X

De slag om “Oranje” in het Lommelse zand…

Dit weekend heeft de Grand Prix van België voor het vierde jaar op rij plaats in het zand van Lommel. Het is dan ook voor het eerst sinds de Motocross of Nations in 2012 dat de Red Bull KTM teamgenoten Tony Cairoli en Jeffrey Herlings tegen over elkaar staan in de premier klasse van de motorcross.

Cairoli heeft sinds 2014 niet meer gewonnen in Lommel. Verschillende blessures dwongen hem dan ook twee jaar afwezig te zijn en door gebrek aan fitheid kwam de Siciliaan vorig jaar niet verder dan een derde plaats. Verbazingwekkender is Jeffrey Herlings die zelfs vanaf de Naties in 2012 geen Grand Prix in Lommel heeft kunnen meerijden door blessureleed, maar in 2012 op zijn 250SX-F het Cairoli moeilijk maakte en bijna ook de zege pakte.

Herlings heeft een verschrikkelijke reputatie als de Belgische Grand Prix er aankomt… in 2013 crashte hij en brak zijn sleutelbeen in Bastogne. De volgende drie edities in Lommel mist hij door een gebroken dijbeen, ontwrichte heup en twaalf maanden geleden terug een breuk aan het sleutelbeen.

De Nederlander staat momenteel maar amper 13 punten achter Monster Energy Kawasaki rijder Clement Desalle in de huidige MXGP tussenstand en kan zo KTM met de 450SX-F een 1 en 2 bezorgen in de WK eindstand. Leider Cairoli heeft 92 punten bonus op Herlings met nog zes wedstrijden te gaan en nog 300 punten te verdienen en lijkt waarschijnlijk toch wel op weg naar zijn negende titel.

“Jeffrey is erg snel, maar het kampioenschap is belangrijker voor mij dan eender welke race,” zei #222 toen we hem vroegen over de komende ‘oranje’ slag in het zand van Lommel. “Om veertig minuten in het zand rond te vliegen moet je perfect in orde zijn en dat ben ik ook wel, maar Jeffrey is ook erg snel. Indien het mogelijk is kunnen we de strijd aan gaan, maar de punten zijn nu belangrijker en het is het niet waard om stomme fouten te maken nu.”

Herlings zal niet alleen de nieuwe lay-out van het circuit in Lommel ontdekken, maar ook het gevoel in het zware zand met de 450. “Het zal er van afhangen hoe ze het circuit gaan bewerken, als ze het laten liggen zal het zwaar met diepe putten zijn en daar hou ik van.” Geeft hij zijn oprechte mening toe. “We weten ook niet of het zal regenen of het circuit gevlakt word, we kunnen dus verschillende situaties krijgen.”

Een mogelijke podium kandidaat kan misschien wel eens Rockstar Energy IceOne rijder Max Anstie zijn die al twee MX2 overwinningen pakte op twee verschillende motoren in Lommel. De jonge Brit heeft toch al wat progressie gemaakt in zijn eerste jaar in de MXGP klasse. De winnaar van 2016 Kevin Strijbos en Arminas Jasikonis uit het team van Stefan Everts zijn de andere rijders om in het oog te houden en kunnen misschien wel voor een eerste triomf gaan zorgen voor het Suzuki team. De winnaar van 2015 Shaun Simpson is nog steeds aan het herstellen van zijn armbreuk en dus zal de Wilvo Yamaha rijder zal pas ten vroegste in Zweden terug aantreden.

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: KTM Images / Husqvarna Images