X

Vijf minuten met Shaun Simpson voor Orp-Le-Grand!

Vorig weekend maakte Shaun Simpson (Wilvo-Yamaha MXGP) een geslaagde rentree in het WK. De sympathieke Schot ging er meteen aan de slag met de 2018 YZ450F. Nu zondag staat Shaun aan de start in de voorlaatste BK manche in Orp-le-Grand waar Shaun het opneemt tegen o.m. Clément Desalle, Jeremy Van Horebeek en Kevin Strijbos.

Voor wie het niet wist eerst nog een leuk weetje. Samen met Van Horebeek, Strijbos Desalle, Ken De Dycker en Steve Ramon is Simpson één van ‘the Magnificent Six’ van het BK. Precies 5 jaar geleden werd Shaun in zijn rookiejaar in de MX1 namelijk Belgisch kampioen voor LS Honda. De zes meeste recente kampioenen van het Belgische Kampioenschap Motorcross staan in Orp-Le-Grand dus allemaal samen aan de start. Voorwaar een unicum!

Shaun Simpson: “Het is ondertussen al de vijfde of zesde keer dat ik in Orp-le-Grand rijd. Eigenlijk is het heel verfrissend om naar zo’n ‘old school’ omloop te gaan. In de GP’s rijden we meestal op artificiële circuits. Dan is het wel leuk om ergens te rijden waar de gascontrole belangrijk is en waar je van die typische olds school secties tussen de bomen hebt! Ook de ondergrond is erg speciaal. Er is niet zoveel grip op sommige plaatsen maar als rijder is er meer techniek voor nodig om daar te rijden. Het is ook cool om te zien hoe het hele dorp zich inzet voor de motorcross. Want ze doen het toch maar! Het is een mooie Internationale wedstrijd met een sterk deelnemersveld in zo’n klein plaatsje. Ik rijd er in ieder geval altijd graag en ik kijk zeker uit naar het weekend.

Shaun Simpson op het podium in Indonesië met Wilvo-Yamaha MXGP eigenaar Louis Vosters.

Fysiek is de viervoudige GP winnaar alvast in orde. In vergelijking met zijn eerste comeback in Ottobiano in juni heeft Simpson nu wel meer uren op de motor achter de rug vooraleer hij weer in het WK aantrad. Bovendien reed hij als voorbereiding op de Zweedse GP al mee op de Keiheuvel in Balen. Die aanloop vertaalde zich al in een goede snelheid. “In de eerste manche In Uddevalla zat ik een paar ronden achter Jeffrey Herlings en hij reed niet zomaar weg.”

Natuurlijk is het Shaun nu nog te doen om meer wedstrijdritme én hij wil graag nog een sterk resultaat neerzetten in Assen. Daar won hij in 2015 de GP en vorig jaar pakte hij op het TT circuit een manche. Een bijkomend doel is de ontwikkeling van de 2018 YZ450F. “Alle data die we nu verzamelen over de motor zijn heel belangrijk vooraleer we weer de winter ingaan. Het gaat ook niet zomaar om informatie, maar race-data, informatie die we hebben geleerd uit echte wedstrijden. Het lijkt er in ieder  geval op dat ik met deze motor heel competitief kan zijn. In beide manches eindigde ik in Uddevalla net buiten de top tien, dus daar hoor je mij niet over klagen. Ik voel me prima op de nieuwe motor en de setup ligt me.”



Na een seizoen met ups en downs – met de GP zege in Indonesië als hoogtepunt- is Simpson in de eerste plaats blij dat hij weer rijdt. Met nog twee GP’s voor de boeg wil ‘Braveheart’ zich echter nog tonen in het WK. Een eerste test volgt nu zondag in Orp-le-Grand over twee maches van 20 minuten plus één ronde. Kan hij daar de Belgen verrassen? Wait and see!

Foto’s: Yamaha Racing