X

Vijf minuten met Arnaud Tonus

Het Amerikaanse avontuur van Arnaud Tonus (25) werd een flinke tegenvaller maar sinds de spectaculaire Zwitser terugkeerde op Europese banen groeit hij weer naar zijn beste niveau. Tijdens de MXoN in Maggiora werd Tonus meteen tweede in de Open klasse na Jeffrey Herlings. Op dit moment is de Wilvo Yamaha MXGP rijder dan ook de op één na beste MXGP rookie… na The Bullit! De voorbije wedstrijden kende Tonus heel wat pech maar komend weekend in Ernée zou zich wel eens opnieuw kunnen laten gelden net zoals hij op het podium stond in Arco di Trento.

Hoe is het om terug te zijn in de GP’s na jouw twee seizoenen met Pro Circuit-Kawasaki?
Arnaud Tonus: “Leuk! Het is vooral goed dat ik weer op mijn beste niveau kan presteren natuurlijk. Met alle ups en downs die ik in de VS heb meegemaakt was dat al even geleden! Ik speelde sowieso met het idee om opnieuw te rijden in Europa maar door alles wat ik in de VS heb meegemaakt is het misschien eerder gebeurd dan ik eerst had gepland.”

Je lijkt je heel erg thuis te voelen in het Wilvo Yamaha team.
Tonus:
“Klopt. Het team en de motor waren het belangrijkste toen ik aan een nieuwe uitdaging toe was. De teameigenaar Louis Vosters is er gemotiveerd en het team is een hechte groep. Wilvo Yamaha is een fijn, familiaal team waar toch heel professioneel wordt gewerkt. Daar hou ik van. Ook de Yamaha ligt me heel erg.”

Het klinkt gek dat je eigenlijk nog altijd maar aan jouw eerste seizoen in de 450 bezig bent! Wat is het verschil met MX2?
Tonus:
“Behalve dat de motoren krachtiger zijn, méér fysiek en een andere rijstijl vergen, zijn de rijders ook van een ander kaliber. Winnen in MX2 is één ding, maar in MXGP is dat nog iets anders! De toppers hebben allemaal veel ervaring. Kijk maar naar Tony Cairoli die er nog altijd staat. Zo iemand kloppen, doe je niet zomaar.”

Hoe kijk je terug op Trentino? In de eerste reeks ging je daar Tim Gajser voorbij, daarna ging je in duel met Cairoli voor de overwinning. Het was een geweldige manche.
Tonus:
“Alles klikte gewoon dat weekend! Mijn eerste manche was inderdaad heel goed. Het was lang geleden dat ik nog met dat gevoel op de motor zat. Als je voor de overwinning kan vechten, is dat altijd speciaal. Ik heb er echt van genoten, en ook van het podium natuurlijk.”

Ook in Valkenswaard was je erg snel, maar de voorbije GP’s heb je wel erg weinig geluk gehad.
Tonus: “Dat is zo, ook dat hoort er bij. Heel het plaatje moet kloppen. Je moet de starts hebben, regelmatig zijn en geen stomme dingen meemaken. Met het huidige MXGP niveau is er geen ruimte voor fouten. Om voorin mee te draaien moet je top zijn anders lukt het niet.”

Jouw snelheid in Nederland in Letland werd niet vertaald in resultaten maar je hebt wel laten zien dat je zowel op het harde als in het zand uit de voeten kan!
Tonus:
“Ik denk dat het er meer op aan komt hoe je in je vel zit op dat moment dan wat de baan ook is. Als je fysiek goed bent, mentaal sterk bent en met vertrouwen rijdt dan maakt het niet uit waar je rijdt. Zeker op het hoogste niveau of in mijn geval. Het is dus niet meer dan logisch dat ik al veel in het zand heb getraind. Harde banen komen meer natuurlijk omdat ik daarmee ben opgegroeid maar ik kan overal mijn mannetje staan.”

Is er nog een GP waar je naar uitkijkt?
Tonus:
“Alle GP’s zijn leuk en ze zijn allemaal even belangrijk maar ik kijk er wel naar uit om de Zwitserse GP in Frauenfeld te rijden!”

Foto’s: Yamaha Racing, Eva Szabadfi