X

Vijf minuten met Bengt Laeremans

Het was al geleden sinds september vorig jaar dat Bengt Laeremans in competitie aantrad. Dat de sympathieke klasbak enkele kilootjes van zijn optimale gewicht zit, is ook geen geheim. Toch wist de 40-jarige Laeremans  (bouwjaar 1976) de volledige Belgische endurotop te kloppen tijdens de 4de Antwerp Endurocross. Een topprestatie waar we met plezier op terugkomen!

Je had hier vorig jaar nog gewonnen, dan wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Hoe heb je jezelf voorbereid op de Antwerp Endurocross?
Bengt Laeremans:
“Voorbereid is een groot woord eigenlijk. Al spelend op de motor, wat motorcross rijden, wat enduro en trial. Heel veelzijdig dat wel maar absoluut niet competitie-gericht. Het was sinds de Vintage Motocross des Nations in Farleigh Castle van september vorig jaar geleden dat ik nog een wedstrijd reed.”

Wat had je aan de moto veranderd voor deze wedstrijd?
Laeremans:
“Niet veel. De vering stond natuurlijk harder dan voor enduro en omdat je telkens kort moet acceleren stond hij ook wat agressiever afgesteld.”

Doorheen de dag leek Cédric Melotte de te kloppen man. Hoe heb je naar de Superfinale toegeleefd?
Laeremans:
“Ik voelde me eerlijk gezegd niet super in de reeksen. Ook door de warmte en (lacht) zoals je zit, ben ik niet in topvorm! De wedstrijden zijn niet lang maar ik kan je verzekeren dat Endurocross heel intensief en explosief is. Ik had wel een aantal leuke plaatsen gevonden waar wat mogelijk is. De finale zelf was super tof zeker ook omdat ik de overwinning niet had gestolen! Van de vijfde plaats in de start kwam ik naar voor. En het duel met Cédric Melotte maakte het nog leuker. Al van bij de jeugd zoveel jaar geleden streed ik tegen Cédric.”

Bengt in duel met Cédric Melotte

Is dit jouw mooiste overwinning in de Endurocross?
Laeremans:
“Zeker, want vorig jaar moest ik het opnemen tegen de subtop dan kan je nog zeggen dat ik geluk had met de tegenstand. Nu waren ze er allemaal: Jef Goblet, Cédric Melotte, Cédric Cremer, Kevin Gauniaux noem maar op, de volledige Belgische endurotop was aanwezig omdat de Endurocross nu meetelde voor het BK enduro. Als je die kleppers allemaal kan kloppen, dat doet plezier!”

Waarom zien we jou niet meer aan de slag in echte endurowedstrijden?
Laeremans:
Eerlijk is eerlijk, endurocross ligt me persoonlijk heel erg. Samen starten, het explosieve… dat heb ik allemaal mee vanuit de motorcross. Ook de bochten liggen hier gunstig omdat er sporen zijn zoals in de cross. In een typische endurobocht zonder spoor is het voor mij veel moeilijker om snelheid te ontwikkelen.”

Laeremans op het podium geflankeerd door Goblet en Melotte.

In de Superfinale heb je €1.000 verdiend over 7 minuten plus één ronde. Dat is een mooi uurloon Bengt!
Laeremans:
“Ha, ha, ha, ik weet het! Maar als amateur kan je dat moeilijk pure winst noemen. Ik had wat kosten voor deze wedstrijd zoals een nieuwe uitlaat, nieuwe banden. Aangezien ik niet bepaald een fabrieksrijder ben, moet ik dat zelf betalen. Allez, er was nog net wat over om met mijn crew iets te gaan eten achteraf!”

Foto’s: Plan-B