X

Van Doninck beslist over mogelijke knie-operatie in de komende dagen

Één van de meest beloftevolle rijders in de MX2 klasse, Kemea Yamaha Racing rijder Brent Van Doninck zal deze week weten of zijn debuut in de FIM Motocross World Championship al voorbij zal zijn. De Rookie beschadigde zijn ligamenten in zijn rechter knie tijdens de kwalificaties voor de Britse Grand Prix twee weken terug. Alhoewel het niet volledig gescheurd is zal Van Doninck een besluit moeten pakken om zich medische te laten behandelen dat zo toch al vier maanden revalidatie zal betekenen.

“We hebben gezien met de MRI dat het ligament niet volledig gescheurt is,” zegt Team Manager en voormalig GP rijder Marnicq Bervoets. “We gaan dus voor een tweede optinie deze week, want dit is cruciaal voor zijn toekomst. Misschien kan hij op 80% top vijftien rijden en niet naar de resultaten kijken die van hem verwacht werden, ik wil zeker zijn knie nog meer laten belasten voor de toekomst want hij is nog te jong. We willen zeker zijn voor dat we een beslissing nemen.”

Van Doninck kwam pas in beeld nadat de resultaten van Damon Graulos na twee Grand Prix`s wat tegen vielen. Hij scoorde dan ook meteen een negende plaats in zijn eerste reeks in Argentinie en vervolgens werd hij negende in de eindstand van de vierde GP in Italie. Hij reed dan ook top zeven op de harde baan van Talavera in Spanje. Graulus die ondertussen aan het meestrijden was in de EMX250 Europees kampioenschap pakte dus de plaats van zijn vriend terug in tijdends de Franse Grand Prix in Villars sous Ecot afgelopen weekend.

Als Van Doninck besluit om te laten opereren aan de knie dan zal waarschijnlijk Graulus op de YRRD YZ250F te komen zitten. Wanneer `BVD` misschien toch de helft van het seizoen aan de kant zal staan, zal dit misschien ook wel eens een effect hebben op de samenstelling voor het Kemea team in 2016. Bervoets zegt ook dat de Belgische sut-up waar Hans Corvers eigenaar van is, toch wel verrast is door de impact deze jonge rijder en dit dan nog op het hoogste niveau. “We zijn echt blij dat we de juist keuze hebben gemaakt om hem in de MX2 te zetten,” zegt hij. “De grootste verrassing was wel in Spanje, want op dat soort circuits was het toch wel moeilijk voor hem. Hij pakte een zevende plaats in de eerste reeks en ik was daar echt verbaasd over. Ik denk dat hij in de toekomst wel zeer goed kan gaan worden.”

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: CDS/ Bavo Swijgers