X

De Dycker en Graulus kijken uit naar Rusland!

Het 24MX Honda team komt dit weekend weer in actie in het WK voor de allereerste Russische GP in Orlyonok. Voor Ken De Dycker wordt het zijn eerste wedstrijd sinds hij terugkeerde naar het team. Teamgenoot Damon Graulus trekt in blakende vorm naar de 10de ronde van het FIM MXGP Wereldkampioenschap want hij eindigde vorige zondag tweede tijdens de finale van 24MX Tour in Pernes-Les fontaines.

Van Pernes-Les-Fontaines, in het zuiden van Frankijk, naar de volgende MXGP stop in Rusland aan de Zwarte zee is het zo’n 3.800 kilometer. Hoewel de omgeving heel anders is, maakt het voor Damon Graulus weinig uit. De 24MX Honda rijder liet in zijn eerste, volledige seizoen op de 450 motor al fraaie resultaten optekenen. Hoewel hij één ronde van het Franse kampioenschap miste, sluit de 23-jarige Vlaming zijn campagne bij de zuiderburen af als 7de in de eindstand. In Orlyonok gaat hij dan ook opnieuw resoluut op jacht naar een top-15 notering.

Damon Graulus op het podium in Pernes-Les-Fontaines

Tijdens zijn laatste wedstrijd in Rusland in 2012 scoorde Ken De Dycker een podiumplaats. Deze keer zijn de omstandigheden voor de Belgische veteraan helemaal anders. Zo komt Keeno met een minimum aan voorbereiding op de 24MX Honda CRF450R aan de start in de Russische GP. De Dycker zou de internationale wedstrijd van Cassel betwisten op maandag maar die werd in dramatische omstandigheden afgelast. Toch kan de Lubbekenaar vertrouwen putten uit afgelopen GP’s. Sinds de Grote Prijs van Letland gaan zijn prestaties immers in stijgende lijn. Zijn beste resultaat tot nu toe was een 16de plaats in Teutschenthal.

Ken De Dycker: “Ten opzichte van vorig jaar is de motor zeker verbeterd. Op training heb ik al wel wat rondjes kunnen afwerken. Op zich positief maar een training altijd een groot verschil van wat je leert tijdens een wedstrijd. Daarom zal het er in Rusland vooral op aan komen om zoveel mogelijk te wennen aan de CRF450R. Om de overstap zo vlot mogelijk te maken, heb ik besloten om verder te werken met WP Suspension en StopandGo Suspension. Voor mij persoonlijk is de ondersteuning van het team nu één van de belangrijkste verschillen. Tot voor kort moest ik nog veel praktische zaken zelf regelen. Als je zelf instaat voor het onderhoud van de motor tussen trainingen en het ophalen van onderdelen dan verlies je véél tijd die je niet kan besteden aan fysieke training. Op dit niveau is zo’n situatie niet te combineren. Nu kan ik me weer helemaal concentreren op mijn job als rijder. Rusland wordt de eerste stap, voor de volgende ronde eind deze maand in Ottobiano wil ik weer wat verder staan, ook fysiek.”

Na de overstap van Jtech Suzuki heeft Ken De Dycker er de eerste rondjes met de Honda op zitten.

Damon Graulus: “In Pernes-Les-Fontaines liep het wel lekker. Het is zo’n mooie, typisch Franse harde baan waar je overal de rubberstrepen ziet staan aan het eind van de dag! Spijtig van die massale val in de start van de eerste manche waarin ik betrokken raakte. Ik was immers op weg naar de kopstart en ik had toch graag nog een reeks gewonnen vooraleer het doek viel over de 24MX tour! Na die val ben ik nog goed teruggekomen tot de 4de plaats. In de tweede manche deed ik het bewust rustig aan omdat er zo ontzettend veel stof was. Echt gevaarlijk en dan te denken dat ze wel een mooie sproei-installatie langs het circuit hebben staan, onbegrijpelijk! Uiteindelijk werd ik opnieuw vierde en zo eindigde ik tweede na Xavier Boog. Ik voel me goed en hoewel het niet zo warm was als in Ernée had ik Pernes-Les-Fontaines geen hinder van de temperatuur. Wat we kunnen verwachten van de baan in Orlyonok weet ik niet maar ik kijk er in ieder geval naar uit om daar te rijden!”

Foto’s: G. Smeys, 24MX Tour