X

Damon Graulus op dreef in Frankrijk

Geen overzeese GP voor Damon Graulus het voorbije weekend maar de 24MX Honda rijder zette zijn voorbereiding verder in het Franse Sommières. In de sterk bezette Internationale motorcross kwam de voormalige Franse MX2 kampioen amper 2 punten te kort voor een podiumplaats. Graulus werd uiteindelijk vierde. Collega-Honda rijder Valentin Teillet schreef de wedstrijd op zijn naam.

Voor haar jubilieumeditie, de 50ste organisatie ondertussen, had MC Sommierois de omloop perfect geprepareerd. Regen op zaterdag en tijdens de wedstrijddag gooide echter roet in het eten zodat de baan er heel zwaar kwam bij te liggen. Na zijn seizoensdebuut in Lacapelle-Marival wilde Damon vooral wedstrijdrime op doen in Zuid-Frankrijk. Dat lukte prima en ook qua snelheid liet de 22-jarige Honda rijder zich positief opmerken.


Na een 5de tijd in de kwalificatie ging Graulus sterk van start in de eerste manche. Goed mee weg van in het begin kwam Damon op de tweede plaats toen het fout liep in één van de zware sporen. Hierdoor tikte hij uiteindelijk aan als vijfde. De rijders kregen de beste omstandigheden van de dag in reeks 2 maar het bleef wel vettig en modderig. Opnieuw startte Graulus in de top-5. Qua rijden ging het zeker vloeiender maar door een kleine hapering viel hij deze keer terug van twee naar vier.

In de afsluitende manche kreeg het publiek een ontketende Graulus te zien. De Honda met nummer 71 was slecht weg rond de 10de stelling. In geen tijd vocht Damon zich echter naar voor. Graulus kon vlot inhalen terwijl andere rijders worstelden met de omloop. Zo kwam hij al in de tweede ronde achter leider Harri Kullas. De sympathieke Vossemnaar naderde tot op twee seconden maar Kullas kraakte niet. Met een ruime voorsprong op de nummer drie, Teillet, reed Graulus de wedstrijd vervolgens gecontroleerd uit.

Damon Graulus: Jammer dat ik het podium nèt miste! Al was het zeker een positieve dag. Doordat ik in Lacapelle wat pech had was het belangrijk om veel te kunnen rijden. Daarom heb ik de voorbije weken veel in Frankrijk getraind. De omstandigheden waren al die tijd uitstekend. Jammer dat het zondag minder was. Al na de ‘sighting lap’ hing er 20, 30 kilogram modder aan de motor! Aan de andere kant was het zware parcours met de vele sporen en putten ook een heel goede voorbereiding. Want door alle verschillende nevencategorieën komen de GP circuits er ook vaak moeilijk bij te liggen.

Elke wedstrijd in Sommières boekte ik progressie. In de eerste twee manches had ik nog wel wat last van pijnlijke armen maar de derde reeks was veruit de beste. Waarschijnlijk had ik Kullas nog kunnen pakken. Toch was dat nu niet aan de orde. Ik weet dat regelmaat één van mijn belangrijkste werkpunten is, daarom hield ik er mijn hoofd bij. Door de situatie goed in te schatten, heb ik dan zonder risico’s de tweede plaats gepakt. Mijn snelheid is goed, dat liet ik al vaker zien. Nu komt het er op aan om te bewijzen dat ik ook resultaten kan neer zetten én dat ik constant kan presteren.

Ook qua motor voel ik me steeds beter op de 2017 Honda CRF450R. Op deze weg willen we blijven verder werken. Bij deze ook een woord van dank aan mijn monteur Luc, het team, mijn ouders, vriendin en de supporters.”


MX Sommières Reeks 1
1. Maxime Desprey, 2. Valentin Teillet, 3. Milko Potisek, 4. Anthony Bourdon, 5. Damon Graulus (Bel-24MX Honda), 6. Harri Kullas, 7. Anthony Boissiere, 8. Cédric Soubeyras, 9. Adrien Escoffier, 10. Arnaud Aubin

MX Sommières Reeks 2
1. Valentin Teillet, 2. Harri Kullas, 3. Greg Aranda, 4. Damon Graulus (Bel-24MX Honda), 5. Maxime Desprey, 6. Lucas Imbert, 7. Varomir Romancik, 8. Cédric Soubeyras, 9. Adrien Malaval, 10. Antony Bourdon

MX Sommières Reeks 3
1. Harri Kullas, 2. Damon Graulus (Bel-24MX Honda), 3. Valentin Teillet, 4 Milko Potisek, 5. Maxime Desprey, 6. Cedric Soubeyras, 7. Xavier Boog, 8. Anthony Bourdon, 9. Lucas Imbert, 10. Filip Neugebauer

Eindstand MX1 Sommières
1. Valentin Teillet 67, 2. Harri Kullas 62, 3. Maxime Desprey 57, 4. Damon Graulus (Bel-24MX Honda) 56, 5. Milko Potisek 47, 6. Cédric Soubeyras 42, 7. Anthony Bourdon 42, 8. Lucas Imbert 27, 9. Henri Giraud 26, 10. Fabien Izoird 25

Foto’s: Kevin François