X

Beirer: De ondertekening van Herlings is één van mijn mooiste uit mijn manager carrière

KTM Sport directeur Pit Beirer staat aan het hoofd van gans het oranje racing legioen, van zowel Motocross en MotoGP en van Enduro naar Dakar toe. Dit heeft de laatste vijf jaar al heel wat succes opgeleverd in het zand op het asfalt als in de woestijn. De 42-jarige voormalige motocross Grand Prix winnaar heeft onlangs de tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings een nieuw tweejarig contract aangeboden met het Oostenrijkse Red Bull fabrieksteam. Beirer praat over het ondertekenen van het contract waar vele andere merken waren geïnteresseerd om Herlings binnen te halen voor 2016 en hoe de eerlijke omgang met de twintigjarige Nederlander een ware “verfrissende” ervaring was.

“Het is nooit gemakkelijk om met rijders te gaan onderhandelen op dit niveau, maar met Jeffrey ging het uitstekend” Herinnerd hij zich. “Ik wist dat er druk was van andere merken en dus ook andere aanbiedingen waren voor hem, maar ik hield het rustig en legde hem zeker geen druk op. Ik heb dan ook een goeie band met hem, ik zei tegen hem…ik ben vastbesloten om je te bieden wat je wil om te blijven, maar kijk eerst wat je hart wilt en laten we daarna praten over de verdere samenwerking. Vorige maand had ik het gevoel dat hij met mij wilde praten en dat koste ons maar een paar uren tijd op een woensdagmiddag in de pauze van zijn trainingsprogramma om de deal rond te krijgen.”

Na zijn back to back wereldtitels in 2012 en 2013 en de maar juist gemiste derde wereldtitel dit jaar. Is de 20-jarige één van de meest gewilde motocross atleten op onze planeet en met zijn huidige overeenkomst met KTM misschien wel de best betaalde off-road rijder buiten de Verenigde Staten nu. Na het verliezen van Ken Roczen aan Suzuki deze zomer, kwam er toch wel wat druk op Beirer om één van de bekendste namen in het oranje te verliezen en dat bracht wel wat bezorgdheid aan de top in Mattighofen. De Duitser word dus geruild met Herlings, alleen heeft de ’84 nog niet die uitstraling in huis.

“Het was zeker één van mijn leukste herinneringen uit mijn manager carrière, omdat hij daar zat als een man die zijn eigen deal kwam rondmaken.” Verteld Beirer. “Hij maakte het mij geenszins makkelijk, maar er was geen manager bij betrokken en het was een plezier om zo een deal te kunnen doen. Hij is een vechter op het circuit, maar ook wel als hij aan de onderhandelingstafel zit en hij deed zijn job wel echt goed. Het was verfrissend om dit soort deal te doen en dat houd je toch wel gemotiveerd.”

In dit stadium van het off-season is het moeilijk om te speculeren hoe KTM Herlings waardeert, maar het is wel duidelijk dat hij onder de elite van de Oostenrijkers valt en hij net naast of boven in de ranglijst komt van een Cairoli, Dungey, Coma en Blazusiak. “Ik wil niet zeggen’ Dit is onze nummer één kerel nu…omdat we verschillende toprijders al hebben in ook heel wat verschillende disciplines. Maar absoluut hij is een uitstekend KTM ambassadeur en dat was ook belangrijk voor de heer Mr Pierer (KTM Groep CEO), hij zei dat Jeffrey één van onze KTM boegbeelden moest blijven.”

Herlings zal worden bijgestaan door de 17-jarige Pauls Jonass in de Red Bull fabrieksteam voor 2015.

Tekst : Adam Wheeler – OTOR
Foto : KTM-Images