X

EMX250: Wat kan Jago Geerts in debuutseizoen

Voor iedereen die de sport een beetje volgt is het duidelijk. Jago Geerts is onze hoop voor titels na de huidige generatie van Grand Prix piloten. De jongeling uit Balen, die in de 85cc klasse nog meermaals de vloer aanveegde met Jorge Prado Garcia, kiest bewust voor een iets tragere aanpak van z’n carrière. Want down-to-earth zoals hijzelf en z’n ouders ook zijn weten ze dat motorcross na één blessure afgelopen kan zijn, school is dan ook nog een prioriteit.

Ondanks dat wist hij vorig jaar toch Nederlands, Europees en Wereldkampioen 125cc te worden. Dit zorgde voor een stormloop aan teammanagers die plots wel even met de entourage van het toptalent wilden praten. Maar Kawasaki, Suzuki en andere mogen later nog eens terug komen want voorlopig blijven ze bij het Sahkar KTM team.

Bij dit team zal hij dan ook het debuutseizoen op een 250cc 4takt machine doormaken. Een debuutseizoen dat voorlopig over rozen gaat. Met overwinningen in de FMB-BMB federatie en top vijf plaatsen in de internationaal sterk bezette ‘Dutch Masters of Motocross’. De goede vorm lijkt hij dan ook te pakken te hebben, of hij echter dit seizoen al meteen topfavoriet is voor de titel is nog wel de vraag. Laten we de druk niet te hoog leggen en er rekening mee houden dat, ondanks het bakken talent en de juiste omkadering dit mogelijks een leerjaar wordt. Eén met vallen en opstaan op banen waar Belgische piloten niet al te veel ervaring mee hebben. Daarnaast komt dat hij het zal moeten opnemen tegen een resem van sterke concurrenten.

Naast Jago Geerts zijn er nog Belgen die op de startlijst prijken voor de EMX250 Grand Prix van Trentino in Italië. Eén daarvan is Jens Getteman. De Pfeil Kawasaki piloot die afgelopen weekend de eerste ADAC MX Master van het seizoen op zijn naam schreef, is een vat vol ervaring tegenover sommige van z’n tegenstanders. Een pluspunt tegenover “piepkuikens” als Jago Geerts maar alsook Zach Pichon, Jed Beaton, … Zijn ervaring gecombineerd met z’n huidige flow zouden weleens mooie resultaten kunnen opleveren. Kevin Wouts deed het vorig jaar overigens al voor om als zogenaamde “ouderling” sterke prestaties neer te zetten tussen het jonge tienergeweld.

Nog een Belg op de startlijst is Thomas Vermijl. Wat we van Vermijl mogen verwachten weten we niet precies. De jongeman lijkt om ons onduidelijke reden niet de juiste vorm te pakken te hebben. Dit resulteert in, voor zijn kunnen, ondermaatse resultaten. In de ADAC MX Youngsters wedstrijd van afgelopen zondag finishte hij op een 20ste en 15de stek. Dit ver achter topfavorieten voor de EMX250 titel Miro Sihvonen en Zach Pichon.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: Huub Munsters