X

KTM haalt Smets en Coldenhoff binnen

Enkele dagen geleden keken we met u al naar Yamaha’s plannen voor 2016. We kwamen dan ook tot de conclusie dat de ‘Blauwe jongens’ het meer dan goed voor elkaar lijken te hebben met Romain Febvre, Jeremy Van Horebeek en Valentin Guillod als MXGP piloten en Brent Vandoninck, Benoit Paturel, Aleksandr Tonkov en Julien Lieber als MX2 piloten. Allen verspreid over diverse teams als Yamaha Rinaldi, Standing Construct en KEMEA.

Nu nemen we KTM onder de loep. De Oostenrijkse fabrikant beleeft niet het leukste 2015 seizoen. In Lommel mochten we vaststellen dat met Tony Cairoli, Tommy Searle en Ken De Dycker hun volledige MXGP line-up in de lappenmand vertoefd. Daarnaast kent Jeffrey Herlings, de kopman van de Oranje MX2 brigade, een treurige deja-vu. Net zoals in 2014 blesseerde de Nederlander zich, terwijl hij ruimschoots aan de leiding ging in het WK en een titel bijna zeker leek. Maar waar vorig seizoen een dijbeenbreuk daar anders over besliste, gooit nu een ontwrichte heup roet in het eten. Voor het tweede jaar op rij ontglipt de Nederlander de titel. Maar waar voor KTM vorig jaar Jordi Tixier als redder in nood kwam aangedraafd. Staat nu, Stefan Everts poulain, Pauls Jonass als een van de weinige KTM piloten nog overeind en houdt hij de hoop op een wereldtitel in de MX2 klasse, voor het Red Bull gesponsorde team levend. Een door blessure desastreus 2015 seizoen zou voor de jongens van Beirer dus toch nog enigszins positief kunnen worden afgesloten. Maar duidelijk is dat in de MXGP klasse versterking welkom is om aan de zijde van Tony Cairoli te strijden.

Die versterking lijkt te komen in de figuur van Glenn Coldenhoff. De jongeman die er dit jaar in slaagde om in z’n eerste seizoen MXGP de Grand Prix van Kegums te winnen, kreeg bij het Suzuki team geen contractverlenging. Daarop handelde KTM en trokken ze GC259 naar hun toe. Het lijkt er sterk op dat door de komst van Glenn Coldenhoff, zowel Tommy Searle als Ken De Dycker zullen mogen opkrassen. Beide kennen een desastreus jaar en staan ver buiten de top tien van de WK-standings.

Wie nog de overstap van Suzuki naar KTM gaat maken is Joel Smets. Door het feit dat het Suzuki schip binnen kort naar alle waarschijnlijkheid zal bestuurd worden door de Vaesen-Everts tandem, was er geen plaats meer voor meervoudig wereldkampioen Joel Smets. Pit Beirer maakte van deze opening gebruik om de man met ervaring binnen te halen. Joel Smets zal binnen KTM opereren als ‘KTM Motocross Factory Racing Sports Director’.

Dit zijn zo de grootste veranderingen die in de pijplijn zitten bij de Oostenrijkse fabrikant. In de MX2 klasse zou het namelijk blijven rekenen op meervoudig kampioen Jeffrey Herlings. De Nederlandse superster krijgt Pauls Jonass en Davy Pootjes aan zijn zijde. In de MXGP klasse onder de ‘De Carli Racing’ tent zullen we dan Glenn Coldenhoff en Antonio Cairoli vinden. Allen dus ondersteund door Joel Smets die terugkeert in het Oranje.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: KTM Images