X

Steve Ramon beste Belg in Red Bull Knock Out

Meer dan 70.000 toeschouwers zakten af naar Scheveningen voor Red Bull Knock Out, de zwaarste strandrace ter wereld. Onder de meer dan 1000 motocrossers ook vijftig Belgen. Steve Ramon werd erg knap vierde, terwijl onze landgenoot en winnaar van vorig jaar Axel Van de Sande vijfde werd. Daymond Martens was met een negende plaats de derde belg in de top tien. Wereldkampioen MX2 Jeffrey Herlings was oppermachtig en won met een ruime voorsprong. “Een verdiende winnaar,” zegt Steve Ramon.

“Ik ben erg tevreden met mijn vierde plaats,” gaat Ramon verder. “Mijn start was goed, en ik kon goed tempo maken. Een erg zware race natuurlijk, zeker omdat het parcours er steeds slechter bij kwam liggen. Het is volhouden, maar ik was goed in vorm en had genoeg reserve. De track was fantastisch, erg leuk om te rijden. Jeffrey was niet te kloppen vandaag, hij was in bloedvorm.”

Slechts twee riders werden niet gedubbeld door de ontketende Herlings: Nathan Watson en Glenn Coldenhoff. De Brit en de Nederlander streden om de tweede plek, maar uiteindelijk moest Glenn z’n meerdere erkennen in Nathan.

Herlings voelde zich helemaal thuis…
“Dit ging erg goed”, vertelde Jeffrey na de finish. Doodmoe, maar voldaan. “De baan was eerst nog vrij vlak, dat maakte het gemakkelijker voor iedereen. Toen het ruwer werd, voelde ik me een stuk beter thuis en kon iedereen inhalen. Ook strandracespecialisten.”
“Ik heb mooi kunnen laten zien dat ik het ook kan, in een geweldige race en met een enorme voorsprong. Het ging goed en dat is echt heerlijk!”

Duizend motocrossers schoten om 9.00 uur ’s ochtends uit de starthekken voor de eerste heat van Red Bull Knock Out 2016. In wisselvallige weersomstandigheden denderden ze over de 5 kilometer lange track. Langs de befaamde Kurhaus, onder de iconische pier door en met snelheden boven de 150 kilometer per uur over het 2,5 kilometer lange straight langs de kustlijn.

Mensenmassa bij het spektakel…
Meer dan 70.000 bezoekers waren komen kijken naar het spektakel. Op de boulevard en op de Pier stonden de mensen drie rijen dik te kijken hoe Herlings al in de eerste heat 999 tegenstanders keihard stof liet happen. Na dik anderhalf racen eindige hij met bijna twee minuten voorsprong op de nummer twee.

In de tweede heat kregen vijfhonderd afvallers van de eerste sessie de kans zich alsnog te plaatsen voor de finale. Die ging om 14.00 uur van start. Jeffrey was wederom een klasse apart, reed kanontijden en liet zich niet tegenhouden door nieuwe, spectaculaire X-loop van het circuit. Drie kwartier voor de finish voegde die een ‘mijnenveld’ met extra zware obstakels en een hoop neergelegde boomstammen aan het parcours toe.

Foto : Bavo Swijgers