X

KEMEA Yamaha Official MX Team Press release: GP3 Valkenswaard

Brent Vandoninck en Benoit Paturel hebben in het Nederlandse Valkenswaard helemaal de verwachtingen waar gemaakt met een 4e en een 5e plaats in de eindstand van de GP. Valentin Guillod stond zijn mannetje in de MXGP klasse en werd 13e, terwijl Maxime Renaux bij zijn EK MX2 debuut toonde dat hij over de snelheid van de top 5 beschikt, maar dit door tegenslagen niet weergegeven zag in de resultaten.

Voor Maxime ging het zondag in de eerste manche reeds fout. Na een tweede tijd in zijn groep kende Maxime een goeie start. Op de vijfde plaats schoof hij mee met de leiders toen hij in de derde ronde af te rekenen kreeg met technische problemen en de wedstrijd moest verlaten.
Ook in de tweede reeks op zondag was Maxime van het begin af aan voorin mee. In de strijd voor de leiding kwam de Fransman onfortuinlijk ten val. Het duurde een tijd vooraleer hij de motor terug aan de praat kreeg. Eens opnieuw in de wedstrijd kwam hij nogmaals hard ten val en verloor opnieuw veel tijd. Hij ging nog terug van start op grote afstand van de rest, maar speelde geen rol van betekenis meer in de race.

Valentin kwam in de eerste manche als 12e over de finish na een regelmatige wedstrijd. De omstandigheden waren door de regen heel zwaar en het was belangrijk om geen fouten te maken. In de slotmanche kwam de Zwitser in de eerste bocht ten val en moest helemaal achteraan van start gaan. Hij gaf niet op en slaagde er nog in om terug te keren naar de 16e plaats. Hij werd 13e in de eindstand en staat nu 11e in de tussenstand van het WK.

Brent kreeg zondag tijdens de kwalificatie af te rekenen met technische problemen en moest helemaal aan de buitenkant van het hek starten, wat een groot nadeel was tov oa Benoit, die zich als zesde kwalificeerde. Dit werd bewezen in de start, waar Benoit goed van start ging en Brent zich buiten de top 10 bevond. Benoit sloot de eerste manche als zevende af terwijl Brent zich knap naar voren vocht om als vijfde over de streep te komen.
Idem verhaal in de tweede manche met Paturel als derde en Brent als 14e na de eerste ronde. Ook nu vocht Brent zich snel naar voren en er ontstond een gevecht met 5 rijders voor de derde plaats. In het duel kon Brent de gevallen Petrov niet meer ontwijken en verloor ook hij een handvol seconden. Hij kwam uiteindelijk op karakter nog terug en maakte in de allerlaatste ronde nog 2 plaatsen goed om vierde te finishen. Benoit volgde op korte afstand op de zesde plaats. De KEMEA rijders werden zo vierde en vijfde in de eindstand. In de tussenstand van het WK staat Brent nu op de vijfde plaats. Benoit volgt twee puntjes verder op de zevende plaats.

Brent Vandoninck: “ Ik heb twee sterke wedstrijden gereden, maar er had meer ingezeten. Door de slechte startpositie was de kans op een goeie start heel klein. In de eerste manche moest ik al snel mijn bril weggooien en was het echt moeilijk om nog te passeren, maar vijfde was een goed resultaat. In de tweede reeks ging het echt goed en verloor ik spijtig genoeg tijd door de val van Petrov. Ik werd nog vierde maar heb het gevoel dat er meer in zat. Een podium was mogelijk met betere starts, maar uiteindelijk ben ik wel tevreden. Het seizoen is nog lang en ik sta nu vijfde in de eindstand. Dat plus het feit dat ik fysiek echt in orde was zorgt ervoor dat ik al bij al met een positief gevoel vertrek naar de volgende GP.”

Benoit Paturel: “ Vorige week had ik willen tekenen voor dit resultaat. Ik was echt doodziek en voelde mij nog altijd niet volledig gerecupereerd voor deze zware wedstrijd. Door de goeie starts was ik telkens mee vooraan maar moest ik tegen het einde van de wedstrijd fysiek afhaken. De snelheid was echter wel goed en het is goed om te zien dat ik ook op deze ondergrond een goeie progressie heb gemaakt.”

Valentin Guillod: “ Het was een zwaar weekendje hier in Valkenswaard. De resultaten vielen wat tegen maar ik houd wel een goed gevoel over aan deze wedstrijd. De eerste manche was echte survival en voelde meer aan als een endurowedstrijd. Het was vooral zaaks om niet te vallen en de wedstrijd uit te rijden. In de tweede manche ging het al onmiddellijk mis in de eerste bocht. Ik was ver achter maar het rijden ging echt goed en ik had een goeie feeling. Ik kwam nog terug in de punten maar heb enorm veel bijgeleerd.”

Maxime Renaux: “ Uiteraard ben ik teleurgesteld en is dit niet wat ik mij had voorgesteld van deze wedstrijd. Ik was heel tevreden met de snelheid en had gehoopt mij in de strijd vooraan te kunnen mengen. In de eerste manche stopte de motor plots, en in de tweede manche kwam ik zelf ten val. Ik verloor veel tijd om de motor terug aan de praat te krijgen en in mijn haast kwam ik opnieuw hard ten val. Ik bezeerde mijn pols maar dat zal wel meevallen. Ik probeerde toch nog uit te rijden maar dt was moeilijk met zo’n grote achterstand.

Images: Bavo/CDS