X

EXCLUSIEF: Romain Fèbvre over het ‘probleem Romain Fèbvre’

De MXGP wereldkampioen van 2015, Romain Fèbvre, kent een moeilijk seizoensbegin. Op dit moment staat hij pas 7de in de tussenstand van het WK. Dit zijn niet de resultaten die de Yamaha fabrieksrijder verwacht, noch waar zijn fans op hoopten. Mxmag sprak de sympathieke Fransman nèt voor de eerste Europese GP.

“Na de vier overzeese GP’s voelt het goed om weer terug in Europa te zijn. Zeker omdat het niet altijd voor de hand ligt om voor de verre Grote Prijzen alle stukken te krijgen die je wil. Logistiek gezien ligt dat gewoon moeilijk. Eerlijk gezegd heb ik het ook lastig gehad om op mijn best te presteren met de grote uurverschillen.”

Op de acht MXGP manches die tot nu toe werden verreden, haalde Fèbvre slechts één keer (de tweede race in Qatar) het podium. Geen geweldig bilan voor één van de rapste piloten van het veld. Ook het soort omlopen waarop de voorbij GP’s plaatsvonden, speelt niet in zijn kaart. Romain Fèbvre: “Behalve de GP van Argentinië die werd verreden op een uitstekend geprepareerde omlopen waren de banen duidelijk minder om te rijden dan de voorbijgaande jaren. Ik voelde me er gewoon minder op mijn gemak,” aldus Romain.


“Daardoor is het een lastig begin van het seizoen geworden. Wat daarentegen wel positief is, is het feit dat mijn teammaat (red. Jeremy Van Horebeek) en ik systhematisch goed starten. Dat is een enorm pluspunt. Maar ik stel wel vast dat we het op dit moment moeilijk hebben om een motor af te stellen die me zowel in de starts als tijdens de wedstrijd ligt.”

De 25-jarige toppiloot is dus nog steeds op zoek naar de ideale setup van zijn fabrieks Yamaha 450F. “Tijdens de twee laatste weken hebben we heel wat wijzigingen doorgevoerd. Ik hoop dat ik eindelijk het ‘probleem’ heb gevonden waardoor ik sinds het begin van het seizoen mijn beste niveau nog niet heb gehaald. Op dit moment voel ik me dan ook veel beter. Niet zozeer met meer zelfvertrouwen want daar heeft het me nooit aan ontbroken. Maar trainen is één ding en een wedstrijd is nog wat anders. In een wedstrijd rijd je altijd meer agressief en niet altijd zoals je dat zelf zou willen. Dat hangt eigenlijk af van heel wat verschillende factoren, zoals de rijders die voor je zitten, hoe de motor zich gedraagd.”

De visie van de rijder en de problemen waarmee hij kampte qua setup bevestigen op hun manietr wat van buitenaf te zien is. Over tegenvallende resultaten van Romain Fèbvre zei MXGP-TV commentator Paul Malin: “Op dit moment wil Romain té graag waardoor hij te veel fouten maakt. Hij zet zichzelf onder druk en maakt fouten die je van hem niet gewoon bent.” Als het van Fèbvre afhangt wordt het weekend van Arco di Trento een keerpunt in zijn 2017 WK campagne.  Wordt vervolgd!

Tekst: Loïc Lassence
Foto’s: Yamaha Racing