X

Product test: Leatt GPX 5.5 helm

Leatt staat bekend om z’n beschermende uitrusting en revolutionaire technieken om rijders veilig te houden. Hierbij wordt voor een eigenzinnige aanpak gekozen waarin geen plaats is voor compromissen!

Vorig jaar gooide Leatt zich op de helmenmarkt met de GPX 6.5 helm. Wij gaan het nu niet over de topper in het Leatt helmen gamma hebben, maar wel over de nieuwe Leatt GPX 5.5 V15.

Leatt zou Leatt niet zijn zonder uit te pakken met baanbrekende technologie. Het belangrijkste aspect qua bescherming is Leatt’s gepatenteerde 360° Turbine Helmet Technology. Deze slimme blauwe rubbertjes  gemaakt uit Armourgel zijn normaal flexibel maar ze worden harder naarmate de impact groter is bij een val. Leatt geeft zelf aan dat de impact op het hoofd en de hersenen in het geval van een hersenschudding tot 30% minder is. De acceleratie bij rotatie -de grootste boosdoener die schade kan veroorzaken aan je brein- zou zelfs 40% minder zijn!  Check de onderstaande clip en je bent meteen helemaal mee.

Opvallend is ook hoe Leatt bewust voor een kleinere schaal heeft gekozen. De Leatt helm heeft een buitenschaal die 10% kleiner is waardoor er tot 20% minder rotatiekrachten worden overgedragen op nek, hoofd en brein. Qua materiaal voor de schaal maakt Leatt gebruik van Composiet matrix (glasvezel en carbon mix).

Onze bevindingen

Tot zover de theorie. Hoe zit het met de praktijk? De aparte look van de Leatt helm is misschien niet meteen ieders favoriet. Ik wist ook zelf eerst niet wat ik er van moest denken. Maar gedurende mijn testperiode ben ik ‘m wel steeds mooier gaan vinden! Onderaan zie je de verschillende modellen die beschikbaar zijn.

Enkele maanden heb ik de Leatt helm geprobeerd nu. En eigenlijk ben ik helemaal weg van hoe goed hij wel werkt! Zoals ik al zei heeft ook het design ondertussen helemaal mijn goedkeuring gekregen. Je kan de look best omschrijven als futuristisch. Qua pasvorm had ik in het begin wat problemen met hoe hij wat krap zat aan mijn voorhoofd. Na een tijdje is dit erg gebeterd en nu is de pasvorm veel beter. Jouw hoofd heeft wellicht een andere vorm dan het mijn. Misschien heb je hier dus zelfs helemaal geen hinder van!
Hoe de Leatt helm is afgestemd om goed te functioneren met de Leatt Fusion 3 vest (meer daarover in een volgende test) is ook een groot pluspunt. De combinatie helm-body protector werkt dan ook perfect!

De 2017 Leatt GPX 5.5 V15 helm is bovendien licht en comfortabel. Hij is zelfs een stuk lichter dan zijn voorganger. Van zodra het warmer is, valt ook de uitstekende ventilatie op. Ik denk niet dat er helmen op de markt zijn die je hoofd frisser houden dan deze!  Zo groot is het verschil! En een koeler brein werkt gewoon beter. De pasvorm is voorbeeldig en ook je bril -zelf draag ik een Oakley- sluit goed aan. De band van de bril zicht achteraan wel iets anders dan je gewoon bent door de ventilatiesleuven daar. Gewoon even wennen.Over de functie van het vizier is goed nagedacht. Het werd ontworpen om af te breken bij een val. Achteraan de helm is er meer ruimte omdat de vorm werd geoptimaliseerd om aan te sluiten bij je neck brace.

De adviesprijs voor van de Leatt GPX 5.5 V15 in de verschillende kleurdesigns bedraagt €479,95. Wie gaat voor de sobere zwarte of witte uitvoering  betaalt €429,95
In beide gevallen is dat een flink stuk lager dan het topmodel de Leatt GPX 6.5 Carb V01, die kost 649,95€
Daarmee is deze GPX 5.5 V15 zeker een helm die het verdient op jouw shortlist te staan als je veiligheid serieus neemt en op zoek bent naar een nieuwe helm. In vergelijking met het aanbod op de markt is dit dan ook een uitzonderlijk product!

Check hier voor een Leatt dealer in jouw buurt. Zoek op merk: Leatt en geef vervolgens Nederland of België in. Geen winkel bij jou in de buurt gevonden? Neem dan contact op met de Benelux distributeur Splash Design via info@splashdesign.com of telefonisch via +31 (0) 413-389098. Zij helpen jou graag verder! Meer weten over Leatt? Kijk dan zeker eens op hun website: www.leatt.com












Tekst: Dave