X

Giuseppe Luongo: “Focus niet op de kwantiteit maar op de kwaliteit”

Nog iets meer dan een maand voor we de start krijgen van het lang verwachte FIM Motocross World Championship 2015 in Qatar en Youthstream voorzitter Guiseppe Luongo geeft enige uitleg over de onlangs vrijgegeven entry-list voor de openingsronde in Losail. We zullen dus met achtentwintig rijders in de premier klasse “MXGP” van start gaan en in het jaar waar het starthek is uitgebreid naar veertig piloten.

Op de jaarlijkse vergadering voor de organisatoren van de MXGP dat dit jaar in Genève plaats vond. Heeft de Italiaanse voorzitter het gehad over het deelnemersveld en vooral de kwantiteit van de rijders die aan de start komen in de openings-GP. Zeker nu alle aandacht zal gaan naar het Monster Energy Kawasaki Racing Team met Ryan Villopoto aan boord die zijn debuut maakt in het wereldkampioenschap.

“Als we kijken naar de deelnemerslijst in Qatar dan hebben we achtentwintig rijders,” verwijst naar zijn woorden in een persbericht dat vandaag is uitgegeven en deels ook naar het zorgwekkend gevoel omdat er op sommige MXGP starthekken maar nauwelijks twintig rijders stonden . “Don’t focus op het nummer, omdat we in Europa veel meer rijders aan de start krijgen, maar focus vooral op de kwaliteit van de rijders. We hebben nu minstens zesentwintig grote namen achter het starthek staan. Dit is nog nooit eerder gebeurt in de FIM Motocross World Championship, dus je zal de grootste strijd te zien krijgen voor de wereldtitel die je ooit al gezien hebt.”

Er zijn zes fabrieksteams op de lijst van OAT lijst(officieel goedgekeurde teams) en van de achtentwintig MXGP rijders hebben we een verbazingwekkend totaal van achttien die ervaring hebben om een Grand Prix te winnen. Slechts zes rijders stonden nog niet op het podium met Villopoto inbegrepen.

Qatar word onmiddellijk gevolgd door de derde Thaise Grand Prix ooit (op een nieuwe locatie iets ten westen van Bangkok) om dan vervolgens een lange reis te maken naar de tweede Grand Prix van Argentinie ooit op Neuquen in maart. De MXGP kalender heeft hetzelfde aantal wedstrijden als de MotoGP en heeft slechts één overzeese minder in het algemeen. Youthstream hoop met het openen van de Grand Prix klasse meer rijders aan te trekken, vandaar de uitbreiding van de startlijn naar veertig deelnemers. Hierbij word een soepele overgang toegestaan uit het Europees kampioenschap dat door de promotors al is uitgegroeid tot een succesvol en waardig kampioenschap. Dit past helemaal in de structuur van de sport voor aspirant-professionals.

Hoe teams en atleten reageren op het vooruitzicht in MXGP zal beoordeeld worden dit jaar door de reactie op die extra ruimte om te concurreren in het kampioenschap. MXGP is bepalend in termen van prestige en aandacht met de hoop dat commerciële beloningen kunnen volgen en teams hun budgetten kunnen laten werken.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto : Youthstream