X

Teammanager Robert Gielis over de Coupe de l’Avenir 2017

Sinds lange tijd is Robert Gielis verantwoordelijk voor de selectie en alle praktische aspecten van het Belgische Coupe de L’Avenir team. Dit jaar was de keuze van de rijders voor de Coupe de l’Avenir moeilijker dan ooit dat de laatste proef voor het BK in de diverse categorieën op hetzelfde weekend en dezelfde plaats plaatsvindt.

Een aantal rijders gaven er, begrijpelijk, de voorkeur aan om hun goede uitgangspositie in het BK niet uit handen te geven en opteren er dus voor om in Baisieux niet deel te nemen aan de Coupe de l’Avenir maar wel in hun eigen klasse. Toch heeft Robert Gielis nog drie mooie teams kunnen selecteren. De blikvanger van de Belgische selectie is ongetwijfeld Jago Geerts (introfoto).

Sacha Coenen en zijn broer Lucas behoren tot de kanshebbers in de 65cc.

“In de  65cc hebben we misschien wel de meeste kans op de overwinning. Met de gebroeders Lucas en Sacha Coenen hebben we Europese toppers in huis. Beiden schitterden in Loket in één reeks voor de finale van het EK 65cc door een top-5 plaats te bemachtigen. Jammer van de 2de reeks van beide rijders, anders had er een podium ingezeten. Troy Verburgh nam ook deel aan de kwalificatiewedstrijden voor het EK 65cc en scoorde hier een daar ook punten.

In de 85cc werd Avo Tack reeds tot Belgisch Kampioen gekroond in Orp Le Grand. Dus zijn deelname was een zekerheid. Yoran Moens liet zich enkele malen mooi opmerken in de EK kwalificatie-wedstrijden. Daarna kende hij een dipje maar ondertussen kwam hij dat te boven en rijdt deze jonge rijder weer sterk. De 2de in de voorlopige kampioenschapsstand, Robbe Daniëls, geeft zijn titel van vice-kampioen op om te kunnen deelnemen aan de Coupe de l’Avenir en de Belgische kleuren te verdedigen. Omdat het moeilijk is om de waarde van sommige concurrenten in te schatten is het een beetje koffiedik kijken wat betreft de kansen van Team Belgium in de Coupe de l’Avenir.

Robbe Daniëls gaat er alles aan doen om het seizoen sterk af te sluiten.

Bij de grote jongens stond de selectie van Jago Geerts nooit ter discussie. Jago is een topper in wording. In 2016 nog Europees en Wereldkampioen 125cc,  dit jaar reed hij in de EMX250. Hij wist enkele malen op het podium te komen. Jago is zeker kandidaat om de Coupe de l’Avenir ook individueel binnen te halen. Wannes Van De Voorde heeft nog uitzicht op de titel bij de Cup 125. Niettemin verkoos hij toch de selectie voor de Coupe de l’Avenir te aanvaarden. Wannes wist zich te kwalificeren voor de EMX125 manche van de Grote Prijs van België in Lommel. Tim Louis zal uiteindelijk de geblesseerde Cyril Genot vervangen in de Open klasse. Ook Greg Smets, de eerste vervanger van Genot kwetste zich namelijk en moest  afhaken.  Louis won in Orp nog bij de Inters MX2 en is dus een waardige versterking van het team.

Wannes Van De Voorde verkoos zijn selectie voor Team Belgium boven zijn kansen op de Cup 125.

Hopelijk krijgt de organisator goed weer voorgeschoteld zodat vele kijklustigen zullen aanwezig zijn om onze Belgische teams aan te moedigen en voort te stuwen naar mooie resultaten.

Team Belgium is er in ieder geval al klaar voor!!!

Tot in Baisieux,

Robert GIELIS

Foto’s: CDS, Nicolas Martin, Jarno Schurgers