X

KEMEA Yamaha Official MX team: GP11 Matterley Basin, UK

De voorbije weken liet Valentin Guillod reeds een goeie progressie zien in de MXGP klasse. Met steeds betere resultaten en uitschieters liet de rookie zich opmerken en dat bevestigde hij afgelopen weekend nog maar eens in Matterley Basin, waar hij vijfde werd in de eindstand en slechts twee puntjes van het podium verwijderd was.

In de eerste reeks had Valentin een superstart en leek hij op het holeshot af te stevenen. Hij ging echter iets te wijd in de eerste bocht en kwam op de derde plaats terecht. Daar reed hij voor het grootste deel van de wedstrijd. Naar het einde van de reeks kon de Zwitser profiteren van een fout van Bobryshev om de tweede plaats over te nemen. Hij leek op weg naar een topprestatie maar in de allerlaatste ronde werd hij nog verschalkt door Cairoli. Hij kwam als derde over de finish wat nog steeds goed was voor zijn beste MXGP resultaat tot hiertoe.
In de tweede reeks kwam Guillod als zevende door na eerste ronde. Hij kreeg een steen tegen het roll off systeem van zijn bril en verloor alle zicht. Hij kwam hierdoor ten val en viel terug naar de zeventiende plaats. Zonder bril startte hij een indrukwekkende remonte en kwam nog terug naar de zevende plaats. Dit was goed voor de vijfde plaats in de eindstand, met slechts twee punten minder als de derde. In het kampioenschap schuift Valentin door naar de 7e plaats!

Valentin Guillod: “ Ik ben echt teleurgesteld dat ik het podium met slechts twee puntjes mis. De eerste reeks was heel goed. Ik was juist niet tevreden dat Cairoli me passeerde in de laatste ronde … Het rijden ging echter heel goed en het was mijn beste resultaat tot hiertoe. In de tweede manche lag ik zevende toen ik een steen op mijn bril kreeg. Nog voor ik hem kon afgooien ging ik tegen de vlakte. Ik kon nog terugkomen naar de zevende plaats, maar zonder de val was een podium mogelijk. Ik weet nu echter dat de snelheid aanwezig is en ik kijk er naar uit om dit volgend weekend te bevestigen in Mantova.”

In de MX2 klasse kwalificeerde Benoit zich als zesde na een goede wedstrijd. De rookie Karlis Sabulis, die Brent tijdens zijn revalidatie zal vervangen, kwam zaterdag als 21e over de streep.
In de eerste reeks op zondag kwam Benoit in de eerste ronde zwaar ten val. Hij kreeg een harde klap op het hoofd en was duizelig. Hij verliet de wedstrijd en klaagde nadien van een erg stijve nek. In samenspraak met het team werd toen besloten niet meer van start te gaan in de tweede reeks, maar volgende week zou geen probleem vormen.

Karlis had een degelijke start in de eerste reeks en kwam na de eerste ronde als 16e door. Gaandeweg zag je het vertrouwen bij de Let stijgen en hij klom op naar de elfde plaats. Pas naar het einde toe verloor hij nog 1 positie en kwam hij mooi als 12e binnen.
Een soortgelijk scenario was er in de tweede reeks. Karlis reed het grootste deel van de wedstrijd rond de 16e plaats maar in de laatste ronden slaagde hij er nog in op te schuiven tot de 12e plaats. Hiermee werd hij sterk 11e in zijn debuut bij het KEMEA team en komt hij in het kampioenschap meteen binnen op de 34e plaats. Benoit verliest door zijn DNF’s een plaats in het kampioenschap en staat nu vijfde.

Karlis Sabulis: “ Ik kwam naar Engeland afgezakt zonder enige verwachtingen, en het team had dit ook zo aan mij doorgegeven. Maar het is echt supergoed verlopen! Ik voelde mij echt goed en het advies van Jacky Vimond was echt supernuttig. Ik had nooit durven dromen dat ik in mijn eerste GP wedstrijd 11e in de eindstand zou worden. Ik werd wat moe halfweg de tweede reeks maar ik wist dat ik de rijders voor mij kon passeren, dus heb ik doorgebeten. Ik wil echt het KEMEA team bedanken voor de kans die ze mij geven en op naar de volgende nu!”

Foto’s @shotbybavo