X

Waarom La chinelle niet langer gratis is

Aan het eind van de vorige editie had organisator David Rossomme al zoveel laten vallen. Nu is dus bevestigd dat de toegang voor de 12u van La Chinelle niet langer gratis is. Deze maatregel drong zich op door de lagere inkomsten en stijgende organisatorische kosten.

Steeds meer (jonge) Vlaamse rijders en toeschouwers ontdekken deze mytische wedstrijd die in het leven werd geroepen door Joël Robert. Het parcours, de sfeer én de ambiance zijn nergens mee te vergelijken. Begin augustus komen dan ook jaarlijks zo’n 20 tot 25 000 toeschouwers naar de esplanade van Franchimont, in de buurt van Philippeville!

Zowel voor amateurs als doorwinterde pro’s blijft de 12u van La Chinelle een icoon. En organisator Eventsee blijft niet op haar lauweren rusten. Zo werd enkele jaren geleden een ‘Mini Chinelle’ voor jeugdrijders in het leven geroepen en ook vintage rijders komen er aan hun trekken. Kortom La Chinelle is één groot motorfeest!

De start van de 12u van La Chinelle is een fantastisch spektakel!

Een (zéér) democratische prijs

Afgezien van het succes, zowel sportief als qua publieke opkomst, is de economische realiteit minder rooskleurig. ”Ondanks al onze inspanningen waren de twee laatste organisaties telkens verlieslatend,” zegt organisator David Rossomme. “De redenen zijn meervoudig: de organisatorische kosten blijven stijgen, we zien we ook een gestage daling van de omzet die in de verschillende bars. Dat is een algemene trend, voor alle evenementen. Ook financiële partners aantrekken voor een wedstrijd als La Chinelle is er niet makkelijker op geworden. Daarom moesten we dus een oplossing vinden om qua budget de nodige stabiliteit te krijgen.”

Nathan Renkens, Wietse Brackman en Cyril Genot schreven vorig jaar geschiedenis als het jongste winnende La Chinelle team ooit!

Die oplossing is een betalende inkom. Na 37 jaar gratis toegang is dat een schok, maar Rosomme en EventSee willen dat deze legendarische wedstrijd een volksfeest blijft. “Tot vorig jaar was de parking betalend, nu wordt die gratis maar één toegangsticket kost een zéér democratische €5 per persoon. Voor wie alleen komt, verandert er dus helemaal niets. Voor wie in groep komt, gaat het dan om een kleine inspanning.” Dat Rosomme het inschrijvingsgeld voor rijders en teams niet wilde verhogen, siert hem. “We willen niets liever dan dat zoveel mogelijk rijders kunnen genieten van deze ervaring. Meedoen aan La Chinelle is al duur qua materiaal daar zijn we ons van bewust.”

De 38ste editie van de 12 uur van La Chinelle, zal op 11, 12 en 13 augustus plaatsvinden in Franchimont. We houden je op de hoogte wanneer de inschrijvingen worden geopend!