A was het echter iet wat verrassend David Herbreteau die de snelste tijd wist neer te zetten, dit voor de Nederlander Rene De Jong. Het veelbelovende talent Conrad Mewse zette de vijfde tijd op de klokken dat was twee plaatsen hoger dan Alexander Frye. Onze Belg Nathan Renksen wist hem knap te plaatsen als achtste in groep A. In Groep B kregen we Brian Hsu als snelste op de tabellen te zien. De Duitser troefde zo Max Engelen en Alvin Östlund af. In deze groep wisten de Belgen Cyril Genot (met een achtste) en Nolan Cordens (met een zestiende tijd) zich te plaatsen voor de grote dag van morgen.

In de Last Chance Qualifier van de 125cc kwamen nog vier Belgen in actie. Maar helaas kwamen Van Roy, Engelen, Vertommen en Van Mieghem een tikkeltje te kort om zich nog net te kwalificeren voor de wedstrijden van morgen. De man die de LCQ naar zijn hand zette was Chetnicki voor Ravera, Ames en Chase.

In the 85cc klasse zagen we in de A-Groep de Amerikaan Brock Papi iedereen aftroeven. Dat deed hij door het Italiaanse supertalent van Rockstar Energy Suzuki, Gianluca Facchetti, voor te blijven. De andere Amerikaan Garrett Marchbanks finishte op een negende plaats. Glenn Bielen verzekerde zichzelf dan weer van een deelname aan morgen. De Belg deed dit met een achttiende tijd.

In groep B maakte Jago Geerts zijn opwachting. De man die tot z’n sleutelbeenbreuk zo’n 14dagen geleden bij één van de favorieten behoorde wist zich makkelijk te plaatsen met een vijfde tijd. De snelste van groep was echter de Nederlander Roan van de Moosdijk voor de Amerikaan Conner Mullennix en de Brit Taylor Hammal. Met Bielen en Geerts waren er meteen 2 Belgen gekwalificeerd. In de LCQ kwamen er ondanks de deelname van Ian de Sweemer, Tallon Verhelst en Jérémy Maître geen Belgische gekwalificeerde meer bij. De mannen die zich wel nog nipt van een ‘gewisse dood’ konden redden waren Chernov, Polák, Zuks en Verhaeghe.

In de 65cc klasse was het dan weer uitkijken naar wat de Belgen konden, zeker omdat de FMB-BMB (nog?) geen 65cc klasse in hun rangen heeft. De Belgische jongens deden allen hun best de snelheid van de echte wereldtoppers in deze klasse bleek nog iets te hoog. In groep A toonde Amerikaan Jeremy Ryan zich een van die wereldtoppers samen met de Japanner op KTM, Jo Shimoda. In groep B was het de Deen Rasmus Pedersen die zich de snelste toonde met in z’n kielzog Carter Biese. De Hongaar Kovacs wist op zijn manier weer de LCQ te winnen. Dat deed de man voor Piller, Bordes en Kornev.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Frederik Van Eeckhoven